ENG

Αμέθυστος ροζέ 2017, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

A A

Επιχειρώντας μια σύντομη αναδρομή στην αρχή της διαδρομής του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, ανακαλύπτουμε ότι στην ουσία αποτελεί και την αρχή της σύγχρονης οινικής ιστορίας της Δράμας.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Κώστας Λα-ζαρίδης «προσβλήθηκε» από το «μικρόβιο του κρασιού» στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέσω ενός Γερμανού οινολόγου. Μαζί του δοκίμασε γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, αλλά και ελληνικά κρασιά. Και τότε, συνειδητοποιώντας τις αντίξοες συνθήκες (τα μεγάλα ποσοστά βροχοπτώσεων και τη χαμηλή ηλιοφάνεια) κάτω από τις οποίες οι Γερμανοί παράγουν τα κρασιά τους, σε αντίθεση με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και οι οποίες μοιάζουν ιδανικές για την αμπελοκαλλιέργεια, σκέφτηκε να δραστηριοποιηθεί και σε κάτι εντελώς διαφορετικό από την οικογενειακή επιχείρηση μαρμάρων, κάτι απολύτως καινούργιο για εκείνον.

Αποφάσισε να εγκαταστήσει έναν, «σύγχρονων» προδιαγραφών, αμπελώνα στη Δράμα, όπου -παρόλο που παλιά υπήρχε αμπελουργική παράδοση- εκείνη την εποχή η καλλιέργεια του αμπελιού περιοριζόταν σε πολύ μικρές αγροτικές εκτάσεις και μόνο για χωρική οινοποίηση ή παραγωγή τσίπουρου. Έτσι, το 1979 δημιούργησε στον Ξηροπόταμο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, όπου βρίσκεται και το σπίτι του, τον πρώτο συστηματικό, γραμμικό αμπελώνα της Δράμας.

Τρία χρόνια αργότερα, μια ακόμη πρωτιά για τον Κώστα Λαζαρίδη, κατασκεύασε το μοναδικό, για εκείνη την εποχή, σύγχρονο οινοποιείο της ευρύτερης περιοχής, όπου οινοποιήθηκαν τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων του και τον Νοέμβριο του 1986, ιδρύθηκε η προσωπική του εταιρεία «Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Οινοποιείο-Εμφιαλωτήριο». Μάλιστα, το κτίριο υπάρχει ακόμα, παρότι δεν χρησιμοποιείται πλέον, σχεδιάζεται όμως στο μέλλον να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μουσείο, για να μας θυμίζει την απαρχή μιας πετυχημένης πορείας.

Ο εξοπλισμός αυτού του οινοποιείου πουλήθηκε αργότερα στην εταιρεία «Λαζαρίδης ΟΒΓΕ Α.Ε.», που ίδρυσε το 1987, με τον αδελφό του Νίκο και στην οποία παρέμεινε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, μέχρι το τέλος του 1991. Τότε οι οινικοί δρόμοι των δύο αδελφών χώρισαν, καθώς το όραμα και οι αντιλήψεις τους για το κρασί αποδείχθηκε ότι διαφέρουν ριζικά. Και έτσι ιδρύθηκε το «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη» με έδρα την Αδριανή Δράμας.

Τα πρώτα κρασιά του κτήματος, η εξαιρετική σειρά του λευκού-ροζέ-ερυθρού «Αμέθυστος», με όνομα αναφορά στο ημιπολύτιμο πετράδι αλλά και στη «μη-μέθη» και ετικέτες φιλοτεχνημένες από τον ζωγράφο Γιάννη Νάνο, απέκτησαν φανατικούς οπαδούς από την πρώτη σοδιά της κυκλοφορίας τους. Ο έντονος, μοντέρνος χαρακτήρας τους δημιούργησε «σχολή».

Ροζέ Αμέθυστος = χαρμάνι Cabernet Sauvignon (80%) + Merlot (20%)

Η σοδειά του 2017 έχει ωραιότατη τριανταφυλλένια φορεσιά. Θα ξετρελαθείτε με το ζωηρό χρώμα που σας προκαλεί να το δοκιμάσετε.

Πρώτα όμως να το μυρίσετε! Ένταση, βάθος και πλούτος στη μύτη. Θαρρείς πως φραγκοστάφυλα έκαναν κατάληψη στο μεθυστικό άρωμα. Δίπλα τους ξεχωρίζει εύκολα το ρόδι, η φράουλα, το κασίς.

Και η γεύση είναι μακριά, με όγκο και θέρμη, όλο φρεσκάδα και φρούτο.

Θα το απολαύσετε μαζί με φρέσκα αλλαντικά, με τα καλοκαιρινά λαδερά της ελληνικής κουζίνας, με ψητά κρέατα και ζυμαρικά με θαλασσινά και κόκκινη σάλτσα.