ENG

2nd Rosé Grand Tasting @Thessaloniki - Ξινόμαυρα

A A

Οι σημειώσεις για τα ροζέ κρασιά από Ξινόμαυρο που συμμετείχαν στη φετινή γευστική δοκιμή.


Αμύνταιον Rosé Demi Sec Αφρώδης 2019 - Amyntas Wines

Ελκυστικό ροζέ αφρώδες παράγεται από Ξινόμαυρο με τη μέθοδο Cuve Close. Η σοδειά του 2019 εμφανίζεται με παλ χρώμα, όμορφες φυσαλίδες και αρωματική φρεσκάδα βατόμουρου, ντομάτας, και φράουλας. Δροσιστικό και γοητευτικό τελειώνει με τσαχπίνικα γλυκιά νότα. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Αμύνταιον 2019 - Amyntas Wines
Το ήρεμο και ξηρό ροζέ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου διαθέτει χρώμα σολομού και συναρπαστικό άρωμα αγριοφράουλας, ντομάτας, ελιάς. 100% Ξινόμαυρο (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Dianthos 2019 - Boutari
Η Οινοποιία Μπουτάρη είναι master του Ξινόμαυρου και ο σοφιστικέ πλην εσωστρεφής Δίανθος (γαρύφαλλο) το αποδεικνύει περίτρανα με τα ορυκτά και ανθώδη αρώματα, τον αυστηρό -πλην παντοδύναμο- χαρακτήρα. Από κατάλληλα –για ροζέ– αμπελοτεμάχια της Νάουσας. (Π.Γ.Ε. Ημαθία)

Άλφα Ροζέ Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2019 - Κτήμα Άλφα
Παλ φόρεμα και εντυπωσιακή μύτη: αποξηραμένα φρούτα και λουλούδια μπλέκουν με κράνα σε αυτό το ροζέ από Ξινόμαυρο. Ακόμα πιο δυνατό το στόμα, συνδυάζει το στυλ λευκού με όγκο και δύναμη. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Ακακίες 2019 - Κυρ Γιάννη
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι γνωστό για τα top ροζέ κρασιά του από το Αμύνταιο, όπως οι all time classic Ακακίες, με το ζωηρό χρώμα, την τυπική φρεσκάδα και το νεύρο του Ξινόμαυρου, που όμως διαθέτουν και την προσωπικότητα ενός μοντέρνου ροζέ. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

L’Esprit Du Lac Vieilles Vignes 2019 - Κυρ Γιάννη
Η πιο πρόσφατη (4η!!) ετικέτα ροζέ της Κυρ-Γιάννη από τον αμπελώνες 30+ χρόνων στο Αμύνταιο. Ξινόμαυρο με παλ φόρεμα και εκφραστικό άρωμα λουλουδιών, αποξηραμένων λευκόσαρκων φρούτων και κράνων. Φίνο, με ευπρόσδεκτη την επίθεση οξύτητας/δροσιάς. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Eruption rosé 2019 - Symposium Cellars
Μια καινούργια ετικέτα από το Αμύνταιο. Σοβαρό ροζέ Ξινόμαυρο με αχνορόδινο χρώμα και λουλουδένια μύτη. Το στόμα διαθέτει όγκο και αυστηρότητα. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Ροζέ Ξινόμαυρο 2019 - Κτήμα Γεροβασιλείου
Ορεκτικό σομόν φόρεμα και άρωμα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και εσπεριδοειδών για το πρώτο ροζέ από το Κτήμα Γεροβασιλείου. Όλο φρεσκάδα, με επιπλέον εφόδια τη δροσιστική οξύτητα και τον ορυκτό χαρακτήρα στην επίγευση. (Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη)

Ξινόμαυρο Rosé 2019 - Κτήμα Αρβανιτίδη
Single Vineyard ροζέ Ξινόμαυρο από τον Ασκό Θεσσαλονίκης. Ανοιχτό σομόν χρώμα, πεντακάθαρη μύτη που αναδύει ρόδι, φράουλα, βύσσινο, γεύση με την τυπική φρεσκάδα του σταφυλιού, ορυκτή αίσθηση και εξαιρετικό μάκρος. (Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη)

Ροζέ Ξινόμαυρο 2019 – Οινοποιία Τσικρικώνη
Ξινόμαυρο από την Καβάλα με ανοιχτό χρώμα και άρωμα που αποκαλύπτει ξερό φραγκοστάφυλο και πετροκέρασο. Το στόμα διαθέτει φινέτσα και νεύρο. (Ποικιλιακός οίνος)

Ροζέ Ξινόμαυρο 2019 - Κτήμα Θεόπετρα
100% Ξινόμαυρο για αυτό το αχνορόδινο ροζέ από τα Μετέωρα. Εκφραστικό άρωμα κόκκινων φρούτων στη μύτη. Το στόμα διαθέτει όγκο και αυστηρότητα. (Π.Γ.Ε. Μετέωρα)

