ENG

Κωνσταντίνος Μπουτάρης / Grande Reserve Νάουσα

A A

Ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης είναι για πάρα πολλά χρόνια στο τιμόνι της ελληνικής οινοποιίας με το πιο αναγνωρίσιμο -ίσως- όνομα παγκοσμίως. Μιας οινοποιίας με μακρόχρονη εμπειρία. Σε κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια μιας παλαιότερης συζήτησής μας, μου επισήμανε ότι αν προσέξω την πορεία τους στον χρόνο, θα δω ότι αυτό που τους χαρακτηρίζει, ως εταιρεία, είναι ότι θέλουν όλα τα προϊόντα τους να έχουν προσωπικότητα. Είτε αυτή λέγεται ιστορική, είτε γευστική είτε μαρκετινική. Ξεκάθαρη άποψη από έναν επιχειρηματία που αποδέχεται τη μακρόχρονη οικογενειακή εμπειρία, εκφράζοντας, ωστόσο, έντονες ανησυχίες για τις καινούργιες τάσεις.
Και για τις αποφάσεις σταθμούς στην πορεία τους: «Η εταιρεία Μπουτάρη μέχρι τη δεκαετία του ’70 ασχολιόταν, εκτός από το κρασί και με το ούζο. Θεωρώ λοιπόν, καταρχάς, ιστορική την απόφαση να φύγουμε σιγά-σιγά από το ούζο, παρότι είχαμε πολύ μεγάλη θέση στην αγορά. Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στο κρασί και για να υποστηρίξουμε αυτή την απόφαση στραφήκαμε στη Νάουσα, της οποίας ο αμπελώνας είχε τότε πολύ μεγάλη συρρίκνωση. Στήσαμε έναν πρότυπο αμπελώνα με Ξινόμαυρο. Μεγάλη επένδυση, πολύ πρωτοποριακή για την εποχή της, που τότε έμοιαζε λίγο με τρέλα. Επόμενο βήμα η δημιουργία ενός καινούργιου, πολύ μεγάλου και μοντέρνου οινοποιείου στη Στενήμαχο της Νάουσας. Στην επόμενη φάση μας, και με τη λογική των Ονομασιών Προέλευσης να προωθείται και στην Ελλάδα, αρχίσαμε να λέμε πως πλέον πρέπει να φύγουμε εκτός. Δεν θέλαμε να μείνουμε κλεισμένοι στον μικρό χώρο της Νάουσας και της Βόρειας Ελλάδας. Δεν μας χωρούσε ο τόπος! Άρα, αποφασίσαμε ότι θα ασχοληθούμε και με άλλες περιοχές, κάνοντας οινοποιεία σε κάθε μια απ’ αυτές. Εξ’ ου και φτιάξαμε πρώτα το οινοποιείο στη Σαντορίνη, όπου τότε δεν υπήρχε τίποτε. Το Σαντορινιό κρασί ήταν, με όλη τη σημασία της λέξης, ανύπαρκτο στην αγορά. Αργότερα χτίστηκε το οινοποιείο της Γουμένισσας. Πήγαμε και στην Κρήτη, όπου αγοράσαμε ένα παλιό οινοποιείο και αμπελώνα στις Αρχάνες.» Σήμερα η Boutari διατηρεί 6 οινοποιεία στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.

Το κρασί
Η Νάουσα, η περίφημη ζώνη παραγωγής ερυθρών κρασιών της Βόρειας Ελλάδας είναι συνώνυμη με το Ξινόμαυρο. Πρωτοπόρος στη ζώνη, η εταιρεία Boutari μας προτείνει 4 ετικέτες Π.Ο.Π.: την all time classic Νάουσα, το Ξινόμαυρο Reserve, το εξαιρετικό Grande Reserve Νάουσα και την πιο πρόσφατη single vineyard ετικέτα 1879, Boutari Legacy.

Η ετικέτα
Η Νάουσα στην ατόφια, συναρπαστική, παραδοσιακή μορφή της. Τα 140 (!) χρόνια ενεργούς παρουσίας, δημιουργίας και εμπειρίας της εταιρείας Μπουτάρη στη ζώνη μεταφράζονται σε ένα εξαίσιο κρασί. Μια διαχρονική αξία για τους φίλους του σταφυλιού.

GRANDE RESERVE ΝΑΟΥΣΑ BOUTARI
Π.Ο.Π. Νάουσα

Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%

Οινοποίηση: Κλασική ερυθρή με μακρά εκχύλιση. 4 χρόνια παλαίωσης: 2 χρόνια σε δρύινα βαρέλια + 2 χρόνια στη φιάλη.  

Προφίλ
Βαθυκόκκινο, ρωμαλέο και πολύπλοκο ξεχειλίζει μπαχαρένιες αρωματικές νότες. Κρασί παλαίωσης με σαγηνευτική αρωματική πολυπλοκότητα, φιλικές τανίνες και ελκυστική οξύτητα. Αναζητήστε και τη σοδειά του 2000. Θα τη θυμόμαστε για δεκαετίες ακόμη....

Αρμονία με εδέσματα
Χοιρινά με πικάντικες σάλτσες, μυρωδάτο κυνήγι.

WP πρόταση

Αγριογούρουνο στη γάστρα