ENG

Cabernet Sauvignon 2009, Κτήμα Χατζημιχάλη

A A

Από τη δεκαετία του ’70 με τον πρώτο τρύγο στην Αταλάντη, τη δεκαετία του ’80 με το πρώτο Cabernet Sauvignon που βοήθησε στην ανάδειξη της δύναμης των μικρών παραγωγών και έως τις ημέρες μας ο Δημήτρης Χατζημιχάλης καθοδηγεί με πείσμα και πάθος τις επιλογές του κτήματος. Πλέον αρωγοί του στην προσπάθεια αυτή είναι οι δύο γιοί του.

Το Cabernet Sauvignon είναι η πρώτη ξενική ποικιλία που φυτεύτηκε στο Κτήμα Χατζημιχάλη, το 1974, με φυτά από το Πόρτο Καρράς και από το Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Ο δημιουργός του κτήματος την επέλεξε, όπως μου είχε πει σε μια συνέντευξη: «γιατί σύμφωνα και με τις δικές μου γνώσεις τότε, έδινε αναγνωρισμένα το καλύτερο κρασί αλλά και για την προσαρμοστικότητά της παγκοσμίως».

Πρόσφατα δοκίμασα και απόλαυσα το Cabernet Sauvignon 2009. Ένα τυπικό, καστανοκόκκινο CS με πολύ ωραία εξέλιξη στον χρόνο.

Ο δημιουργός του μάς παρουσιάζει ένα έξοχα δομημένο κρασί με εξελιγμένο μπουκέτο που εκφράζει τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Από το δέρμα και τα ζωικά αρώματα της πρώτης μύτης περνάμε σταδιακά στα αποξηραμένα φρούτα και τα πικάντικα μπαχαρικά.

Με κομψή δομή, παρά την αναμφισβήτητη δύναμή του (13,5%), σφιχτοδεμένο και μακρύ, με υπέροχη πολυπλοκότητα (12μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια 228l).

Εκτός από αυτή τη ‘βασική’ ετικέτα, σήμερα το Κτήμα Χατζημιχάλη παράγει ακόμη δύο μονοποικιλιακά κρασιά από το εκλεκτό σταφύλι: τον Καπνία και το Οπούς ιβ’.