ENG

Οικοσύστημα / Άγγελος Ιατρίδης

A A

Ο οινολόγος και οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο μας μιλά για την πετυχημένη σειρά κρασιών ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ.

Ποια είναι η φιλοσοφία της σειράς 'Οικοσύστημα';
Στόχος μας είναι η ανάδειξη της σημαντικής ποικιλομορφίας μέσα στην αμπελουργική ζώνη toy Αμυνταίου. Στην επόμενη χρονική περίοδο από τη δημιουργία του επιδεικτικού-πρότυπου αμπελώνα μας, αποφασίσαμε να απομονώσουμε σε υποπεριοχές στα αμπελοτόπια μας τις ιδιαίτερες εκφράσεις που εμφανίζουν οι ποικιλίες μέσα σε αυτά, ώστε να τις μελετήσουμε και να τις αναδείξουμε με τη δημιουργία ενός μοναδικού οίνου, ο οποίος να προβάλει «υπερθετικά» το σύνολο των στοιχείων αυτής της ταυτότητας.  
Η φιλοσοφία του 'Οικοσυτήματος' εξελίσσει με μοναδικό τρόπο την έννοια του γαλλικού όρου terroir. Σε σχέση με τον γαλλικό όρο, εμπεριέχεται κι ένα επιπλέον σημαντικό συστατικό στοιχείο στην έννοιά του, ο χρόνος. Δηλαδή το πώς εξελίσσεται δυναμικά -και όχι στατικά- μία αμπελοοινική οντότητα, σε βάθος χρόνου. Η μοναδικότητα ενός οικοσύστηματος λειτουργεί συμπεριλαμβάνοντας τους παράγοντες: άνθρωπος, κλίμα, έδαφος, ποικιλία και τη μεταξύ τους δυναμική αλληλεπίδραση στον χρόνο.
Μέσα από αυτή την προσέγγιση, θεωρούμε ότι προσφέρουμε στο οινόφιλο κοινό μια διαδικασία εκπαίδευσης και ανάλυσης των σημαντικών στοιχείων που διαμορφώνουν την οινική ταυτότητα ενός προϊόντος.

Ποια κρασιά απαρτίζουν τη σειρά;
Τα ακόλουθα έξι κρασιά:
Ασύρτικο, Single Block «Αγία Κυριακή»
Chardonnay, Single Block «Τραμόντο»
Sauvignon Blanc Fume, Single Block «Καλύβα»
Ξινόμαυρο Reserve, Single Block «Μπάρμπα-Γιάννης»
Pinot Noir, Single Block «Στροφή»
Tannat, Single Block «Βράχος»

Εφαρμόζετε «ιδιαίτερες» πρακτικές στην οινοποίησή τους;
Το «ιδιαίτερο» έχει άρρηκτη σχέση με την πολυδιάστατη ανάδειξη του οικοσυστήματος. Στη συνέχεια, η μοναδικότητα ενός κρασιού σχετίζεται άμεσα με την καλλιεργητική και οινοποιητική έμπνευση που οφείλει να επιδεικνύει ο αμπελουργός - οινοποιός, ώστε να αναδεικνύονται σε υπερθετικό βαθμό τα συστατικά του συγκεκριμένου 'Οικοσυτήματος'.
Η εμπειρία σε συνδυασμό με το επιστημονικό υπόβαθρο της αμπελοοινικής μας ομάδας βοήθησαν αρχικά να εντοπισθούν τα συγκεκριμένα αμπελοτεμάχια και μετά, με εργασία και έρευνα πεδίου, να συγκεντρωθούν και να απομονωθούν τα στοιχεία που αποτελούν συστατικά της παραγωγικής μας διαδικασίας (για παράδειγμα, η επιλογή ενός άγριου στελέχους ζυμομύκητα, τα ασβεστολιθικά εδάφη που μας χαρίζουν απλόχερα δροσερές οξύτητες και άλλα).

Ποιο θα είναι το μέλλον της σειράς; Σκοπεύετε να την εμπλουτίσετε με νέα προϊόντα;
Είναι ένας σχεδιασμός εν εξελίξει που θα αποδώσει καρπούς, πιστεύω, στην επόμενη δεκαετία. Εργαζόμαστε στη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος σε κάθε ένα αμπελοτεμάχιο. Είναι βέβαια ένα πολυδιάστατο σχέδιο, που θα το ολοκληρώσει η επόμενη γενιά.
“Ένα αμπελοτεμάχιο, μία ταυτότητα, ένα προϊόν.”
Η προσπάθειά μας αυτή έχει ως αιχμή του δόρατος την ποικιλία Ξινόμαυρο. Σε συνεργασία με ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα της χώρας μας, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, «τρέχουμε» ένα σημαντικό ερευνητικό έργο για το zonage (καθορισμός υποζωνών) στην αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου. Ο στόχος είναι, όχι μόνο να αποδοθούν οι διαφορετικές εκφράσεις της ποικιλίας Ξινόμαυρο, αλλά, επιπλέον, να αναδειχθούν οι υποζώνες μέσα στις οποίες αναδεικνύονται οι συγκεκριμένες προδιαγεγραμμένες εκφράσεις της, οι οποίες θα αναφέρονται σε συγκεκριμένη τυπολογία οίνου (αφρώδης, ροζέ, ήσυχος νεαρός, ήσυχος παλαίωσης, φυσικώς γλυκύς).