ENG

Αμέθυστος λευκός / Κώστας Λαζαρίδης

A A

Τα κρασιά με τα οποία γνωρίσαμε το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη από τη Δράμα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν η εξαιρετική σειρά «Αμέθυστος». Με όνομα που παραπέμπει στο πολύτιμο πετράδι, αλλά και στη «μη-μέθη» και ετικέτες φιλοτεχνημένες από τον ζωγράφο Γιάννη Νάνο, απέκτησαν φανατικούς οπαδούς από την πρώτη σοδιά της κυκλοφορίας τους. Τη μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσε ο λευκός Αμέθυστος. Ο έντονος, μοντέρνος χαρακτήρας του δημιούργησε «σχολή».

Ο οινοποιός
Ο πρώτος γραμμικός αμπελώνας στη ζώνη της Δράμας φυτεύτηκε πριν από 38 χρόνια. Δημιουργός του ο Κώστας Λαζαρίδης, πετυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο της βιομηχανίας μαρμάρων, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αποχώρησε από την ενεργή συμμετοχή στη διοίκηση της οικογενειακής βιομηχανίας για να δημιουργήσει δύο πετυχημένες οινοποιητικές εταιρείες, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα και την Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι της Αττικής.
Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη υποστηρίζεται από τεράστιο, πρότυπο γραμμικό αμπελώνα -180 ha φυτεμένα με όλες τις ποικιλίες, ελληνικές και κοσμοπολίτικες, που επιτρέπονται στην περιοχή- και ένα εξαιρετικό οινοποιείο, στο οποίο οι αισθητικής φύσεως αναζητήσεις συνδυάστηκαν με τις τεχνολογικές απαιτήσεις. Ως επισκέπτρια -το οινοποιείο υποδέχεται τους φίλους του κρασιού, φιλοξενεί συνέδρια και ποικίλου ύφους εκδηλώσεις- την πρώτη φορά που πέρασα την περίτεχνη καγκελόπορτα του αυλόγυρού του, εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος και τη φανερή προσοχή που έχει δοθεί στην αισθητική του. Και βεβαίως, η ξενάγηση στους παραγωγικούς χώρους του οινοποιείου και του διπλανού αποστακτηρίου επιβεβαίωσε το ότι εδώ η σύγχρονη τεχνολογία βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της.
Σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, στο του Καπανδρίτι της Αττικής, το συγκρότημα Οινότρια Γη είναι, κατά κάποιο τρόπο, η φυσική συνέχεια του κτήματος της Δράμας. Τα κρασιά του, συμπλήρωμα της συλλογής των κρασιών της Δράμας, οινοποιούνται με την καθοδήγηση του Γάλλου οινολόγου Michel Rolland, ο οποίος με τις γνώσεις και τη διεθνή εμπειρία του τελειοποιεί το αποτέλεσμα.

Ίσως, όταν ο Κώστας Λαζαρίδης αποφάσιζε να φυτέψει τον πρώτο αμπελώνα στη Δράμα, να μην μπορούσε να φανταστεί την εντυπωσιακή ανάπτυξη της περιοχής και το απίστευτο αμπελοοινικό της παρόν. Η λαμπρή, όμως, εξέλιξη των οινικών του επιχειρήσεων, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η προσωπική πρωτοβουλία, η επιμονή και η συνέπεια μπορούν να κάνουν θαύματα.

Η ετικέτα
Αμέθυστος λευκός 
Π.Γ.Ε. Δράμα
Sauvignon Blanc 85%, Ασύρτικο 15%

Προφίλ
Μεγάλη επιτυχία του ντουέτου: Sauvignon Blanc + Ασύρτικο. Ένα κρασί που αγαπήθηκε με πάθος από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μια βόμβα πυκνού, ώριμου φρούτου με τραγανή οξύτητα και ευχάριστο πάχος.

Αρμονία με εδέσματα

Γλυκόξινα πιάτα των εξωτικών κουζινών, ψητές καραβίδες.