ENG

4th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki – Grises ποικιλίες

A A

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία η 4th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki.

Η καταπληκτική ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ κρασιών στη Βόρεια Ελλάδα, συγκέντρωσε εκατοντάδες επισκέπτες, καταναλωτές και επαγγελματίες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Wine Plus και γέμισαν τις ευάερες και ευήλιες αίθουσες του ξενοδοχείου Makedonia Palace δοκιμάζοντας τα 115 ροζέ κρασιά που συμμετείχαν, ταξινομημένα ανάλογα με την ποικιλιακή τους σύνθεση.

Δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν συγκεντρωμένα σε μία αίθουσα, ροζέ κρασιά-εκπροσώπους των κυριότερων ποικιλιών αμπέλου, ονομασιών προέλευσης, γεωγραφικών ενδείξεων, αρκετές ολοκαίνουργιες κυκλοφορίες και σημαντικές ξένες ετικέτες του ευρωπαϊκού αμπελώνα. Εντυπωσιάστηκαν από την ποικιλία και το εύρος των διαφορετικών στυλ. Σχολίασαν τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των ελληνικών ροζέ κρασιών. Τη φρεσκάδα και το ευχάριστα χαμηλό pH των ροζέ Ξινόμαυρων, το γλυκό φρούτο των Αγιωργίτικων, τον λουλουδάτο χαρακτήρα των Μοσχοφίλερων. Ανακάλυψαν τη ροζέ στόφα σπάνιων ελληνικών ποικιλιών και επιβεβαίωσαν τον ρόλο των διεθνών σταφυλιών στα δημοφιλή ροζέ προφίλ.

Ξεκινάμε, λοιπόν, και φέτος την παρουσίαση των κρασιών που συμμετείχαν στη γευστική δοκιμή. Ακολουθούν οι σημειώσεις μου για τα ροζέ από τις grises ποικιλίες: Μοσχοφίλερο, Φιλέρι, Σιδερίτης και Gewürztraminer.

Gris de Nuits 2022 - Κτήμα Τσέλεπου
Π.Γ.Ε. Αρκαδία / 15.00€
Ακόμη πιο σίγουρο και πολυεπίπεδο εμφανίζεται το ’22 για το Gris de Nuits του Γιάννη Τσέλεπου. Με τη γνωστή απαλή σομόν απόχρωση και γεμάτο λουλούδια στη μύτη, διαθέτει πιο σφιχτή δομή, φοβερή οξύτητα και μακρύ τελείωμα.

Αμπελοτόπι Λίμνα 2021 - Κτήμα Σπυρόπουλος
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 19.00€
Το Μοσχοφίλερο αποδεικνύει τη ροζέ του στόφα και στην πιο πρόσφατη ετικέτα της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου. Ένα single vineyard Μοσχοφίλερο από τον αμπελώνα Λίμνα Αρτεμισίου της οικογένειας και ιδιαίτερα όψιμα σταφύλια. Με μεταλλική, χαλκορόδινη απόχρωση και καθαρή ποικιλιακή μύτη, τονισμένη οξύτητα και ορεκτικό τανικό κλείσιμο.

La Vie En Rosé 2022 - Κτήμα Παλυβού
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 14.00€
Πάντα παιχνιδιάρικο, το ροζέ του οινοποιείου στην Αρχαία Νεμέα εμφανίζεται με κομψό σομόν φόρεμα και φρεσκάδα άγριου τριαντάφυλλου. Τα σταφύλια του Μοσχοφίλερου προέρχονται από αμπελοτόπι συνεργατών τους στην Ορεινή Κορινθία και με την προσωπική φροντίδα της νεαρής οινοποιού Ευαγγελίας Παλυβού μετατρέπονται σε ένα τραγανό, μεταξένιο, όλο φρεσκάδα κρασί.

Lexis Gris Sur Lie 2021 - Οινοποιείο Ζαχαριά
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 12.40€
Ελκυστικό ροζέ Μοσχοφίλερο, με ευχάριστη οξύτητα, φρούτο και κρεμώδες τελείωμα. Τραγανό και φινετσάτο, διαθέτει εκρηκτικό άρωμα τριαντάφυλλου, λεμονανθών, λουκουμιού και ανάλαφρη αίσθηση, αντίστοιχη με αυτή που αποπνέει η εμφάνισή του.

Fileri 2022 - Nestor Wines
Π.Γ.Ε. Τριφυλία / 11.00€
Κι ένα ελκυστικό ροζέ από την οινοποιία της Μεσσηνίας που εκμεταλλεύεται τα δώρα της ποικιλίας Φιλέρι. Με ανοιχτό ροδίζον χρώμα και μύτη που συνδυάζει βατόμουρο, κεράσι, και εσπεριδοειδή. Στο στόμα διαθέτει ευχάριστή οξύτητα, φινέτσα και νοστιμιά.

Petite Fleur 2022, Οινοποιία Παρπαρούση
Π.Γ.Ε. Αχαΐα / 11.20€
Η κρυοεκχύλιση της σπάνιας αχαϊκής ποικιλίας Σιδερίτης έδωσε ένα ντελικάτο ροζέ με ωραίο παλ φόρεμα και διακριτικό άρωμα λουλουδιών, κερασιών, γλυκού βύσσινο. Το σώμα είναι ελαφρύ, γοητευτικό και το μάκρος υπέροχο.

Lenga Pink 2022, Κτήμα Αβαντίς

Ποικιλιακός οίνος / 13.50€
50% Gewürztraminer και 50% Μαυροκουντούρα (όπως λένε τη Μαντηλαριά στη Στερεά Ελλάδα) συνθέτουν ένα ελκυστικό ροζέ, με το πρώτο να προσφέρει έντονο χυμώδες φρούτο, τριανταφυλλένιες νότες, δροσιστική οξύτητα και το δεύτερο γευστική ισορροπία και κρεμώδες τελείωμα.