ENG

Ο νόστιμος κόσμος των τυριών - Οι αλλοδαποί πειρασμοί

A A

Camembert
Το πιο διάσημο γαλλικό τυρί, ένα από τα παλαιότερα Π.Ο.Π. της χώρας κατάγεται από τη Νορμανδία και κυκλοφορεί μέσα σε μικρά ξύλινα κουτάκια. Μαλακό και με εξαιρετικά έντονη μύτη, καλύπτεται εξωτερικά με κρούστα, που είναι λευκή μούχλα (ναι, μάλιστα…) η οποία όμως το νοστιμίζει υπέροχα.

Roquefort
O βασιλιάς των τυριών, το κρεμώδες, παχύ ροκφόρ, ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά από τις πράσινες γραμμούλες μούχλας που του χαρίζουν οι μύκητες penicillium και η ωρίμανση σε υγρές στοές μιας ευρύτερης γαλλικής περιοχής. Το όνομά του όμως το πήρε από το Roquefort-sur-Soulzon, χωριό της επαρχίας Rouergue της Νότιας Γαλλίας. Το πρώτο ευρωπαϊκό τυρί Π.Ο.Π. (από το 1925)  παράγεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα και δεν πρόκειται με τίποτα να μπερδέψετε τη βελούδινη, ελαφρώς πιπεράτη και σοφά αλμυρισμένη γεύση του.

Brie
Ιδού και η βασίλισσα των τυριών, άλλη μία διασημότης εκ Γαλλίας ορμώμενη. Η φημισμένη τυρο-οικογένεια έχει πολλά παιδιά, διαφόρων διαστάσεων και προελεύσεων. Όλα τους όμως παράγονται από αγελαδινό γάλα, κάτω από τη λεπτή τους κρούστα επιδεικνύουν ωχροκίτρινο χρώμα, έχουν κρεμώδη γεύση και αρωματική απόχρωση ξηρών καρπών.

Chèvre
Άλλη μία πολυπληθής οικογένεια γαλλικών τυριών που, είναι πασιφανές, πως φτιάχνονται από κατσικίσιο γάλα. Κυκλοφορούν σε πολλά και διαφορετικά σχήματα -κύλινδροι, πυραμίδες, μπαλίτσες-, διαστάσεις ή συσκευασίες. Ακόμη και η υφή τους ποικίλει η οποία από τη μαλακιά και αφράτη κρεμώδη μπορεί να φτάσει έως την εξαιρετικά σκληρή. Η γεύση τους, ωστόσο, είναι πάντα αιχμηρή, βουτυράτη.  

Gorgonzola
Το ιταλικό, κορυφαίο μπλε τυρί είναι η έξοχα πικάντικη γκοργκοντζόλα. Οι μπλε-πράσινες γραμμές της μούχλας ευθύνονται για την έντονα πιπεράτη γεύση της που, με εξαιρετική φινέτσα, κοντράρει την πλούσια κρεμώδη υφή.  

Parmigiano Reggiano
Δοκιμάζεις ένα κομμάτι παρμεζάνας και είναι σαν να βγήκες περίπατο στην εξοχή της Πάρμας. Σκληρή και εύθρυπτη, έντονα φρουτώδης και πιπεράτη, με αχυρένιο χρώμα και αλμυρό τελείωμα. Ένα μνημειώδες τυρί.

Mascarpone
Η μέθοδος παραγωγής αυτού του διπλά -έως τριπλά- κρεμώδους τυριού της Λομβαρδίας παραπέμπει περισσότερο στο… γιαούρτι. Λευκό, φρέσκο και μαλακό ωριμάζει σε ελάχιστες ημέρες με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά να σκαρφαλώνει στο 75%!  

Stilton
Το βρετανικό μπλε τυρί, κρατά κορυφαία θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα της κατηγορίας του. Με πυκνή σύσταση, επίμονο διεισδυτικό άρωμα και αψιά, εντονότατη γεύση έχει ωριμάσει για τουλάχιστον 6 μήνες.

Gruyere
Η ελβετική γραβιέρα με το χλωμό κιτρινωπό χρώμα και τις ελάχιστες τρύπες έχει ιδιότυπη πλην φρουτώδη και αξέχαστη γεύση.