ENG

Exis ερυθρός 2020, Κτήμα Μανωλεσάκη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: EXIS ερυθρός
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗ
Εσοδεία:2020
Περιοχή: Αδριανή, Δράμα
Ποικιλιακή σύνθεση: 60% Μοσχόμαυρο – 40% Λημνιό
Οινοποίηση: κλασική ερυθρή
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 7.50€

Το Μοσχόμαυρο ή Ξινόγκαλτσο ή Μοσχόγκαλτσο είναι ένα από τα σπάνια ελληνικά σταφύλια, το οποίο όπως αποκαλύπτει το όνομά του έχει έντονο άρωμα που παραπέμπει στον ΄μόσχο’. Το Λημνιό από την άλλη, δίνει κρασιά με αρωματική κομψότητα, ευχάριστη οξύτητα και διακριτικές τανίνες.

Το Κτήμα Μανωλεσάκη από την Αδριανή Δράμας τα συνδυάζει σε έξυπνα ποσοστά και δημιουργεί ένα ελαφρύ και αρωματικό ερυθρό.

Βεβαίως, φροντίζει για νυχτερινό τρύγο, ούτως ώστε τα σταφύλια να φτάσουν στο οινοποιείο δροσερά πριν ψυχθούν για την προζυμωτική εκχύλιση που θα αποδώσει το αρωματικό δυναμικό τους. Για τον ίδιο λόγο, η θερμοκρασία της αλκοολικής ζύμωσης δεν ξεπερνά τους 24oC και το φρέσκο κρασί ωριμάζει μόνο για 2 μήνες πάνω στις οινολάσπες, αποκτώντας ευχάριστο όγκο.

Στο ποτήρι το ερυθρό Exis 2020 ξεχωρίζει για το φωτεινό, ρουμπινί του χρώμα που κάτω από το φως σκορπά ελκυστικές ανταύγειες.

Το χρώμα έρχεται σε απόλυτη αρμονία με το έντονο άρωμα, που φέρνει στο νου μαύρα κεράσια, φραγκοστάφυλα, μύρτιλα και σε δεύτερο επίπεδο μοσχάτο σταφύλι.

Στο στόμα η πρώτη εντύπωση είναι μαλακιά και φρέσκια. Παιχνιδιάρικη, με νόστιμη οξύτητα και μαλακές τανίνες η γεύση, διατηρεί μέχρι το τέλος το έντονο φρούτο.

Πριν το ανοίξετε, βεβαιωθείτε ότι το έχετε δροσίσει αρκετά (12-14oC). Εγώ το απόλαυσα πλάι σε μια νόστιμη κρεατόπιτα. Ταιριάζει επίσης εξαιρετικά με τα λαδερά και τα κοκκινιστά κρέατα.