ENG

Σαλάτα αστακού

A A

Συνταγή από τον executive chef του Hotel Nikopolis Thessaloniki, Στέφανο Σταμίδη

Για 4 άτομα

Υλικά
2 αστακοί περίπου 500 γρ ο κάθε ένας
200 γρ. τυρί μπουράτα (ή μοτσαρέλα)
200 γρ. ντοματίινια
200 γρ. αβοκάντο ώριμο
2 πιπεράκια jalapeno
300 γρ. μαρούλι
100 γρ. μάνγκο κομμένο σε κύβους
1/4 ματσάκι βασιλικό

Dressing
1 lime (χυμό και ξύσμα)
200 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
30 γρ. mirin (γλυκό ρυζόκρασο Γιαπωνέζικης προέλευσης)
10 γρ. ginger
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάστα τομάτας
1/2 κουταλάκι του γλυκού Worcester sauce

Ανθός αλατιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε τον αστακό χωρίζοντας το κεφάλι και τις δαγκάνες (αν δεν χρησιμοποιήσουμε Ελληνικό αστακό).
Σε νερό αλατισμένο που σιγοβράζει ρίχνουμε τις δαγκάνες για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τα σώματα του αστακού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4 με 5 λεπτά. Έπειτα τα αφαιρούμε για να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα καθαρίσουμε με ένα ψαλίδι οστρακόδερμων.

Ετοιμάζουμε το dressing χτυπώντας όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και μαρινάρουμε τον καθαρισμένο αστακό όσο είναι ακόμα χλιαρός.

Πλένουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα μοιράζουμε στα πιάτα μας. Προσθέτουμε τον αστακό και περιχύνουμε με το υπόλοιπο dressing, ροδέλες jalapenos, φρέσκα φύλλα βασιλικού και ανθό αλατιού.

Tip 1
Με τα κεφάλια του αστακού μπορούμε να ετοιμάσουμε και μια ωραία σούπα αστακού bisque και να προσθέσουμε μέσα τα περισσεύματα του αστακού που δεν χρησιμοποιούμε στην σαλάτα και λίγη ξινή κρέμα με σχοινόπρασο ή estragon

Tip 2
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον αστακό με γαρίδες (χρόνος βρασμού στην περίπτωση αυτή: 1.5 λεπτό το μέγιστο)