ENG

Grand Musée du Parfum

A A

Grand Musée du Parfum


Ένα δροσερό απόγευμα, στα τέλη Φεβρουαρίου, σταματάμε έξω από το γοητευτικό αρχοντικό του 19ου αιώνα στο υπέρκομψο Faubourg Saint Honoré. Περιχαρείς και πανέτοιμοι για την ξενάγηση στο ολοκαίνουργιο Grand Musée du Parfum, που προτείνει ένα ταξίδι διαμέσου της ιστορίας και της επιστήμης του αρώματος και της αρωματοποιίας, με βοηθό τη σύγχρονη τεχνολογία: hi-tech γραφικά, video και ηχητικές εγκαταστάσεις στην υπηρεσία του αρώματος!

Το οσφρητικό μας ταξίδι ξεκινά στην αρχαιότητα, με την πικάντικη μυρωδιά του Kyphi (Κύφι), ενός θυμιάματος που, όπως αναφέρεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα, χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Στη συνέχεια, η μύτη ταξιδεύει διαμέσου αρκετών μάλλον δυσάρεστων μεσαιωνικών οσμών στη Βιομηχανική Επανάσταση.
Φτάνοντας στον 20ο αιώνα, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο «ρόδινα». Video εγκαταστάσεις σε κομψές οθόνες σκιαγραφούν την ανάδειξη του Παρισιού σε παγκόσμιο κέντρο του αρώματος και τον γάμο του με την υψηλή ραπτική.
Σήμερα, η Γαλλία εξακολουθεί να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη βιομηχανία του αρώματος. Άρωμα και καλλυντικά αποτελούν το τρίτο στη σειρά εξαγώγιμο προϊόν της χώρας. Προηγούνται η αεροναυπηγική και το κρασί! Δεν προκαλεί, συνεπώς, έκπληξη η δήλωση του διευθυντή του μουσείου, πως «αν πρέπει να υπάρχει ένα αποκλειστικό μουσείο αρώματος στον κόσμο, αυτό σίγουρα πρέπει να βρίσκεται στο Παρίσι».

Προχωράμε στο δεύτερο τμήμα του μουσείου. Εδώ μαθαίνουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται με τα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα και τη μνήμη. Και αμέσως, καλούμαστε να τους βιώσουμε στον «κήπο των αρωμάτων». Όρθιοι κάτω από τα τεράστια πλαστικά λευκά λουλούδια αναγνωρίζουμε τις μυρωδιές που διαχέουν: κανέλα, καπνός, τριαντάφυλλο, πορτοκάλι… ή μήπως μανταρίνι;

Το τρίτο τμήμα, η «Le Nez» (μύτη), επικεντρώνεται στον ρόλο του αρωματοποιού. Μια τεράστια «Κούνια του Νεύτωνα» μας προτείνει να μυρίσουμε 20 ηλεκτρονικές σφαίρες. Καθεμιά τους περιέχουν μια μυρωδιά/συστατικό βάσης ενός αρώματος.

Στην τελευταία αίθουσα του μουσείου μάς περιμένει η εμπειρία του χαρμανιάσματος αρωμάτων, που παρουσιάζεται μέσω μιας πολυ-αισθητηριακής μουσικής εγκατάστασης. Ένα τεράστιο «μουσικό όργανο της όσφρησης» πλημμυρίζει τον χώρο με ήχο και φως, αναπαριστώντας τη δημιουργία του αρώματος ως ένα μουσικό έργο!