ENG

Airocide: Η Φωτοκαταλυτική τεχνολογία στην υπηρεσία της οινοποιίας και της κατασκευής πωμάτων φελλού

12/05/2021

Η μονάδα Airocide είναι ένας φωτοκαταλυτικός αντιδραστήρας, ο οποίος, σε αντίθεση με ένα φίλτρο, μπορεί να οξειδώσει οργανική ύλη και πτητικές οργανικές ενώσεις μετατρέποντάς τες σε CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) και υδρατμούς. Όταν χρησιμοποιείται στην οινοποιία ‘σκοτώνει’ βακτήρια, σπόρια μούχλας και απομακρύνει τις οσμές.
Η μονάδα χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο τύπο υπεριώδους (UV) φωτός και την ανατάση (TiO2) ένα διοξείδιο του τιτανίου κρυσταλλικής μορφής που απαντάται στη φύση, και έχει ευρύ φάσμα εφαρμογών όπως στην οινοποιεία, τη βιομηχανία τροφίμων και την υγεία.

Η Φωτοκαταλυτική τεχνολογία στην υπηρεσία της οινοποιίας
Τα οινοποιεία με τη χρήση του Airocide πετυχαίνουν τον έλεγχο της μούχλας, των βακτηριών, των μυκήτων και των οσμών. Η τοποθέτηση του Airocide στον χώρο της κάβας παλαίωσης, μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρούμε τις ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας μειώνοντας την εξαέρωση του κρασιού και απαλλασσόμενοι από τους ανεπιθύμητους παθογόνους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, η τεχνολογία που σχεδιάστηκε από τους ερευνητές της NASA για να εξαλείψει τα αερομεταφερόμενα βακτήρια, μπορεί να εξουδετερώσει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά μούχλας, που οφείλεται στον φελλό του πώματος των bouchonnés κρασιών. Πιο συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εξαλείψει το 90 – 95% του TCA (2,4,6-Τριχλωροανισόλη), της ουσίας δηλαδή που είναι υπεύθυνη για το πρόβλημα στον χώρο παλαίωσης των φιαλών, μέσα σε 24 ώρες.

Η Φωτοκαταλυτική τεχνολογία στην υπηρεσία της κατασκευής πωμάτων φελλού
Μια σημαντική μελέτη, που αφορά στη χρήση του Airocide πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής πωμάτων φελλού Ebrocork. Στις αποθήκες των εγκαταστάσεών της παρέχονται όλες οι ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας, υγιεινής, ελέγχου των key points, έτσι ώστε να εγγυώνται ότι η μικροβιακή δραστηριότητα σταματά ή επιβραδύνεται σε μεγάλο βαθμό και ταυτόχρονα με αυτήν και η ικανότητα δημιουργίας πτητικών οργανικών ενώσεων. Επιπλέον, οι φελλοί, μετά τη συσκευασία τους, αποστειρώνονται εκ νέου, μέσω επιτάχυνσης ηλεκτρονίων.
Η Ebrocork, ωστόσο, ήθελε να επιμείνει στην αναζήτηση ενός συστήματος εξάλειψης του κινδύνου μικροβιακής μόλυνσης, καθώς οι μικροοργανισμοί ήταν ακόμη παρόντες στον αέρα της αποθήκης, ειδικότερα οι νηματοειδείς μύκητες, οι οποίοι μολύνουν εύκολα τις επιφάνειες και τους αποθηκευμένους φελλούς.
Και βρήκε στην υπεριώδη φωτοκατάλυση (Airocide) το πιο νέο, πιο πρωτότυπο, αλλά την ίδια στιγμή και το πιο απλό σύστημα για την εξάλειψη των αερομεταφερόμενων μικροοργανισμών. Το εκπληκτικό είναι ότι αυτό το σύστημα δεν σκοτώνει μόνο τα ποικίλα είδη μικροβίων (βακτήρια, μύκητες, νηματοειδείς μύκητες, ζύμες, γύρη, ιοί και σε ανθεκτικές μορφές όπως σπόρια, κονίδια κ.λπ.) αλλά επίσης, και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον, εξαλείφει τις πτητικές οργανικές ενώσεις που υπάρχουν στο περιβάλλον.
Επομένως, με τη χρήση μιας μόνο συσκευής κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τους δύο μεγαλύτερους πιθανούς κινδύνους στη βιομηχανία παραγωγής πωμάτων φελλού.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.tcgroup.gr
A A