Γένεσις Ροζέ 2019 - Οινοποιείο Κεχρής
Άγουρο φραγκοστάφυλο και φράουλες μπλέκουν με τα αποξηραμένα λουλούδια σε αυτό το 100% Ξινόμαυρο ροζέ. Ακόμα πιο δυνατό το στόμα, με φινέτσα και νεύρο, παρά τα 4 gr/lt σακχάρων. (Π.Γ.Ε. Μακεδονία)

Rosé 2019 - Οινοποιία Αϊδαρίνη

100% Ξινόμαυρο από τη Γουμένισσα. Ορεκτικό τριανταφυλλένιο χρώμα και έντονο κόκκινο φρούτο. Στο στόμα, θα χαρείτε την αίσθηση φρεσκάδας, την ευωδιά και το ελαφρώς γλυκίζον τελείωμα που κολακεύει τον ουρανίσκο ( 9.5 gr/lt σάκχαρα). (Π.Γ.Ε. Πάικο)

Rosé Demi Sec 2019 - Boutari

Ένα ημίξηρο ροζέ Ξινόμαυρο που εκμεταλλεύεται το φρούτο και την ευχάριστη φυτικότητα της ποικιλίας. Μύτη φραγκοστάφυλου και χαμομηλιού και εξίσου ζωντανό στόμα. Το σώμα είναι ελαφρύ και το μάκρος υπέροχο. (Π.Γ.Ε. Μακεδονία)

Ροζέ 2019 - Κτήμα Βογιατζή

Ξινόμαυρο-Τσαπουρνάκος (90-10%). Η νέα ποικιλιακή σύνθεση δημιουργεί ένα θαυμάσιο, απολύτως ορεκτικό, φωτεινό ροζέ, με τη μύτη να παραπέμπει ευθέως στην ώριμη φράουλα και ευχάριστο όγκο στη γεύση. (Π.Γ.Ε. Βελβεντός)

Έμμετρος Λόγος Ροζέ 2019 - Tsantali
Ξινόμαυρο-Syrah (80-20%), εκχυλίζουν για λίγες ώρες για να δώσουν ένα ανοιχτό σομόν χρώμα και χαρακτηριστική μύτη που αναδύει αρωματικά βότανα και φραγκοστάφυλο. Γεύση ελαφριά, δροσιστική με ευχάριστη οξύτητα. (Π.Γ.Ε. Μακεδονία)

Ροζαλία 2019 - Κτήμα Ζανδέ
Με καινούργια ποικιλιακή σύνθεση (70% Ξινόμαυρο – 30% Λημνιώνα) και εμφάνιση το ροζέ του κτήματος από τον Βελβεντό. Αχνορόδινο, εκμεταλλεύεται το φρούτο και των δύο ποικιλιών. Μύτη φραγκοστάφυλου και χαμομηλιού και εξίσου ζωντανό στόμα. Το σώμα είναι ελαφρύ και το μάκρος υπέροχο. (Π.Γ.Ε. Βελβεντός)

Απλά Rosé 2019 - Oenops Wines
Yψηλές επιδόσεις για αυτό το υπέροχο blend: 50% Ξινόμαυρο, 30% Λημνιώνα, 20% Μαυρούδι. Γεμάτο φρέσκα και ξερά κόκκινα και λευκόσαρκα φρούτα είναι αυστηρό, ισορροπημένο, συνδυάζει το στυλ λευκού με όγκο και δύναμη. (Ποικιλιακός οίνος)

Rosé Sympony 2018 - Domaine Florian
Ελκυστικό ροζέ, χαρμάνι Ξινόμαυρου, Αγιωργίτικου και Syrah σε ίσα ποσοστά. Ζωηρόχρωμο, προσφέρει ωραίο μάκρος και ζωντάνια, πλούσιο σώμα και άρωμα φραγκοστάφυλου, καραμέλας αλλά και καρπουζιού. Ωραιότατη και η πικάντικη επίγευση.

Ρόζα Ροζέ Ρετσίνα 2019 - Οινοποιείο Κεχρής
Η οικογένεια Κεχρή αναβιώνει την παράδοση της ρετσίνας σε κάθε της μορφή. Εδώ επιστρατεύτηκε 100% Ξινόμαυρο για τη δημιουργία ενός ωραιότατου ζωηρόχρωμου ροζέ, με άγουρα φραγκοστάφυλα, μαστίχα και καπνός να δημιουργούν την αρωματική αντίστιξη. Ένταση στο στόμα και πικάντικο τελείωμα.(Ονομασία κατά παράδοση)