ENG

Αθηναϊκή συναγρίδα μαγιονέζα

08/07/2019

Στο Όλυμπος Νάουσα και σε άλλα ρεστοράν της Θεσσαλονίκης, κρατούσαν τα περισσεύματα της κουζίνας σε συναγρίδα, καρότα, κρεμμύδια, σέλινο κ.ά., τα αναμείγνυαν με μαγιονέζα για την ενοποίηση του συνόλου και τα σέρβιραν ως Αθηναϊκή. Χάριν οικονομίας βεβαίως! Όσο για την ονομασία; Υπονοεί, εμμέσως πλην σαφώς, την πανσπερμία του πληθυσμού της πόλης.

Υλικά
Μερίδες:  6
1 συναγρίδα ή σφυρίδα (3 κιλά) καθαρισμένη καλά και αλατοπιπερωμένη μέσα-έξω

Υλικά για το βράσιμο
2 καρότα καθαρισμένα
1 κρεμμύδι καθαρισμένο
1 ρίζα σέλινο
6 φύλλα σέλινο (καρδιές)
5 κόκκοι πιπέρι
3 φύλλα δάφνη
1 κουτ. σούπας λάδι
1 λίτρο νερό

6 καρότα βρασμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
3 πατάτες βρασμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
10 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε μικρούς κύβους
50 γρ. κάπαρη
1 δόση μαγιονέζα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Σε μεγάλη μακρόστενη κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά που είναι για βράσιμο και τ' αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Τοποθετούμε το ψάρι και το αφήνουμε να βράσει. Καθαρίζουμε καλά το ψάρι και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Ανακατώνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και βάζουμε τα μισά πάνω στο ψάρι. Τοποθετούμε από πάνω τη μισή μαγιονέζα. Μετά στρώνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και καλύπτουμε με την υπόλοιπη μαγιονέζα. Πασπαλίζουμε με την κάπαρη και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τ' αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.

Το μυστικό της επιτυχίας
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε την ειδική μακρόστενη κατσαρόλα ατμού, γιατί καθώς το ψάρι τοποθετείται σε σχάρα και ψήνεται στον ατμό, κερδίζει σε νοστιμιά. Με το κεφάλι μπορούμε να φτιάξουμε μια σούπα.
A A