ENG

Gris De Nuit 2018, Κτήμα Τσέλεπου

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: GRIS DE NUITS
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ
Εσοδεία: 2018
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑ
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100%
Αμπελώνες: Περπατιάρα, Αρκαδία
Οινοποίηση: κρυοεκχύλιση
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 12,50€

Είναι σαφές πως το Μοσχοφίλερο, μια grise ελληνική ποικιλία με έντονο αρωματικό χαρακτήρα, έχει τη γεύση που αρέσει! Διαθέτει μια μοναδική προσωπικότητα που ταιριάζει εύκολα στη γευστική παλέτα των beginners, αλλά και των ώριμων wine lovers. Με λεπτά αλλά δυνατά αρώματα, χαρακτηριστική οξύτητα και δροσιά, ευέλικτο στο food pairing, κατέκτησε από την πρώτη στιγμή τον Έλληνα οινόφιλο, ενώ δείχνει να έχει τις προϋποθέσεις για διεθνή καριέρα.

Όταν ρώτησα τον Γιάννη Τσέλεπο για την ιδιαίτερη σχέση του με την ποικιλία, μου απάντησε ότι: «Το Μοσχοφίλερο είναι ίσως το μοναδικό «λευκό» στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα διεθνώς, που μπορεί αποδεδειγμένα να δώσει -κάτω από τις απαραίτητες συνθήκες- ένα αριθμό τελείως διαφορετικών τύπων οινικών προϊόντων. Εξαιρετικά ξηρά λευκά, αρωματικά ροζέ με απαλό χρώμα σολομού, αφρώδη με τη κλασική μέθοδο ή τύπου cuve close , ακόμα και γλυκά κρασιά με υψηλές δυνατότητες παλαίωσης. Και οι πειραματισμοί συνεχίζονται…».

Το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα αυτών των πειραματισμών είναι το Gris de Nuit.

Τα σταφύλια του Μοσχοφίλερου για αυτό το κομψότατο ροζέ προέρχονται από το αμπελοτόπι Περπατιάρα, τμήμα του ιδιόκτητου αμπελώνα, 450 στρεμμάτων, που περιβάλει το οινοποιείο στις Ρίζες Αρκαδίας, στο νοτιανατολικό άκρο του οροπεδίου της Μαντινείας. Σε υψόμετρο 680μ. και με αργιλώδη/αργιλοπετρώδη εδάφη έχει αφιερωθεί εξολοκλήρου στην ποικιλία της ζώνης, με αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 800 kg/στρ.

Στο οινοποιείο, η προζυμωτική εκχύλιση στους 8°C διαρκεί περίπου 48 ώρες, εξού και το nuit της ονομασίας. Στη δεξαμενή της αλκοολικής ζύμωσης εισέρχεται και μέρος των στεμφύλων, τα οποία απομακρύνονται πριν την ολοκλήρωση της ζύμωσης.  

Στο ποτήρι, το καινούργιο blanc de gris του Γιάννη Τσέλεπου στέκεται σε υψηλό επίπεδο, με το Μοσχοφίλερο να αποδεικνύει τη ροζέ στόφα του.

Με απαλή ροζ απόχρωση και τη σωστή ένταση του τυπικού λουλουδάτου ποικιλιακού αρώματος: άνθη εσπεριδοειδών, νότες τριαντάφυλλου και γιασεμιού.

Τραγανό και φινετσάτο, με τη συνήθη φρεσκάδα να εντείνεται από τη φοβερή οξύτητα.
Τελειώνει με μία ανάλαφρη αίσθηση, αντίστοιχη με αυτή που προϊδεάζει η ανοιχτόχρωμη εμφάνισή του.

Συνδυάζεται τέλεια με τα αεράτα πιάτα της κινεζικής κουζίνας αλλά και τα πικάντικα της ταϊλανδέζικης.