ENG

Chardonnay Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη 2018 – Πειραματική εμφιάλωση

A A

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη πειραματίζεται μέσω αυτής της εμφιάλωσης πάνω στην ευρύτερη φιλοσοφία των φυσικών κρασιών ‘nothing added, nothing taken’.

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, εδώ και 32 χρόνια, μας προσφέρει κρασιά που αναδεικνύουν  το δυναμικό του αμπελώνα της Δράμας. Συγχρόνως συνεχίζει τους πειραματισμούς διερευνώντας και όλες τις σύγχρονες οινοποιητικές τάσεις.

Αυτή τη φορά οι πειραματισμοί των οινολόγων του κτήματος στράφηκαν προς την κατεύθυνση διερεύνησης της ευρύτερης φιλοσοφίας των φυσικών κρασιών ‘nothing added, nothing taken’.

Οινοποίησαν λοιπόν, στον -απαιτητικό- τρύγο του 2018, Chardonnay. Τα σταφύλια προέρχονται από επιλεγμένο αμπελοτόπι που καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η ετικέτα μάς δίνει αρκετές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες:

Αμπελοτόπι: Χαριτωμένη
Υψόμετρο: 300 μ.
Έδαφος: Αργιλώδες με μικρή κλίση και βορεινό προσανατολισμό
Πυκνότητα φύτευσης: 400 φυτά/στρέμμα
Τρύγος: 18 Αυγούστου 2018
Απόδοση: 760 κιλά/στρέμμα

Και, όπως διευκρινίζεται στο σημείωμα που συνόδευε τη φιάλη οινοποιήθηκαν χωρίς προσθήκη ζυμών ή άλλων οινολογικών προϊόντων και κυρίως χωρίς τη χρήση θειώδους ανυδρίτη σε κανένα στάδιο της οινοποιητικής διαδικασίας. Όλες οι επεμβάσεις προζυμωτικές και μεταζυμωτικές έγιναν με ιδιαίτερη φροντίδα και με γνώμονα τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στην εξέλιξη του προϊόντος.

Πιο συγκεκριμένα, τα σταφύλια πατήθηκαν χωρίς αποβοστρύχωση και έκθλιψη. Ο μούστος χωρίς να ψυχθεί και να απολασπωθεί γέμισε 2 βαρέλια 2ης χρήσης. Τόσο η αλκοολική όσο και η μηλογαλακτική ζύμωση έγιναν αυθόρμητα. Μετά από 3 μήνες παλαίωσης και μέσα από ένα πολύ χαλαρό φίλτρο εμφιαλώθηκαν 460 φιάλες.

Είμαι πολύ χαρούμενη που έλαβα και δοκίμασα μία από αυτές. Και σας παραθέτω, αμέσως, τα οργανοληπτικά σχόλια.

Χρυσαφένιο κρασί με ευχάριστα ‘ρουστίκ’ χαρακτήρα.
Ζαχαρωμένα φρούτα, μέλι και καπνός προσφέρονται σε συμπύκνωση, ενώ ορυκτότητα και μανιταρένιες νότες ολοκληρώνουν την αρωματική παλέτα.
Εκφραστικό στόμα με μέτριο σώμα και το ντουέτο οξύτητα/τανίνες να αφήνει για ώρα το αποτύπωμά του προσφέροντας στην εξαιρετική διάρκεια.

Μαρία Νέτσικα