ENG

Grande Cuvée Νεμέα 1998, Σκούρας

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: GRAND CUVÉE ΝΕΜΕΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΣΚΟΥΡΑΣ
Εσοδεία: 1998
Κατηγορία: Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ
Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 100%
Αμπελώνες: Ορεινή Κορινθία
Οινοποίηση: 12μηνη παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, 6μηνη ωρίμανση στη φιάλη
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 18,50€ (η τρέχουσα σοδειά του 2015)

Τις τελευταίες εβδομάδες #μένουμεσπίτι και εκμεταλλευόμαστε τους θησαυρούς της κάβας μας. Εκτός από τις νέες κυκλοφορίες απολαμβάνουμε και τις παλιές σοδειές.

Η χθεσινή επιλογή ήταν η Grande Cuvée Νεμέα του Γιώργου Σκούρα από την πολύ μακρινή σοδειά του 1998.

Ονομασία Προέλευσης Νεμέα που σημαίνει 100% Αγιωργίτικο, το οποίο προέρχεται από αμπελώνες ηλικίας 23 ετών στην ορεινή Κορινθία, σε υψόμετρο που φτάνει τα 1.040 μ. Το έδαφος είναι κυρίως αργιλώδες, πλούσιο σε μέταλλα. Κι ως γνωστόν αυτά τα εδάφη είναι ξακουστά γιατί παράγουν μυώδη κρασιά, βαθύχρωμα με μεγάλη δομή (διαβάστε περισσότερα στο Έδαφος & κρασί). Επιπλέον τα αμπέλια έχουν στρεμματικές επιδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 850 κιλά το στρέμμα.

Μετά την οινοποίησή του, η οποία περιλαμβάνει και 14ημερη συνολική εκχύλιση, το κρασί ωριμάζει σε καινούρια γαλλικά βαρέλια για 12 μήνες εκ των οποίων 4 με τις οινολάσπες του. Εδώ πραγματοποιείται και η μηλογαλακτική ζύμωση. Μετά την εμφιάλωση παραμένει για 6 μήνες στο κελάρι του κτήματος.

Η εκλεκτή ποιότητα της πρώτης ύλης και η απόλυτη γνώση του χειρισμού της κατά την οινοποίηση, καταλήγουν στη δημιουργία ενός εξαιρετικού κρασιού με μεγάλη επίγευση και πολύ μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Αυτές τις δυνατότητες διαπιστώσαμε ανοίγοντας μία φιάλη του 1998. Παρά τα 22 χρόνια της, η Grande Cuvée έβαψε το ποτήρι μας με σκούρο καστανοκόκκινο χρώμα.

Το μπουκέτο από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκε ζωντανό και πολύπλοκο. Μετά από 2 ώρες, ξεδίπλωσε μια εντυπωσιακή παλέτα γλυκών μπαχαρικών, με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο να οδηγούν και να ακολουθούν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και σύκα.

Οι γουλιές του είχαν μεταξωτή φινέτσα. Με μόλις 12,5% αλκοόλη διατηρούσε ακμαίο το σθένος, στηριζόμενο σε ραφινάτες τανίνες και μία ωραία οξύτητα.   

Φοβερές, λοιπόν, οι επιδόσεις για αυτή την ώριμη κορυφαία Νεμέα από έναν εμβληματικό οινοποιό.