ENG

Αρετή λευκός 2013, Κτήμα Βιβλία Χώρα

A A

Κατευθυνόμενοι από Θεσσαλονίκη προς Καβάλα... Διασχίζουμε τον Στρυμόνα, μπαίνουμε στην παλιά Εθνική και στην είσοδο του Ποδοχωρίου σταματάμε. Έχουμε φτάσει στον προορισμό μας που δεν είναι άλλος από το οινοποιείο του Κτήματος Βιβλία Χώρα.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2001 από τον γνωστό οινολόγο-οινοποιό Βαγγέλη Γεροβασιλείου και τον οινολόγο Βασίλη Τσακτσαρλή.
Γιατί επέλεξαν αυτή την περιοχή; Πρώτα απ’ όλα διότι διαθέτει μεγάλη αμπελοοοινική φήμη από την αρχαιότητα. Ο Ησίοδος και ο Αχαιός ο Ερετρίας, ο Θεόκτιτος και ο Μιχαήλ ο Ψελλός την αποκάλεσαν Βιβλία ή Βιβλίνη Χώρα, εξ ου και η ονομασία του κτήματος.

Βρισκόμαστε στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στα 260 μέτρα. Πράγμα που σημαίνει πως δεχόμαστε τη δροσερή αύρα του Στρυμονικού κόλπου ενώ ο εντυπωσιακός σιωπηλός όγκος του βουνού μας προφυλάσσει από τους ψυχρούς βοριάδες. Τα εδάφη είναι πετρώδη, άγονα και καλά στραγγιζόμενα. Ευνοϊκές με δυο λόγια οι συνθήκες για την καλλιέργεια του αμπελιού. Αυτά λαμβάνοντας υπόψη τους οι δύο οινοποιοί φύτεψαν ελληνικές και ξενικές ποικιλίες: Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Sémillon, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah, αλλά και Βιδιανό, Αγιωργίτικο, Pinot Noir, Gewürztraminer. Έτσι προέκυψαν 350 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων κι ένα ευρύχωρο οινοποιείο που διαθέτει ξεχωριστές πτέρυγες για τους παραγωγικούς χώρους και μεγάλες, ωραιότατες αίθουσες για την υποδοχή των επισκεπτών. Τα κρασιά τους, με καθαρό και μοντέρνο στυλ, αγαπήθηκαν αμέσως από τους Έλληνες και ξένους καταναλωτές.

Εμείς δοκιμάζουμε τον λευκό Αρετή 2013, ένα σπουδαίο Ασύρτικο (Π.Γ.Ε. Παγγαίο Όρος) από μια σπουδαία χρονιά, που επιβεβαιώνει την αξιοσημείωτη αντοχή των κρασιών της ποικιλίας στον χρόνο, ακόμη κι όταν προέρχονται από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το Ασύρτικο, φυτεμένο στο Παγγαίο Όρος, δίνει κρασιά με έντονη οξύτητα και γεμάτη, πληθωρική γεύση. Κι εδώ έχουμε σταφύλια από ιδιόκτητους αμπελώνες -βιολογικής καλλιέργειας- στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, οινοποιημένα από έμπειρο, προσεκτικό και… ευγενικό χέρι, που μας προσφέρει ένα ιδιαίτερα πυκνό κρασί.

Τα χρόνια στη φιάλη συνέβαλαν στην πολύπλοκη παλέτα της μύτης με κυρίαρχα τα αρώματα των ώριμων εσπεριδοειδών και των αποξηραμένων λουλουδιών. Έντονή, χορταστική η γεύση, με κρυστάλλινη οξύτητα, ζεστή αλκοόλη, και ευχάριστη μεταλλικότητα στην επίγευση.

Σας προτείνουμε να του συμπεριφερθείτε σαν να ήταν ερυθρό κρασί, δηλαδή, να το παλαιώσετε ακόμη 3 – 4 χρόνια ή/και να το μεταγγίσετε σε φαρδιά καράφα περίπου μισή ώρα πριν το απολαύσετε.
Στο τραπέζι φέρτε το μαζί με τα μεγάλα πελαγίσια ψάρια με τη λιπαρή δομή και με λευκά κρέατα.