ENG

Κτήμα Αβαντίς & Syrah

A A

Ο Απόστολος Μούντριχας δημιουργός του Κτήματος Αβαντίς στην Εύβοια μας έχει προσφέρει εξαιρετικά κρασιά από όλες τις ποικιλίες με τις οποίες ασχολήθηκε. Από το Sauvignon Blanc που πρώτος φύτεψε στην Εύβοια και το εκρηκτικό Gewurztraminer έως την ερυθρή Μαυροκουνδούρα που αναβίωσε και το Ασύρτικο στη Σαντορίνη.

Το όνομά του ωστόσο είναι συνδεδεμένο με το Syrah. Την κορυφαία γαλλική ποικιλία που οινοποιεί εδώ και 16 χρόνια, επενδύοντας κόπο και χρόνο σε μικροοινοποιήσεις και φυτεύσεις διαφορετικών κλώνων.

Και όπως διηγείται ο ίδιος:

Πριν τριάντα χρόνια στην Ελλάδα ζούσαμε την εποχή του Cabernet…Όμως εγώ σαν οινόφιλος λάτρευα τον Ροδανό και πίστευα ότι το Syrah είναι μία ποικιλία που μπορεί ευκολότερα να προσαρμοστεί στον Ευρωπαϊκό Νότο. Από την άλλη μεριά η Εύβοια δεν είχε εκείνη την εποχή σχεδόν καμία ερυθρή ποικιλία, οπότε για εμένα ήταν ‘’λευκό χαρτί’’ για πειραματισμούς.

Η περιοχή που διάλεξα για τους Ερυθρούς μας Αμπελώνες, το δάσος του Αφρατίου έχει ιδιαίτερα απότομες πλαγιές οι οποίες με οδηγούσαν στο Syrah. Πολλές μελέτες και έρευνα σε συνδυασμό με τα στοιχεία του εδάφους και το μικρόκλιμα και πάλι με οδηγούσαν στο Syrah. Στο τέλος το πίστεψα και με πίστεψε!

Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Αφού ήδη από το 1996 που την πρωτο-οινοποίησα, μαζί με λίγο Grenache έδειξε τις ιδιαιτερότητές της περιοχής μας. Όμως δε μείναμε εκεί… Δουλέψαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε συστηματικά για τη σχέση Αμπελοτεμαχίου – Κλώνου – Ετικέτας.

Έχουμε φυτέψει συνολικά δέκα διαφορετικούς κλώνους και έχουμε επιλέξει τους έξι. Άλλες ετικέτες βασίζονται σε έναν κλώνο όπως ο  Άγιος Χρόνος (747) και άλλες στους έξι. Τώρα στο ίδιο το κρασί, η δική μου σχολή για το Syrah είναι περισσότερο Γαλλική και βασίζεται στη ισορροπία. Για εμένα, κρασιά όπως το Collection και ο Άγιος Χρόνος δείχνουν τη χάρη να τρεμοπαίζεις ανάμεσα στη συμπύκνωση και τη φινέτσα!