ENG

Gris De Nuit 2020, Κτήμα Τσέλεπου

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: GRIS DE NUITS
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ
Εσοδεία: 2020
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑ
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100%
Αμπελώνες: Περπατιάρα, Αρκαδία
Οινοποίηση: κρυοεκχύλιση
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 10.50 - 11.50€

Το Κτήμα Τσέλεπου δημιουργήθηκε το 1989, όταν ο εκ Dijon ορμώμενος οινολόγος Γιάννης Τσέλεπος και η γυναίκα του Αμαλία, επέλεξαν τον αρκαδικό αμπελώνα για να φυτέψουν τα πρώτα κλήματά τους. Σήμερα το κτήμα τους, με κρασιά που αναδεικνύουν τις εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, είναι ανάμεσα στους σημαντικότερους παραγωγούς και εξαγωγείς ελληνικού κρασιού. Φιλοσοφία τους: η ανάδειξη του δεσμού ελληνική ποικιλία/terroir για τις περιοχές Π.Ο.Π. στις οποίες δραστηριοποιούνται (Μαντίνεια, Νεμέα, Σαντορίνη) και διεθνής ποικιλία/cru για τα διαφορετικά αμπελοτόπια του ιδιόκτητου αμπελώνα (Κοκκινόμυλος, Μελισσόπετρα, Αυλοτόπι, Μαρμαριάς).

Τα τελευταία χρόνια στην ομάδα έχει προστεθεί και η νέα γενιά, η Ανδριανή και ο Άρης Τσέλεπος, οι οποίοι με μεγάλη όρεξη ανέλαβαν ενεργό δράση. Η πρώτη έκφραση της δουλειάς τους είναι η καινούργια σοδειά του Gris de Nuit, του gris/ροζέ Μοσχοφίλερου του κτήματος.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ο Γιάννης Τσέλεπος έχει μια ιδιαίτερη σχέση του με το Μοσχοφίλερο. Το θεωρεί «το μοναδικό ίσως ‘λευκό΄ σταφύλι στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα διεθνώς, που μπορεί αποδεδειγμένα να δώσει -κάτω από τις απαραίτητες συνθήκες- ένα αριθμό τελείως διαφορετικών τύπων οινικών προϊόντων». Και για να αποδείξει την αλήθεια των λόγων του, ο ίδιος μας προσφέρει εξαιρετικά ξηρά Μοσχοφίλερα, καταπληκτικά αφρώδη οινοποιημένα με τη κλασική μέθοδο και εδώ και 3 χρόνια ένα αρωματικό ροζέ με απαλό χρώμα. Το Gris de Nuit.

Η βασική διαφορά στην παραγωγή του Gris de Nuit 2020 είναι ο περιορισμός του όγκου παραγωγής, αποσκοπώντας στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας. Τα σταφύλια προέρχονται αποκλειστικά από το αμπελοτόπι Περπατιάρα, το οποίο είναι τμήμα του ιδιόκτητου αμπελώνα, 450 στρεμμάτων, που περιβάλει το οινοποιείο στις Ρίζες Αρκαδίας, στο νοτιανατολικό άκρο του οροπεδίου της Μαντινείας. Σε υψόμετρο 680μ. και με αργιλώδη/αργιλοπετρώδη εδάφη έχει αφιερωθεί εξολοκλήρου στην ποικιλία της ζώνης, με αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 800 kg/στρ.

Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τα 3 χρόνια πειραματισμών, οδηγεί στον τρύγο σταφυλιών μέτριας ωρίμανσης και σε μικρότερης διάρκειας κρυοεκχύλιση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Έτσι επιτυγχάνεται ο επιθυμητός συνδυασμός -πιο ανοιχτού- χρώματος με τυπική αρωματική και γευστική έκφραση.

Και η ολοκαίνουργια εμφάνιση του κρασιού βάζει την τελική σφραγίδα στη φρέσκια και ανανεωμένη προσέγγιση της νέας γενιάς.   

Σερβιρισμένο στο ποτήρι το Gris de Nuit 2020 Κτήμα Τσέλεπου αιχμαλωτίζει αμέσως το βλέμμα με το απαλό σομόν χρώμα.

Τριαντάφυλλα, λεμονανθοί, φλούδα πορτοκαλιού και μια βοτανική νότα φρεσκάδας χαϊδεύουν τη μύτη.

Φινετσάτο και τραγανό, απαλό και γεμάτο νότες λουλουδιών, γοητεύει το στόμα με τη χαρακτηριστική οξύτητα του σταφυλιού που εντείνει την αίσθηση ζωντάνιας.  

Απολαυστικό ως απεριτίφ είναι εξίσου τέλειος συνοδός των πιάτων θαλασσινών και πικάντικων λαχανικών της μεσογειακής και της ανατολίτικης κουζίνας.