ENG

Χαρτογραφώντας τη γεύση / Που τρώμε ψάρι στη Χαλκιδική;

A A

Για όλους εμάς που ζούμε στη Θεσσαλονίκη, καλοκαίρι σημαίνει πρώτα απ’ όλα Χαλκιδική.
Γαλανές θάλασσες. Βουτιές, χαλάρωμα στην αμμουδιά, βιβλίο/tablet/smartphone στη σκιά και πάλι βουτιές.
Και μετά από μια τόσο... σκληρή, τόσο κουραστική ημέρα στην παραλία, δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι πεινάμε σαν λύκοι. Γραμμή λοιπόν στην ταβέρνα, για ευλογημένο ψαράκι και κρασί.
Στη συνέχεια θα βρείτε κορυφαίες ψαρο-διευθύνσεις και στα τρία πόδια.

Μαρίνα
Στην Ποτίδαια, στο λιμανάκι κάτω από τη γέφυρα και δίπλα στα καρνάγια. Το ντεκόρ της, δίνει έναν πιο μοντέρνο τόνο στην κλασική μορφή της ψαροταβέρνας. Περιβάλλον λιτά πολυτελές, ντεκόρ καραβίσιο, σα να βρίσκεστε σ' ένα γιοτ. Και να… ξεκοκαλίζετε μεγάλα ψάρια, εγγυημένα φρεσκότατα, τα παίρνουν από τα καΐκια που έρχονται στη διώρυγα.
Ποτίδαια, τηλ. 23730 41570

Το τριζόνι
Δροσερή αυλή με δένδρα, λουλούδια, πολύχρωμες γλάστρες και αίθουσα κλάσης σε στυλάτη ψαροταβέρνα πάνω στον κεντρικό δρόμο της Κασσάνδρας. Θα φάτε νόστιμα και έξυπνα ορεκτικά, φρέσκο ψάρι, σωστά μαγειρεμένα θαλασσινά. Ορισμένες επιλογές από το φετινό μενού: πηχτόγαλο Χανίων με τσάτνεϊ καυτερής, φάβα από λαθούρι με καπνιστή πάπρικα,  αχινοσαλάτα, μουσακάς με κιμά ψαριού ημέρας και ψητά λαχανικά. Προσέξτε και την ωραία λίστα κρασιών!
Κρυοπηγή, τηλ. 23740 51945

Τα κύματα
Η ψαροταβέρνα διαθέτει το τέλειο setting: στο γραφικό πίσω λιμανάκι του Μαρμαρά με τις ψαρόβαρκες και με τα τραπέζια πάνω στην άμμο, σχεδόν μέχρι το κύμα. Και για να συμπληρωθεί η ευτυχία, διαθέτει και καλή κουζίνα. Ψάρια, θαλασσινά, σαλάτες ότι δοκιμάσετε είναι φρεσκότατο και νοστιμότατο. Προνοείστε για κράτηση.
Νέος Μαρμαράς, τηλ.23750 71371

Tony's
Κι αν η ψαροταβέρνα του Tony είναι εκτός mainstream, -θα τη βρείτε μετά τα λιμανάκια του Πόρτο Καρράς στην περιοχή Αγία Κυριακή- οι καλοφαγάδες την προτιμούν για τα νόστιμα ορεκτικά και τα ψάρια της, που έχουν όλη τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά του Αιγαίου.
12 χλμ από τον Νέο Μαρμαρά, τηλ. 23750 71138

Ο Χάψας
Οι σκαφάτοι, το καλοκαίρι συχνάζουν στο υπήνεμο λιμάνι του Πόρτο Κουφό. Κι η ταβέρνα που προτιμούν είναι ο Χάψας.  Απλό, καθαρό και περιποιημένο μαγαζί, με καλή κουζίνα. Ψάρια, θαλασσινά και σαλάτες, λίγα πράγματα αλλά ωραιότατα.
Πόρτο Κουφό, τηλ.23750 51224

Ο Αρίστος
Ήσυχο περιβάλλον και τραπέζια πάνω στην άμμο στο λιμανάκι του Όρμου Παναγιάς. Εδώ θα απολαύσετε νόστιμα θαλασσινά, μαγειρεμένα με όλους τους κλασικούς τρόπους και φρέσκο ψάρι. Οι φανατικοί θαμώνες ορκίζονται στη φρεσκάδα των ψαριών. Κι έχουν δίκιο. Ρωτήστε για την ψαριά της ημέρας και εμπιστευτείτε το μαστόρικο ψήσιμο.
Όρμος Παναγιάς, τηλ. 23750 31420

Κρητικός
Από τους πολύ καλούς, αν όχι ο καλύτερος στο είδος του! Δύσκολα θα παραλείψετε τα εξαιρετικά πρώτα του, τους φοβερούς, αλλιώτικους ψαρομεζέδες. Σας προτείνω ωστόσο να το κάνετε για να απολαύσετε τα μεγάλα ψάρια, «διαμάντια» από τους καλύτερους ψαρότοπους της Eλλάδας ψημένα με αριστοτεχνική μαεστρία. Στην κουζίνα είναι ο Γιάννης (ο ιδιοκτήτης) και η μητέρα του. Highlights: ψαρόσουπα, paelia, γαρίδες καπρίς, αξέχαστη καραβιδομακαρονάδα. Ωραιότατη λίστα κρασιών.
Ουρανούπολη, τηλ.23770 71222

Καλαματιανός
Παρότι, γεωγραφικά ανήκει στον Νομό Θεσσαλονίκης, θα προσθέσουμε και το seafood εστιατόριο στις Μηλιές, την ανατολική παραλία του Σταυρού στον Στρυμονικό Κόλπο, ακριβώς στα ‘σύνορα’ με τη Χαλκιδική και πάνω στον δρόμο για το Άγιο Όρος. Ένας καταπράσινος κήπος πάνω στη θάλασσα με βραβευμένη κουζίνα από τον chef  Χρήστο Γκρέμο. Φρέσκο ψάρι στο τηγάνι και στη σχάρα συμπληρώνει την πρόταση.
2ο χλμ. Σταυρού-Ολυμπιάδος, Μηλιές Σταυρού, τηλ. 23970 61073