ENG

The Fallen Oak 2017, Κτήμα Κυρ-Γιάννη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: THE FALLEN OAK
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ
Εσοδεία:2017
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Ημαθία
Περιοχή: Γιαννακοχώρι, Νάουσα
Ποικιλιακή σύνθεση: 50% Ξινόμαυρο – 30% Merlot – 20% Syrah
Ωρίμαση σε βαρέλι: 14 μήνες σε δρύινα βαρέλια (225l και 500l)
Ωρίμαση στη φιάλη: 6 μήνες
Παραγωγή σε φιάλες (ετησίως): 60.700
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 11,78€

Το Γιαννακοχώρι ήταν το πρώτο κρασί του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Κυκλοφόρησε το 1992 με Ξινόμαυρο και Merlot στην ποικιλιακή του σύνθεση και αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά της ελληνικής αγοράς.

Από τη σοδειά του 2013, το σπουδαίο κρασί αντικαταστάθηκε από τη νέα ετικέτα Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Με ελαφρώς διαφοροποιημένο χαρμάνι (Ξινόμαυρο 50%, Merlot 30%, Syrah 20% από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος), συνεχίζει να συναρπάζει.

Και να που με την κυκλοφορία της σοδειάς του 2017, έχουμε άλλη μία αλλαγή. Οι άνθρωποι του κτήματος αποφάσισαν να τιμήσουν την υπεραιωνόβια δρυ που βλέπουμε στο λογότυπό του, και η οποία δεν άντεξε στους δυνατούς ανέμους της κακοκαιρίας της 10ης Ιουλίου 2019 και έπεσε, δίνοντας στο κρασί την ονομασία «Η Πεσούσα Δρυς – The Fallen Oak». Όπως σημειώνει ο Στέλλιος Μπουτάρης: «Η δρυς στεκόταν δίπλα στον Πύργο πάνω από 100 χρόνια, και έγινε το σύμβολο της Κυρ-Γιάννη κοσμώντας το λογότυπο και τις ετικέτες των κρασιών. Αποφασίσαμε λοιπόν, να δώσουμε πάλι ένα όνομα στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, έτσι ώστε να τιμήσουμε ένα σύμβολό μας! Μέσα από ένα «κακό», πάντα πρέπει να βρίσκουμε ένα «καλό», κι αυτό κάναμε κι εμείς. Το σίγουρο είναι ότι η δρυς θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας».

Τα κύρια χαρακτηριστικά της αμπελουργικής χρονιάς του 2017 στη Νάουσα ήταν η πρωιμότητα στο ξεκίνημά της, η μεγάλη πρωίμηση στον περκασμό και ο σχετικά ζεστός καιρός καθόλη τη διάρκεια της περιόδου περκασμός – ωρίμανση, χωρίς καύσωνες και με δροσερές θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας που συνέβαλλαν στην πολύ καλή ωρίμανση όλων των ποικιλιών. Οι πρώτες εκτιμήσεις που μιλούσαν για πολύ καλή χρονιά και ερυθρά μακράς παλαίωσης επιβεβαιώνονται με το The Fallen Oak 2017.

Στο ποτήρι εμφανίζεται με βαθυκόκκινο χρώμα. Η αρχικά ντροπαλή μύτη, μετά από τον αερισμό εξελίσσεται σε ελκυστικό μπουκέτο. Τα δαμάσκηνα και τα φραγκοστάφυλα αναπτύσσονται πλάι στα γλυκά μπαχαρικά από το όμορφα ενσωματωμένο βαρέλι. Στο στόμα η σφιχτή δομή του Ξινόμαυρου συνδυάζεται με τον πλούτο που προσφέρουν οι γαλλικές ποικιλίες. Η τονισμένη οξύτητα συμβάλει στη φρεσκάδα του χαρακτήρα και οι ώριμες τανίνες υποστηρίζουν την πολύ μακριά επίγευση, που υπογραμμίζεται αρωματικά από τις νότες μπαχαρικών.

Αρμονίες - WP πρόταση: χουνκιάρ μπεγιεντί (μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας)