ENG

2nd Rosé Grand Tasting @Thessaloniki - Διάφορες ελληνικές ποικιλίες

A A

Η Wine Plus τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία και αυστηρά μέτρα ασφάλειας τη 2nd Rosé Grand Tasting @Thessaloniki.

Διαβάστε τις σημειώσεις για τα ροζέ κρασιά από ελληνικές ποικιλίες που συμμετείχαν στη φετινή γευστική δοκιμή - εκτός των: Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο για τα οποία έχουμε ήδη γράψει.


Edenia Rosé 2017 – Τσιλιλής - Κτήμα Θεόπετρα
Ένα κομψό και απολαυστικό ροζέ αφρώδες. 100% Λημνιώνα βιολογικής γεωργίας, από τα Μετέωρα. Γοητευτικό, με παιχνιδιάρες φυσαλίδες και λαμπερό ρουμπινί χρώμα, ευωδιάζει σμέουρα, κεράσια και βότανα. Στο στόμα είναι ζωηρό, με γαργαλιστικές φυσαλίδες και ανεπαίσθητες τανίνες. Ολοκληρώνεται με δροσερή μπισκοτένια επίγευση. (Π.Γ.Ε. Μετέωρα)

Κτήμα Θεόπετρα ροζέ 2019 Κτήμα Θεόπετρα
Η Λημνιώνα συνδυάζεται εξαιρετικά με το Syrah (70% - 30%) στην παραγωγή αυτού του πιπεράτου ροζέ, που διαθέτει εκρηκτικό άρωμα ώριμης φράουλας και βατόμουρου. Γεύση μαλακιά, στρόγγυλη, αλλά συγχρόνως με ανάλαφρη αίσθηση φρεσκάδας. (Π.Γ.Ε. Μετέωρα)

Βίβλινος 2019 Κτήμα Βιβλία Χώρα
Φινέτσα και φρεσκάδα φραγκοστάφυλων βάζει στο ποτήρι μας αυτό το παιχνιδιάρικο ροζέ που παράγεται από την -ακόμη- μη ταυτοποιημένη ποικιλία του Παγγαίου Όρους. Γεύση γεμάτη, με λεμονάτη ζωντάνια και αυστηρότητα. (Ποικιλιακός οίνος)

Petite Fleur 2019 Οινοποιία Παρπαρούση
Ντελικάτο ροζέ από τη σπάνια αχαϊκή ποικιλία Σιδερίτης. Με ωραίο παλ φόρεμα και διακριτικό άρωμα λουλουδιών, κερασιών, γλυκού βύσσινο. Φινετσάτο, με ευπρόσδεκτη την επίθεση δροσιάς που το συνοδεύει από τη στιγμή που θα το βάλουμε στο στόμα μας έως το σβήσιμό του. (Π.Γ.Ε. Αχαΐα)

Κανένας ροζέ 2019 Tsantali
1 μέρος Μαυρούδι και 1 μέρος Syrah συνθέτουν ένα ελκυστικό ροζέ, με χρώμα κοραλλιού, πικάντικο άρωμα πράσινης πιπεριάς, γευστική ισορροπία και κρεμώδες τελείωμα. (Ποικιλιακός οίνος)

Alfega Rosé 2019 Κτήμα Χατζημιχάλη
Για την κλασική ροζέ ετικέτα του κτήματος της Αταλάντης συνοινοποιούνται 50% Μαλαγουζιά, 35% Syrah, 15% Grenache. Το αποτέλεσμα; Ορεκτικό κοραλλένιο χρώμα, ανοικτή μύτη με κόκκινα φρούτα και αποξηραμένα λουλούδια, μαλακιά χυμώδης γεύση και πολύ-πολύ ευχάριστο τελείωμα. (Π.Γ.Ε. Κοιλάδα Αταλάντης)  

BΟheme Rosé 2019 Cair
H Cair συνεχίζει τη σπουδαία δουλειά στα αφρώδη κρασιά χαρίζοντάς μας αυτό το παιχνιδιάρικο ημίξηρο ροζέ. 80% Μαντηλαριά, 20% Μοσχάτο Λευκό + μέθοδος κλειστής δεξαμενής (cuve close). Ζωηρόχρωμο, με μακριά κορδόνια φυσαλίδων και ωραίο ώριμο φρούτο σε μεγάλη ένταση. Ελαφρύ (9,5% alc.), με ευχάριστη γλυκύτητα έχει ένα τελείωμα που θα διαρκέσει ολόκληρο το καλοκαιρινό βράδυ. (Π.Γ.Ε. Δωδεκάνησος)

Maestro Ροζέ 2019 Cair
60% Μαντηλαριά και 40% Μοσχάτο Λευκό. Κι ένα ημίγλυκο ροζέ από την οινοποιία της Ρόδου που εκμεταλλεύεται τα δώρα και των δύο ποικιλιών. Μύτη με καθαρά αρώματα τριαντάφυλλου, βατόμουρου, κερασιού και εξίσου ζωντανό στόμα. Το σώμα είναι ελαφρύ και το μάκρος υπέροχο. (Π.Γ.Ε. Αιγαίο)

