ENG

Syrah 2002 Κυρ Γιάννη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: SYRAH
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ
Εσοδεία: 2002
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Ημαθία (Τοπικός Οίνος)
Ποικιλιακή σύνθεση: Syrah 100%
Αμπελώνες: Γιαννακοχώρι Νάουσας
Οινοποίηση: 12μηνη παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 29.70€ (η σοδειά του 2001 από την Warehouse 10 του κτήματος)

Το Syrah είναι ένα σταφύλι με πολλούς και φανατικούς φίλους. Κάποιοι λατρεύουν τα βαθύχρωμα, με έναν ‘τοίχο’ αρωμάτων και τρομερή γευστική συμπύκνωση Shiraz της Αυστραλίας. Άλλοι είναι σταθεροί fans των φινετσάτων και σπάνιων Hermitage και Côte Rôtie.

Στην Ελλάδα έχουμε οινοποιούς οπαδούς και των δύο σχολών, οι οποίοι, όπως διαπιστώσαμε και στην πιο πρόσφατη γευστική δοκιμή του Wine Club THESSALONIKI’96, γνωρίζουν πλέον να διαχειρίζονται απόλυτα την ποικιλία τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο. Και προς μεγάλη μας χαρά, μας προτείνουν κρασιά διαμάντια. (Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τα σχόλια της γευστικής δοκιμής)

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι από τις πρώτες ελληνικές οινοποιίες που καλλιέργησαν την εκλεκτή ποικιλία. Για την ακρίβεια φυτεύτηκε στο κτήμα στο Γιαννακοχώρι το 1987 και όπως γράφουν: «Το Syrah είναι η ποικιλία, η οποία ταίριαξε περισσότερο από όλες τις λεγόμενες “γαλλικές” στο terroir της Νάουσας».

Προσωπικά θυμάμαι πολύ καλά και το κρασί όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1997, με την έναρξη λειτουργίας της Κυρ-Γιάννη μετά από την αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη από την Ι. Μπουτάρης & Υιός. Μονοποικιλακό Syrah, Τοπικός οίνος Ημαθίας με ιδιαίτερα πικάντικη χροιά και ατελείωτη επίγευση. Παρότι υπήρξε από τις πιο αγαπημένες ετικέτες του κτήματος, η καριέρα του ήταν σχετικά βραχύβια, καθώς μαζί με το Merlot, χρησιμοποιείται πλέον στο χαρμάνι του «Δύο Ελιές».

Οπότε, χάρηκα πολύ όταν στην τελευταία αναζήτηση στην κάβα μας βρήκα και μία φιάλη Syrah Κυρ Γιάννη του 2002.

Βεβαίως, η χρονιά για τη Νάουσα ήταν δύσκολη, με βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτές όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ωρίμανση των ερυθρών σταφυλιών, έτσι το Syrah, ως πρώιμη ποικιλία, τη γλύτωσε... Κι εμείς απολαύσαμε ένα ωραιότατο ερυθρό παλαίωσης.   

Στο ποτήρι παρουσιάστηκε βαθύ καστανοκόκκινο με ανταύγειες στην απόχρωση του τούβλου.

Η μύτη, αρχικά κλειστή, μετά από 2 ώρες, ξεδίπλωσε τον πλούτο του μπουκέτου. Ξεκίνησε με μπαχαρικά για να ανοίξει σε μια βεντάλια με μαρμελάδα δαμάσκηνο, πιπέρια, τρούφα και ζωικές νύξεις.  

Το στόμα με όγκο, καλή δομή και θέρμη (13,5%) κατέληξε σε βελούδινη επίγευση ξηρών καρπών.

Απ’ ότι είδα το Κτήμα Κυρ-Γιάννη διαθέτει και πάλι μέσω του Warehouse 10(*) σε περιορισμένο αριθμό φιαλών το Syrah του 2001, η οποία παρεμπιπτόντως υπήρξε κορυφαία σοδειά, θεωρείται χρονιά – ορόσημο καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η σχετική ανομβρία του Αυγούστου, οδήγησαν στην πολύ καλή ωρίμανση του Syrah.

(*) Warehouse 10 ονομάζεται η ψηφιακή κάβα του κτήματος Κυρ-Γιάννη μέσω της οποίας διατίθενται παλιές σοδειές και ακυκλοφόρητες ετικέτες.

Μαρία Νέτσικα