ENG

Cognac. Το σοφιστικέ brandy

12/02/2022

Για να πιαστείτε στα δίχτυα της γοητείας του αδιαφιλονίκητου βασιλιά των brandies, ίσως πρέπει προηγουμένως να μάθετε για το μακρύ του ταξίδι από τα πετρώδη εδάφη της Charentes μέχρι τα χείλη σας. Ακολουθείστε μας.

Πρώτα απ’ όλα διευκρινίζουμε πως το Cognac είναι μια μικρή πόλη 20.000 κατοίκων στη νοτιοδυτική Γαλλία που έδωσε το όνομα της στο αλκοολούχο ποτό που παράγεται εκεί, το οποίο ποτό ανήκει στην κατηγορία των brandies. Το κονιάκ με άλλα λόγια είναι ένα brandy Ονομασίας Προέλευσης που παράγεται στην περιοχή του Cognac και την ευρύτερη της Charentes. Η μέθοδος παραγωγής του brandy είναι η ίδια παγκοσμίως.

Οπότε, θα ρωτήσετε, γιατί όλη αυτή η φασαρία και οι διακρίσεις του κονιάκ;

Το κλειδί βρίσκεται στην αρμονική συνύπαρξη εδάφους, κλίματος και ανθρώπων. Όλα αρχίζουν από το λευκό κρασί που φτιάχνεται κυρίως από το σταφύλι Ugni Blanc. Το κρασί αποστάζεται δις σε χάλκινους αποστακτήρες των οποίων το σχήμα (όπως των δικών μας για το τσίπουρο) παραμένει το ίδιο εδώ και 400 χρόνια. Το καθαρό απόσταγμα που μαζεύεται το λένε eau de vie, το νερό της ζωής δηλαδή, και το βάζουν σε δρύινα βαρέλια για να παλιώσει. Κορυφαία θεωρούνται τα βαρέλια που φτιάχνονται από δρυς των γειτονικών δασών του Limousin, του Tronçais και του Nevers. Και δίνουν τόση σημασία στο ξύλο γιατί απ’ αυτό (από τις τανίνες του), το eau de vie θα χρωματιστεί χρυσαφί. Από τα αρώματα αυτού του ξύλου θα κλέψει τα συστατικά για να αναπτύξει τα ντελικάτα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά του.

Κάποτε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Βγάζουν τα αποστάγματα από τα βαρέλια. Θα ακολουθήσει η φίνα δουλειά του χαρμανιάσματος. Ο υπεύθυνος, ως μαέστρος συμφωνικής ορχήστρας θα μεγαλουργήσει, αναμειγνύοντας γεύσεις, αρώματα και ηλικίες, για να πετύχει την πολυπόθητη μεστή γεύση. Αν το νεώτερο eau de vie που θα χρησιμοποιήσει στο χαρμάνιασμα έχει ηλικία 2 ½ χρόνων, τότε το κονιάκ λέγεται V.S (Very Special). V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) αν αναμείξει αποστάγματα μεταξύ 4 ½ και 6 χρόνων. Και στην κορυφή της σκάλας παλαίωσης βρίσκονται τα Napoleon και τα X.O. (Extra Old) με απαιτούμενο ελάχιστο χρόνο παλαίωσης τα 6 ½ χρόνια.

Τα crus του Cognac

Τα 6 crus (υποπεριοχές) του Cognac αγκαλιάζουν σαν ομόκεντροι κύκλοι την πόλη. Ξεκινώντας από το κέντρο και προχωρώντας προς την περιφέρεια βρίσκουμε τα: Grande Champagne, απ’ όπου προέρχονται τα κορυφαία κονιάκ (και που σαφώς δεν έχει καμιά σχέση με την περιοχή της Καμπανίας στη βόρεια Γαλλία), Petite Champagne, Borderies, Fin Bois, Bons Bois και Bois Ordinaire. Αυτές τις ενδείξεις διαβάζουμε στις ετικέτες.

Cognac tips
Το κονιάκ είναι ένα ποτό με κλασικό prestige αλλά ανανεωμένο image. Οι καινούργιοι τρόποι κατανάλωσης προτείνουν να παρατήσουμε το κοντό και στρογγυλό ποτήρι του, το snifter, και να το απολαύσουμε στο ποτήρι γευστικής δοκιμής του κρασιού ή ακόμη καλύτερα στο ειδικό ποτήρι της Riedel για κονιάκ. Για να ανοίξουμε διάπλατα την πόρτα στα πολυσύνθετα αρώματά του. Και μια πρόταση που ολοφάνερα αφορά τους νεοφώτιστους και βρίσκει απολύτως αντίθετους τους κλασικούς λάτρεις. Αν το προτιμάτε, αραιώστε το κονιάκ σας με νερό ή ακόμη και με πάγο.

Το 85% των πωλήσεων κονιάκ, ανήκει στους «Big Four», τους γίγαντες: Rémy Martin, Martell, Hennessy και Courvoisier.

Το Louis XIII του οίκου Rémy Martin's συχνά αποκαλείται ο βασιλιάς των κονιάκ. Εμφιαλώνεται σε κρυστάλλινη Baccarat καράφα και είναι ένα από τα σπουδαιότερα ποτά στον κόσμο. Το σέρβιραν στη βασίλισσα Ελισάβετ II, όταν επισκέφτηκε τη Γαλλία. Με αυτό γιόρτασε ο Τσώρτσιλ την κατάκτηση της πρωθυπουργίας. Σε μια φιάλη του στοιχημάτισαν και ο Tom Cruise με τον Bryan Brown στην ταινία Cocktail.
A A