ENG

Amalia Brut Vintage / Γιάννης Τσέλεπος

A A

Η vintage εκδοχή της Amalia Brut είναι ένα σπουδαίο αφρώδες κρασί. Παράγεται αποκλειστικά από το ελληνικό λευκό αρωματικό σταφύλι Μοσχοφίλερο, το οποίο στο οροπέδιο της Μαντινείας στην Αρκαδία της Πελοποννήσου, αποδεικνύεται ιδανικό για την παραγωγή αφρωδών κρασιών.

Ο οινοποιός
Δημιουργός του κρασιού είναι ο Κύπριος οινολόγος και οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος. Μετά από σπουδές οινολογίας στη Βουργουνδία, γιατί όπως μας λέει «η Βουργουνδία είναι η άλλη σωστή άποψη του κρασιού και πιο κοντά στη φιλοσοφία μου ήταν το Βουργουνδέζικο στυλ» το 1982 ήρθε στην Ελλάδα, στην Αρκαδία συγκεκριμένα στην Κεντρική Πελοπόννησο και για δέκα χρόνια συνεργάστηκε με γνωστούς οινοποιούς διερευνώντας τις ποιοτικές δυνατότητες του Μοσχοφίλερου. Από το 1989 άρχισε να στήνει τον δικό του αμπελώνα στις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 750 μέτρων και ξεκίνησε το Κτήμα Τσέλεπου, που έχει εξελιχθεί σε πραγματικό πρεσβευτή του Αρκαδικού αμπελώνα, παγκοσμίως.
Το 2003, συνεχίζοντας τις αναζητήσεις του στο Πελοποννησιακό οινοπέδιο, αγόρασε έναν μεγάλο αμπελώνα στο Κούτσι της Νεμέας και έστησε το Κτήμα Δρυόπη, όπου διερευνά και αναδεικνύει τις δυνατότητες του εξαίρετου ερυθρού σταφυλιού του ελληνικού νότου, του Αγιωργίτικου.
Στο πλαίσιο πάντα της ανάδειξης του δυναμικού του ελληνικού αμπελώνα, το 2013 ξεκίνησε συνεργασία με την οικογένεια Χρυσού στη Σαντορίνη οινοποιώντας το Ασύρτικο του παραδοσιακού αμπελώνα της.

Το κρασί
Ο Γιάννης Τσέλεπος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αφρώδες κρασί, το οποίο κρασί φέρει το όνομα της συζύγου του Αμαλίας: «Το 1997, μετά από 13 χρόνια δουλειάς, περάσαμε στο δεύτερο στάδιο του κτήματος, αυτό που εγώ λέω της ωριμότητας. Με τη νέα μας στρατηγική, αποφάσισα ότι θα δώσω όλες τις εκδοχές του Μοσχοφίλερου και όλες τις εκδοχές του Αγιωργίτικου. Για το αφρώδες είχα προηγούμενη εμπειρία. Κάναμε λοιπόν, το 1997, την πρώτη προσπάθεια. 2.000 φιάλες. Τις χαρίσαμε όλες! Δεν μπορέσαμε να πουλήσουμε ούτε μία. Όλοι γελούσαν! Σήμερα το Amalia πουλάει 55.000 φιάλες, με τάση να φτάσει άνετα τις 100.000. Κι άμα σου πω ότι το 70% των πωλήσεων είναι εξαγωγές; Έχει μια διαφορετικότητα, μια αυθεντικότητα, δεν είναι σαμπάνια, ούτε Pinot, ούτε Chardonnay, είναι Μοσχοφίλερο. Δηλαδή εμείς προσπαθούμε να δώσουμε τα χαρακτηριστικά του Μοσχοφίλερου σε κάτι διαφορετικό και νομίζω ότι το πετύχαμε».

Η ετικέτα
AMALIA BRUT VINTAGE
Π.Ο.Π. Μαντίνεια

Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100%

Οινοποίηση: Παραδοσιακή μέθοδος: 2η ζύμωση + 24 μήνες παραμονή με τις ζύμες στη φιάλη.

Προφίλ
Ξηρό και κριτσανιστό αφρώδες με κομψά αρώματα φρεσκοφουρνισμένου ψωμιού πλάι στην όλα φρεσκάδα νότα τριαντάφυλλου και μοσχολέμονου. Καλά δομημένη με τραγανή οξύτητα, μαλακό κρεμώδη αφρισμό μεγάλης διάρκειας και ένα τελείωμα που θα διαρκέσει ολόκληρο το γιορτινό βράδυ!

Αρμονία με εδέσματα

Ζυμαρικά με άγρια μανιτάρια, ριζότο με τρούφα, αστακός και όστρακα, κίτρινα ώριμα τυριά.

WP πρόταση
Φρεσκότατα στρείδια με μια σταγόνα λάιμ. Τα δύο συστατικά αντιμάχονται για ένα δευτερόλεπτο, μετά ενώνονται και η ζωντάνια των φυσαλίδων αγκαλιάζει την αψάδα του στρειδιού.