ENG

Γευστική δοκιμή ελαιόλαδου

08/11/2020

Κάθε ελαιόλαδο είναι μοναδικό. Αν θέλετε να μάθετε να διακρίνετε τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στα ελαιόλαδα διαφορετικών τύπων ή περιοχών, μπορείτε να ακολουθήσετε τα απλά βήματα γευσιγνωσίας που μας διδάσκουν οι ειδικοί γευσιγνώστες.

Βήμα 1ο: Βάλτε λίγη ποσότητα ελαιολάδου σε ένα ποτήρι κρασιού και περιστρέψτε το, ώστε να ελευθερωθούν τα αρώματά του. Στις επαγγελματικές οργανοληπτικές δοκιμές, τα προς γευστική δοκιμή ελαιόλαδα φτάνουν σε σκουρόχρωμα χαμηλά ποτήρια, σκεπασμένα με στρόγγυλα κομμάτια γυαλιού (ύαλοι ωρολογίου ονομάζονται και ο όρος είναι γνώριμος για όσους έχουν περάσει από εργαστήρια χημείας). Με αυτόν τον τρόπο δεν δραπετεύουν τα πτητικά αρώματα.

Βήμα 2ο: Περιστρέψτε το λάδι στο ποτήρι για να ελευθερωθεί το άρωμά του και μυρίστε το παίρνοντας μια βαθιά αναπνοή. Τι μυρίζετε; Μπορεί να ανακαλύψετε το φρουτώδες άρωμα της ελιάς. Πολλά ελαιόλαδα έχουν το άρωμα του ώριμου μήλου. Άλλα θυμίζουν κίτρο, πορτοκάλι, χαμομήλι μέχρι και ματζουράνα. Όλα αυτά φυσικά είναι τα αρώματα της φύσης, των αγρών που κλείνονται στο χυμό της ελιάς και έχουν να κάνουν με την ποικιλία της ελιάς, το οικοσύστημα και τις συνθήκες που επικρατούν στο ελαιουργείο και στην τυποποίηση.

Βήμα 3ο: Βάλτε μία μικρή γουλιά στο στόμα σας και περιστρέψτε τη γύρω από τη γλώσσα. Αφήστε τη να φτάσει σε όλα τα σημεία της και στη βάση του ουρανίσκου. Επειδή όμως στους… ερασιτέχνες δοκιμαστές αυτό μπορεί να φαίνεται ανυπέρβλητα δύσκολο, καλύτερα να βουτήξετε μια μπουκίτσα ψωμί στο λάδι και μετά να το δοκιμάσετε. Τι εξετάζετε; Τη γεύση, την υφή του λαδιού και την επίγευση που μένει στο στόμα. Ένα ελαιόλαδο μπορεί να σας θυμίζει πράσινα φύλλα, γεύση που συχνά βρίσκουμε στα ελληνικά ελαιόλαδα. Μπορεί να είναι πικρούτσικο κι αυτό είναι ένα θετικότατο χαρακτηριστικό που αναζητούμε στο παρθένο ελαιόλαδο, γιατί σημαίνει πως έχει πολλά αντοξειδωτικά που κάνουν καλό στην υγεία.
A A