ENG

Peplo 2019, Σκούρας

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: PELPO
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ
Εσοδεία: 2019
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαυροφίλερο 33%, Αγιωργίτικο 33%, Syrah 33%
Αμπελώνες: Μαυροφίλερο: Μαντίνεια (650 μ.), Αγιωργίτικο: Ορεινή Κορινθία (850 μ.), Syrah: Αργολίδα (600 μ.)
Οινοποίηση: πιεστήριο χωρίς εκχύλιση για το Αγιωργίτικο και το Syrah. Ζύμωση παρουσία των φύλλων για το Μαυροφίλερο
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 17€

Χθες δοκιμάσαμε μια μεγάλη λίστα κρασιών του 2019 τα οποία θα παρουσιαστούν στο καλοκαιρινό τεύχος του Wine Plus magazine.

Η σοδειά είναι ακριβώς όπως την περιμέναμε. Εξαιρετική!

Μαγική την περιγράφουν ο Γιώργος Σκούρας και ο νεαρός οινολόγος, γιος του Δημήτρης. Και προσθέτουν «η Μαντινεία έδωσε τον καλύτερο της εαυτό το 2019. Οι συνθήκες ήταν ιδανικές για τα φιλέρια».

Δοκιμάζοντας το Peplo 2019 δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί τους.

Πριν περάσω στην καταγραφή των γευστικών εντυπώσεων, θα σας δώσω τις απαραίτητες πληροφορίες για το προφίλ του κρασιού.

Στην ποικιλιακή σύνθεση του Peplo συμμετέχουν τρεις ποικιλίες: Μαυροφίλερο από τη Μαντίνεια (650 μ.), Αγιωργίτικο από την Ορεινή Κορινθία(850 μ.) και Syrah από την Αργολίδα (600 μ).

Όλοι οι αμπελώνες είναι ορεινοί, βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 600 μ.

Οι στρεμματικές αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά/στρ. (54 hl/ha)

Κάθε μία ποικιλία συμμετέχει κατά 1/3 στο κρασί.

Κάθε μία ποικιλία έχει οινοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή, πιεστήριο χωρίς εκχύλιση για το Αγιωργίτικο και το Syrah, ενώ για το Μαυροφίλερο εφαρμόζεται μακρά εκχύλιση.

Στη συνέχεια το Αγιωργίτικο μπήκε σε βαρέλια ακακίας, το Syrah σε ανοξείδωτη δεξαμενή όπου και παρέμεινε μαζί με τις λάσπες του και το Μαυροφίλερο σε πήλινους αμφορείς όπου και έμεινε μαζί με τους φλοιούς του για 4 μήνες.

Παρεμπιπτόντως, το όνομα του κρασιού παραπέμπει στο υφασμάτινο τουλπάνι, το οποίο σαν 'πέπλο' συγκρατεί τους φλοιούς του Μαυροφίλερου για να εμβαπτίζονται ελεγχόμενα στους αμφορείς.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο Pelpo 2019, το οποίο συστήνεται με ωραίο παλ φόρεμα.

Η απολαυστικά φρέσκια μύτη ξεκινά με αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και συνεχίζει στην παλέτα των κερασιών, των βύσσινων, των βατόμουρων.

Λιπαρό και γεμάτο νεύρο, με ευπρόσδεκτη την επίθεση δροσιάς που οφείλεται στην κοφτερή του οξύτητα και το συνοδεύει από τη στιγμή που θα το βάλουμε στο στόμα μας έως το σβήσιμό του. Με πλούσια δομή, δύναμη και πολυπλοκότητα.

Με δυο κουβέντες ένα ροζέ μιας εξαιρετικής χρονιάς που ξετρελαίνει με το λουλουδάτο ποτ-πουρί της μύτης, τη γευστική αρμονία και το ατελείωτο μάκρος.