ENG

Η γευστική δοκιμή της σοκολάτας

A A

Πριν αφεθείτε απολύτως στα θέλγητρα μιας σκουρόχρωμης πλάκας, δώστε προσοχή σε κάποια σημεία που θα σας βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσετε τα μυστικά της μαύρης θεάς.

Πρώτα απ’ όλα δώστε προσοχή στην όψη της που πρέπει να είναι σατινέ, γυαλιστερή. Να μην έχει θαμπάδες, στίγματα ή ραβδώσεις που σημαίνουν πως έχει υποστεί θερμικό σοκ.

Στη συνέχεια στο άρωμα. Μία ευχάριστη σοκολάτα πρέπει να εμφανίζει έναν ή περισσότερους αρωματικούς χαρακτήρες οι οποίοι γίνονται αντιληπτοί μέσω της έμμεσης οσφρητικής οδού, όταν δηλαδή την έχουμε βάλει στο στόμα και τη μασάμε. Οι χαρακτήρες είναι αντίστοιχοι με αυτούς του κρασιού, θυμίζουν λουλούδια, αρωματικά φυτά, φρούτα, μπαχαρικά, καφέ, ξηρούς καρπούς. Εκτός από τον χαρακτήρα του αρώματος προσέχουμε την ένταση και την ποιότητά του. Εάν δηλαδή είναι φίνο ή απλό. Πλούσιο ή αδύναμο.

Συνεχίζουμε με την παρατήρηση της γεύσης. Η καλή σοκολάτα εμφανίζει πολυπλοκότητα. Γεμίζει τη στοματική μας κοιλότητα και αφήνει στη γλώσσα μας μία αξέχαστη αίσθηση απαλού, κρεμώδους. Εδώ κλειδί είναι η ισορροπία του γλυκού με το πικρό. Αν αισθανθείτε γρομπαλάκια στον ουρανίσκο, δυστυχώς πρόκειται για ελάττωμα που προκλήθηκε από άκομψη κατεργασία.

Και κλείνουμε με τη γευστική ένταση. Η σοκολάτα σας πρέπει να έχει μακριά γεύση που να διαρκεί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα.