ENG

Anhydrous 2019 Κτήμα Αβαντίς

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ANHYDROUS
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ
Εσοδεία: 2019
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Αμπελώνες: Πύργος, Σαντορίνη
Οινοποίηση: ζύμωση + 9μηνη παραμονή με τις οινολάσπες και batonnage σε δεξαμενή αυγό
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 48€ (Πώληση μόνο από τα οινοποιεία του κτήματος)

Πριν από λίγα χρόνια, ο Απόστολος Μούντριχας και η Λένγκα Γρηγοριάδου από το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια αποφάσισαν να οινοποιήσουν το Ασύρτικο και στην περιοχή καταγωγής του, τη Σαντορίνη, δημιουργώντας 2 καινούργιες ετικέτες.

Στη συνέχεια βρήκαν και τον χώρο στον οποίο μπορούμε να τα δοκιμάσουμε: Το Avantis Cellar Doors στο Κοντοχώρι στα Φηρά προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία οινοτουρισμού, με ξενάγηση, γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού-φαγητού, γεύμα στο εστιατόριο και σταφυλοθεραπεία.

Και τώρα, μας παρουσιάζουν και μία 3η ετικέτα, το Anhydrous, ένα κρασί off trade που σημαίνει πως πωλείται μόνο από τα οινοποιεία τους.

Το Anhydrous είναι μία Π.Ο.Π. Σαντορίνη, με τα σταφύλια του Ασύρτικου να προέρχονται από ένα αμπελοτόπι στον Πύργο με φυτά μεγάλης ηλικίας, πάνω από 60 έτη.

Η ζύμωση και στη συνέχεια η 9μηνη ωρίμανση του κρασιού πάνω στις οινολάσπες πραγματοποιείται σε τσιμεντένια δεξαμενή ωοειδούς σχήματος, τις περίφημες δεξαμενές αυγά.  

Στα πλεονεκτήματα της χρήσης αυτών των δεξαμενών είναι καταρχάς, το ωοειδές σχήμα, το οποίο θεωρείται ότι προκαλεί τη δημιουργία της κίνησης Brown στο περιεχόμενο κρασί, δηλαδή, διατηρεί τις οινολάσπες του συνεχώς εν αιωρήσει και συνεπώς, συμβάλλει στην απόκτηση όγκου και στρογγυλού γευστικού προφίλ. Επίσης, για την ερυθρή οινοποίηση, το ωοειδές σχήμα προκαλεί την καταβύθιση μεγαλύτερης επιφάνειας του «καπέλου» των φλοιών, συμβάλλοντας στην ευκολότερη και καλύτερη εκχύλιση.

Όσον αφορά στο μπετόν ως υλικό τους, οι μικροσκοπικοί πόροι του επιτρέπουν τη σταδιακή εισαγωγή οξυγόνου, ακριβώς όπως και στην περίπτωση του δρύινου βαρελιού. Μόνο που με το τσιμέντο διατηρούμε την καθαρότητα του χαρακτήρα, καθώς δεν παρεμβαίνει αρωματικά και γευστικά η δρυς.

Σερβιρισμένο στο ποτήρι, το Anhydrous, είναι κρυστάλλινο και απαστράπτον χρυσοκίτρινο.

Τυπικότατη και με γοητευτική πολυπλοκότητα, η μύτη με γενναιόδωρες δόσεις μαρμελάδας εσπεριδοειδών, μελιού και αποξηραμένων βοτάνων οδηγώντας μας στην πικάντικη παλέτα της ποικιλίας.

Στο στόμα τον τόνο και τη… δίχως τέλος διάρκεια δίνει η λεπιδωτή, λεμονάτη οξύτητα. Ντελικάτο και χυμώδες με θέρμη και τέλεια την ορυκτή και υφάλμυρη έκφραση του νησιού στο τελείωμα.

Μια θαυμάσια Σαντορίνη με δυναμικό τουλάχιστον 10ετίας.

Η σοδειά του 2019 κυκλοφορεί σε μόλις 900 φιάλες.