Rosette 2019 Οινοποιία Χατζηδάκη
Πολύ ιδιαίτερο αυτό το Σαντορινιό ροζέ από 100% Μαντηλαριά. Με ζωηρό χρώμα φραγκοστάφυλου και άρωμα που αποκαλύπτει πετροκέρασο και βύσσινο γλυκό. Το στόμα διαθέτει όγκο, αυστηρότητα και ελαφρώς τανική επίγευση που το καθιστά τέλειο συνοδό των καλοκαιρινών πιάτων. (Π.Γ.Ε. Κυκλάδες)

Roz 2019 Petrakopoulos Wines
Κι ένα ανοιχτόχρωμο ροζέ, στην απόχρωση του λευκόσαρκου ροδάκινου. 100% Μαυροδάφνη από την Κεφαλλονιά, που προτάσσει την εκφραστική λουλουδάτη μύτη και τη φρεσκάδα. Ελαφρύ και εύθραυστο, το Roz διαθέτει φινετσάτη παρουσία και πολύ καλή επίγευση. (Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αίνου)  

Selana 2019 Ε.Ο.Σ. Σάμου
Ροζέ, ημίξηρο κρασί από τη συνοινοποίηση των ερυθρών ποικιλιών του σαμιακού αμπελώνα με λευκό Μοσχάτο: 70% Αυγουστιάτης, 20% Μοσχάτο Λευκό, 10% Φωκιανό. Με φωτεινό κερασί χρώμα, διαθέτει όγκο, λίγες τανίνες και αρώματα κόκκινων καλοκαιρινών φρούτων.

Ousyra Fokiano rosé 2019 Ousyra Winery
Μια ενδιαφέρουσα μονοποικιλιακή οινοποίηση Φωκιανού, από τη Σύρο. Δίνει ένα όμορφο ανοικτόχρωμο ροζέ, με αρωματική και γευστική φινέτσα. Το μπουκέτο εσπεριδοειδών και καλοκαιρινών φρούτων μπορεί να είναι ακόμη ντροπαλό, όμως το κρασί κορυφώνεται στο στόμα, διαθέτοντας όγκο σε απόλυτη ισορροπία με την οξύτητα και ευχάριστη επίγευση με πικάντικα τσιμπήματα. (Π.Γ.Ε. Κυκλάδες)

Aurelia 2018 Zoinos Winery
Αφρώδες με φινέτσα και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα από τη ζώνη της Ζίτσας στην Ήπειρο. Παράγεται από Ντεμπίνα (50%), Βλάχικο και Μπεκιάρι που οινοποιούνται σύμφωνα με τη μέθοδο Charmat, δηλαδή με τη δεύτερη ζύμωση να γίνεται σε δεξαμενή. Στο ποτήρι έχει ορεκτικό χρώμα μάνγκο και  απελευθερώνει διαδοχικά κύματα φρούτου και ζυμών. (Π.Γ.Ε. Ήπειρος)

Escape 2019 Zoinos Winery
Με γνωστή την προσήλωσή του στη διερεύνηση των δυνατοτήτων των τοπικών ποικιλιών, ο Συνεταιρισμός της Ζίτσας μας παρουσιάζει ένα καινούργιο ροζέ, ημίγλυκο αφρώδες. Το Εscape, χαρμάνι 85% Βλάχικο & Μπεκάρι + 15% Μοσχάτο Αμβούργου, ιδιαίτερα ευχάριστο και ανάλαφρο, δροσιστικό με άρωμα λουλουδιών και λουκουμιών σε μεγάλη ένταση, είναι ιδανικό για απεριτίφ. (Π.Γ.Ε. Ήπειρος)

Σείριος 2019 Zoinos Winery
Η τρίτη ροζέ ετικέτα της Zoinos είναι ένα χαρμάνι των ερυθρών ποικιλιών της περιοχής: 90% Βλάχικο, 10% Μπεκάρι. Ζωηρόχρωμο, με αρωματική παλέτα φρούτων του δάσους, σοβαρή γεύση και διακριτική γλυκύτητα ταιριάζει απόλυτα με το καλοκαίρι. (Π.Γ.Ε. Ήπειρος)

Μοσχόμαυρο 2019 Οινοποιείο Πάντου
Ζωηρόχρωμο ροζέ, με μαρμελαδένιο άρωμα πάνω σε νότες τριαντάφυλλου. Εκφραστικό και στο στόμα, το οποίο συνδυάζει ελαφράδα και τραγανότητα σε ένα ευχάριστο σύνολο. 100% Μοσχόμαυρο από την Υδρούσα της Φλώρινας. (Ποικιλιακός οίνος)

Varieté Rosé 2019 Ορεινοί αμπελώνες Κώστα Λαλίκου
50% Μοσχόμαυρο και 50% Grenache Rouge από ορεινούς αμπελώνες στην Παλαιά Καβάλα επιστρατεύτηκαν για τη δημιουργία ενός ωραιότατου ημίξηρου ροζέ, όλο φρεσκάδα, φινέτσα και νοστιμιά. Με ορεκτικό χρώμα, προσφέρει εκρηκτικό άρωμα, σκέρτσο και εξαιρετική οξύτητα. (Π.Γ.Ε. Καβάλα)