ENG

Όβηλος 2019, Κτήμα Βιβλία Χώρα

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΟΒΗΛΟΣ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Παγγαίο
Τύπος: ερυθρός
Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon 100%
Αμπελώνας: Παγγαίο Όρος, βιολογική καλλιέργεια
Παλαίωση: 16μηνη σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια + 24μηνη στη φιάλη
Ενδεικτική τιμή: 42€

Κατευθυνόμενοι από Θεσσαλονίκη προς Καβάλα... Διασχίζουμε τον Στρυμόνα, μπαίνουμε στην παλιά Εθνική και στην είσοδο του Ποδοχωρίου σταματάμε. Έχουμε φτάσει στον προορισμό μας που δεν είναι άλλος από το οινοποιείο του Κτήματος Βιβλία Χώρα.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2001 από τους γνωστούς οινολόγους/οινοποιούς Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή.

Γιατί επέλεξαν αυτή την περιοχή; Πρώτα απ’ όλα διότι διαθέτει μεγάλη αμπελοοοινική φήμη από την αρχαιότητα. Ο Ησίοδος και ο Αχαιός ο Ερετρίας, ο Θεόκτιτος και ο Μιχαήλ ο Ψελλός την αποκάλεσαν Βιβλία ή Βίβλινη Χώρα, εξ ου και η ονομασία του κτήματος, την οποία μάλιστα πρότεινε η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού, η Σταυρούλα Κουράκου. Έλαβαν βεβαίως υπόψη τους και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής που θεωρούνται ιδανικές για την αμπελοκαλλιέργεια.

Βρισκόμαστε στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Παγγαίου Όρους. Πράγμα που σημαίνει πως δεχόμαστε τη δροσερή αύρα του Στρυμονικού κόλπου ενώ ο εντυπωσιακός σιωπηλός όγκος του βουνού μας προφυλάσσει από τους ψυχρούς βοριάδες. Τα εδάφη είναι πετρώδη, άγονα και καλά στραγγιζόμενα. Αυτά λαμβάνοντας υπόψη τους οι δύο οινοποιοί φύτεψαν ελληνικές και ξενικές ποικιλίες: Ασύρτικο, Βιδιανό, Chardonnay, Sémillon, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah, αλλά και Βιδιανό, Αγιωργίτικο, Pinot Noir, Gewürztraminer.

Έτσι προέκυψαν 650 στρέμματα ιδιόκτητων, βιολογικά καλλιεργούμενων, αμπελώνων κι ένα απαστράπτον και καλαίσθητο οινοποιείο, δείγμα άψογης αισθητικής και σύγχρονης τεχνολογίας. Και τα κρασιά τους, λευκά με μεθυστικό χαρακτήρα και ερυθρά με καθαρό, μοντέρνο στυλ αγαπήθηκαν από την πρώτη στιγμή από τους Έλληνες και ξένους καταναλωτές.

Σήμερα δοκιμάζουμε τον ερυθρό Όβηλο του 2019. Ένα Cabernet Sauvignon μεγάλης παλαίωσης που στέλνει στα ύψη την πολυπλοκότητα και τη σφιχτή δομή της ποικιλίας.

Τα σταφύλια προέρχονται από το πρώτο αμπέλι του κτήματος  που φυτεύτηκε στους πρόποδες του Παγγαίου, στα 380μ. Στην οινοποίηση εφαρμόζονται μακρές εκχυλίσεις και η παλαίωση περιλαμβάνει 16 μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια και τουλάχιστον 24 στη φιάλη.

Η όψη, βαθιά πορφυρή, με άφθονα δάκρυα να κυλούν αργά στα τοιχώματα του ποτηριού, μας προϊδεάζει για την εντυπωσιακή συνέχεια.  

Τη σκυτάλη παίρνει η μύτη. Σύνθετη και με μεγάλη συμπύκνωση φρούτου, ξετυλίγει αρώματα μαρμελάδας μαύρων φρούτων δίπλα σε ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και καπνό.

Και το κρεσέντο έρχεται με τη γεύση. Όγκος, θέρμη, φοβερή δομή, πληθωρικές τανίνες αλλά και πυκνό φρούτο, εξισορροπητική οξύτητα σε ένα ερυθρό που ξετρελαίνει τους φίλους των πλούσιων και σύνθετων κρασιών.

Ο ερυθρός Όβηλος 2019 είναι τέλειος δίπλα στα κόκκινα κρέατα και τα πιάτα κυνηγιού. Θα σας αποζημιώσει όμως ακόμη περισσότερο αν αποφασίσετε να τον φυλάξετε στην κάβα σας για χρόνια. Οι δημιουργοί του μιλούν για 15-20 χρόνια.