ENG

Αλλαντικά

A A

Ελληνικά ή ξένα, σε αραχνοΰφαντες διαφάνειες ή χοντροκομμένες φέτες, τα αλλαντικά χαρίζουν άρωμα και γευστική ένταση στο τραπέζι.

Χωριάτικα λουκάνικα
Για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος και της Κύπρου η σφαγή των γουρουνιών τις γιορτινές μέρες, αποτελεί ένα πολύ παλιό έθιμο. Συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος μαζί με πολλά μπαχαρικά και λαχανικά, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν λουκάνικα.

Μυκονιάτικη λούζα
Το παραδοσιακό αλλαντικό της Μυκόνου σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες, σαν τσιγαρόχαρτο, είναι αρκετά στεγνή και σκληρή (γιατί δεν έχει καθόλου λίπος), με γεύση που θυμίζει έντονα θρούμπι, ρίγανη και ελληνική φύση γενικότερα.

Κυπριακή λούντζα
Γνωστή για τη μοναδική γεύση της, από κρασάτο και καπνιστό χοιρινό κρέας, σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες και συνοδεύεται με τυρί χαλούμι. Τρώγεται μόνη της, αλλά είναι υπέροχη στον τραχανά ή σε ομελέτες.

Απάκι Κρήτης
Εκλεκτό κρητικό αλλαντικό από καθαρό χοιρινό φιλέτο που καπνίζεται ελαφρά με αρωματικά ξύλα. Με έντονη τη μυρωδιά του κύμινου, κόβεται σε λεπτές φέτες. Συμβουλή: πριν τις απολαύσετε, περάστε τες λίγο από το grill. Ταιριάζει απόλυτα με τα όσπρια.

Νούμπουλο Κέρκυρας
Φοβερός κερκυραϊκός μεζές. Αλλαντικό κι αυτό αέρος (ωριμάζει κρεμασμένο) που αρωματίζεται κυρίως με μαύρο πιπέρι.  

Καβουρμάς Θράκης
Ένα ιδιαίτερο και σπάνιο αλλαντικό. Κομμάτια κρέατος που μαγειρεύονται μαζί με το λίπος τους και όταν κρυώσουν σχηματίζουν μεγάλα «λουκάνικα». Η παραδοσιακή συνταγή θέλει κομμάτια βοδινού, πρόβειου και χοιρινού μαζί με μπαχαρικά.

Σαλάμι αέρος Λευκάδας
Τα παραδοσιακά σαλάμια στη Λευκάδα φτιάχνονται με μεράκι, ωριμάζουν στεγνώνοντας κρεμασμένα -εξ’ ου και αέρος- και σερβίρονται σε λεπτές φετούλες. Το άρωμα τους είναι μοναδικό, οι κόκκοι πιπεριού δίνουν την απαραίτητη πικάντικη νότα που χρειάζεται.

Σύγκλινο Μάνης
Παραδοσιακή λιχουδιά απίστευτης φινέτσας. Χοιρινό κρέας που καπνίζεται αργά, βράζεται με κρασί, φλούδες πορτοκαλιού και μπαχαρικά και σε συνέχεια διατηρείται στο λίπος του ή σε παρθένο ελαιόλαδο. Τρώγεται μόνο του, αλλά υπέροχο στον τραχανά ή σε ομελέτες.

Παστουρμάς
Ο αυθεντικός παστουρμάς κόβεται και σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες, με το χαρακτηριστικό άρωμα του κύμινου, της πάπρικας και του τσιμενιού. Εκτός από σκέτο μπορείτε να τον απολαύσετε στην πίτα Καισαρείας μαζί με κασέρι και σάλτσα ντομάτας σε σφολιάτα.

Προσούτο
Γνωστό σε όλο τον κόσμο για τη μοναδική γεύση του είναι το προσούτο της Πάρμας και αυτό του San Daniele. Σερβίρονται σε διάφανες φετούλες που κόβονται στο χέρι με πολύ κοφτερά μαχαίρια, και η γεύση τους θυμίζει βούτυρο και ξηρούς καρπούς.

Jamon Iberico
Το Jamon Iberico που φτιάχνεται παραδοσιακά στην Ισπανία από το χοιρινό μπούτι. Θυμίζει το προσιούτο αλλά είναι πιο στεγνό και με πιο αλμυρή γεύση.

Chorizo
Επίσης ισπανικό, πολύ πικάντικο είδος σαλαμιού με πάπρικα και καυτερό πιπέρι, έντονο κόκκινο χρώμα και δυνατή γεύση.