ENG

Τεκίλα και Μεσκάλ

A A

Και τα δύο είναι αλκοολούχα ποτά, προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (DO) του Μεξικού. Γνωρίζετε τις διαφορές τους;


Η τεκίλα DO παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή του Jalisco -στα περίχωρα της όμορφης πόλης Tequila, 40 μίλια βορειοδυτικά της Γκουανταλαχάρα. Το μεσκάλ DO μπορεί να παράγεται σε μεγάλη ποικιλία περιοχών. Συνήθως στις Oaxaca, Guerrero και πολλές επαρχίες της πολιτείας του Michoacán: San Luis Potosí, Guanajuato, Durango, Tamaulipas, Zacatecas, Puebla.


Παρόλο που και τα δύο αλκοολούχα παράγονται από φυτά του γένους της αγαύης, για την τεκίλα χρησιμοποιείται αποκλειστικά η μπλε αγαύη (Weber agave). Αντίθετα, οι παραγωγοί του μεσκάλ μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στις 30 διαφορετικές ποικιλίες αγαύης που φύονται στο Μεξικό, ορισμένες άγριες. Παραδοσιακά, οι παραγωγοί μεσκάλ χρησιμοποιούσαν την αγαύη που έβρισκαν στην περιοχή τους.


Η βασική μέθοδος παραγωγής είναι παρεμφερής και για τα δύο αλκοολούχα: αποξήρανση της αγαύης, πολτοποίηση των piñas (των υπόγειων βολβών της), αλκοολική ζύμωση του χυμού που προκύπτει και απόσταξη της αλκοόλης. Μέθοδος που παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή/Ισπανική τεχνογνωσία και τεχνολογία. Ωστόσο, στην παραγωγή του μεσκάλ, για την αποξήρανση της αγαύης χρησιμοποιείται η 10.000 χρόνων μέθοδος μαγειρέματος σε λάκκους, με τις piñas να σιγοψήνονται και συγχρόνως να καπνίζονται, αποδίδοντας αυτό τον καπνιστό χαρακτήρα και στο τελικό προϊόν. Στον αντίποδα, για την παραγωγή της τεκίλας οι piñas αποξηραίνονται στον ατμό, σε φούρνους από τούβλα ή αυτόκλειστα.


Η τεκίλα είναι ένα παγκοσμίως εδραιωμένο προϊόν με ετήσια παραγωγή που φτάνει τα 20 εκ. κιβώτια ετησίως. Η βιομηχανία του μεσκάλ, ως σχετικά νεαρή και trendy, με τα βίας φτάνει μόλις το 1/100 του όγκου της τεκίλας.


Όσον αφορά στο γευστικό τους προφίλ. Οι τεκίλες εμφανίζουν ένα βαρύ λεμονάτο και λουλουδάτο τελείωμα με δυνατές νότες αγαύης. Από την άλλη, δοκιμάζοντας μεσκάλ θα αντιληφθείτε αμέσως το καπνιστό ξύλο και την πέτρα που -παραπέμποντας στην παραγωγή του- προσθέτουν επιπλέον επίπεδα πολυπλοκότητας!


Τέλος, ο αλκοολικός τίτλος των «χειροποίητων» μεσκάλ δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στην εμπορική δικτατορία του 40% al by vol. Ανάλογα με την εμπειρία -και την επιθυμία- του παραγωγού του, συνήθως κυμαίνεται ανάμεσα στους 42 και τους 48 βαθμούς.