ENG

Chardonnay 2020, Κτήμα Αρβανιτίδη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: CHARDONNAY
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: KTHMA ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ
Εσοδεία: 2020
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη
Αμπελώνες: Ασκός Θεσσαλονίκης
Ποικιλιακή σύνθεση: Chardonnay 100%
Ωρίμαση: 2-3μηνη παραμονή με τις οινολάσπες, 30% σε καινούργια δρύινα βαρέλια + 70% αν. δεξαμενές
Ενδεικτική τιμή λιανικής:10.24€

To Chardonnay είναι το αγαπημένο μου λευκό της οικογένειας. Ήταν, εξάλλου, το κρασί με το οποίο το Κτήμα Αρβανιτίδη συστήθηκε στην αγορά, το 2002. Ακόμη και τώρα που η Μαλαγουζιά και σιγά-σιγά και το Ασύρτικο -εν πολλοίς ως ιθαγενείς ποικιλίες- συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις, εγώ εξακολουθώ να απολαμβάνω την αρωματική πολυπλοκότητα και τον όγκο του σταφυλιού, το οποίο παρεμπιπτόντως επανακάμπτει στις προτιμήσεις των οινόφιλων παγκοσμίως.

Το 2020 μια όψιμη χρονιά, αποδείχθηκε πολύ καλή για το Chardonnay του κτήματος στον Ασκό Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον εφάμιλλη του εξαιρετικού 2019.
Οι αμπελώνες, ημιορεινοί, σε υψόμετρο 500 – 550μ. στις ανατολικές πλαγιές του όρους Βερτίσκου, ανταποκρίθηκαν στις ιδανικές θερμοκρασίες του Αυγούστου με ομαλή πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών, διατηρώντας το αρωματικό προφίλ και την οξύτητα στα επιθυμητά επίπεδα. Σε αυτό σαφώς συμβάλλει και η σταθερή απόφαση για χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, 600 – 800 κιλά/στρ.

Επιτρέψτε μου και δύο λόγια για την παραγωγή του κρασιού. Στα σταφύλια εφαρμόστηκε η μέθοδος της προζυματικής κρυοεκχύλισης, με την οποία παραλαμβάνεται όλο το αρωματικό δυναμικό που βρίσκεται στον φλοιό της ρόγας. Στη συνέχεια, ακολούθησε προσεκτική οινοποίηση, μεγάλης διάρκειας, σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ωρίμανση τμήματος του κρασιού για 2-3 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια με ανάδευση των φίνων οινολασπών.

Στο ποτήρι, το Chardonnay 2020, Κτήμα Αρβανιτίδη εμφανίζεται με λαμπερό χρώμα που φανερώνει την εξαιρετική του φόρμα.

Η μύτη ξεδιπλώνει αμέσως μια παλέτα με φρεσκοκομμένα εσπεριδοειδή, λευκόσαρκα ροδάκινα και εξωτικά μάνγκος.

Χυμώδης η γεύση. Η σύντομη παραμονή στο βαρέλι χάρισε λιπαρότητα, ενώ η οξύτητα κρατά τις ισορροπίες. Μακρύ το τελείωμα, σε αρωματικό υπόβαθρο γλυκών φρούτων και μελιού.

Πρόκειται για ένα Chardonnay φρέσκου χαρακτήρα, εκφραστικό, που χρόνο με τον χρόνο αποδεικνύει ότι η ημιορεινή περιοχή του Ασκού αναδεικνύει τον χαρακτήρα της κοσμοπολίτικης ποικιλίας.

Αυτή την εποχή, με το ξανθό καλοκαίρι να έχει κάνει κατάληψη στις σκέψεις μας, εμείς το απολαμβάνουμε δίπλα σε ψητά ψάρια και θαλασσινά. Το κρασί βρίσκει την τέλεια ντάμα στα αχνιστά ζυμαρικά με πέστο, σε ριζότο με καραβίδες, καβούρια ή αστακό, λαβράκι στα κάρβουνα. Είναι, επίσης υπέροχο δίπλα σε κουνέλι και σε κοτόπουλο με λευκές σάλτσες βουτύρου. Από τυριά, σας προτείνω -λόγω εντοπιότητας- το κασέρι Σοχού και τα έξοχα λαδοτύρια.

Εις υγείαν!

Μ.Ν.