ENG

Τα μυστικά της γαλοπούλας

A A


Πόσοι από εμάς, που δεν μπορούμε να διανοηθούμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας χωρίς γαλοπούλα, γνωρίζουμε ότι το μεγαλόσωμο αυτό πουλερικό το έφερε ο Κολόμβος στην Ευρώπη πριν από μόλις 500 χρόνια; Παρ’ όλα αυτά πολύ γρήγορα κατάφερε να έχει τον πρώτο λόγο στα γιορτινά τραπέζια ολόκληρης σχεδόν της ηπείρου.

Η γαλοπούλα, ο διάνος, ο κούρκος ή ο γάλος, όπως θέλετε ονομάστε τη, παραγεμισμένη με κάστανα, μανιτάρια, ξερά φρούτα και ψημένη με προσοχή, κάθε Χριστούγεννα μοσχοβολά στις κουζίνες της Ευρώπης, ενωμένης και μη.

Στη Δανία τη γεμίζουν με δαμάσκηνα. Στην Αγγλία τη συνοδεύουν με σάλτσα από κρασί πόρτο, χυμό πορτοκαλιού, πουρέ κάστανου και ξινόμηλου. Στην Ισπανία παρουσιάζεται πάντα με τη συνοδεία ξηρών φρούτων. Στη χώρα μας η γέμιση, ανάλογα με τη διάθεση και την εφευρετικότητα του μάγειρα ή της μαγείρισσας, περιλαμβάνει τα εντόσθια του πουλερικού, αμύγδαλα, σταφίδες, καρύδια, κάστανα, κουκουνάρια, ρύζι, κιμά, συκωτάκια, τυρί, αρωματικά χόρτα ακόμη και ελιές.

Όπως και να την φτιάξετε η ψητή γαλοπούλα είναι ένα μνημειώδες έδεσμα. Φροντίστε λοιπόν για έναν αντιστοίχου εκτοπίσματος, οινικό συνοδό. Στραφείτε σε πλούσια λευκά ή μαλακά ερυθρά κρασιά από Αγιωργίτικο, Merlot, Pinot Noir ή Syrah. (Διαβαστε περισσότερα για την αρμονία γαλοπούλας και κρασιού)


Tips
Αν φέτος σκέφτεστε να κάνετε απιστίες στην κλασική γαλοπούλα, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μια όμορφη γκρίζα φραγκόκοτα. Κρεατωμένο, σφιχτό και νοστιμότατο πουλερικό, προσφέρεται και για σούβλα.

Άλλες εναλλακτικές: καπόνι, πετεινός –ελευθέρας αν είναι δυνατόν βοσκής-, αγριόπαπια, χήνα.

Οι chef τονίζουν: Προσοχή στο καλό πλύσιμο, στράγγισμα και το επιμελές σκούπισμα του πουλερικού.

Προσοχή και στο δέσιμο. Δένουμε πρώτα τα άκρα μεταξύ τους, στις συνέχεια τις φτερούγες και τα μπούτια.

Και φυσικά, προσοχή στο ψήσιμο. Ο απαραίτητος χρόνος είναι 50 λεπτά για κάθε κιλό του πουλιού! Μετά από την πρώτη ώρα το γυρνάμε. Το ίδιο και μετά από τη δεύτερη. Την τελευταία, αφαιρούμε το σκέπασμα.