ENG

Άφουρα 2018, Αβαντίς

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΑΦΟΥΡΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΑΒΑΝΤΙΣ
Εσοδεία: 2018
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Οινοποίηση: ωρίμανση σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια (1000l)
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 36€

Ο Απόστολος Μούντριχας και η Λένγκα Γρηγοριάδου από το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια πριν από μερικά χρόνια αποφάσισαν να οινοποιήσουν το Ασύρτικο και στην περιοχή καταγωγής του, τη Σαντορίνη, δημιουργώντας 2 καινούργιες ετικέτες.

Στη συνέχεια βρήκαν και τον χώρο στον οποίο μπορούμε να τα δοκιμάσουμε. Το παλιό υπαίθριο σινεμά των Φηρών που μετατράπηκε σε έναν πανέμορφο επισκέψιμο οινοποιείο και εστιατόριο, το Avantis Cellar Doors.

Το οινοποιείο γεμάτο ξύλινες δεξαμενές, μεγάλα σαντορινιά βαρέλια αλλά και άνετους χώρους για τους επισκέπτες προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία οινοτουρισμού. Ξενάγηση, διαδραστική γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού-φαγητού στο εστιατόριο, σταφυλοθεραπεία με τα καλλυντικά προϊόντα Lenga Grape Spa, δημιουργίες της υπερδραστήριας Λένγκας, που παράγονται από προϊόντα του αμπελιού.

Η πρώτη τους ετικέτα, τα Δελφίνια είναι μια Σαντορίνη που ξεχωρίζει για το πυκνό της φρούτο, με καθαρές νύξεις ώριμου mango και κιτρινόσαρκου ροδάκινου. Γεμάτη γεύση, τονισμένη από πιπεράτα «τσιμπήματα», κοντράρεται με την ευχάριστη οξύτητα και σβήνει στο στόμα με πολύ καλή επίγευση.

Πρόσφατα ανοίξαμε και απολαύσαμε τη Σαντορίνη Άφουρα του 2018.
Το όνομα παραπέμπει στα μεγάλα ξύλινα βαρέλια των 1000l που οι Σαντορινιοί χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για τη ωρίμανση των καλών κρασιών τους. Σε τέτοια βαρέλια έχει ωριμάσει για 9 μήνες αυτή η Σαντορίνη, αποκτώντας ελαφρώς καπνιστό χαρακτήρα και πολυπλοκότητα.

Η Άφουρα, σερβιρισμένη στο ποτήρι, είναι ορεκτικότατη, με ένα λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα.

Η μύτη ξεκινά ντροπαλή με ώριμα εσπεριδοειδή και μέλι. Όσο περνά όμως η ώρα ξεδιπλώνει την παλέτα της που περνά από το μέλι και τους ξηρούς πριν φτάσει σε καπνιστές και ορυκτές νότες.

Και στο στόμα είναι ώριμη και πολύπλοκη με πυκνή υφή. Διαθέτει όγκο, εκπληκτικό μάκρος και κοφτερή οξύτητα.

Μια εντυπωσιακή προσέγγιση στη Σαντορίνη. Και είναι σίγουρο πως θα εξελιχθεί ωραιότατα για 5 - 8 χρόνια ακόμη.