ENG

Εκλεκτά κρασιά για την Ανάσταση

A A

Αναμένοντας τον θρίαμβο της άνοιξης που θα κορυφωθεί στο τραπέζι της Λαμπρής, σας έχουμε προτάσεις για τα κρασιά παρτενέρ των πασχαλινών εδεσμάτων.

Και στην πρόσφατη συνάντηση του Wine Club δοκιμάσαμε 12 εξαίρετες ετικέτες, από φρουτώδη και δυναμικά λευκά, έως φινετσάτα ροζέ και ερυθρά με ένταση και ζωηρό χαρακτήρα.

Ακολουθούν οι περιγραφές τους.

Kudos Μοσχάτο 2022, Οινοποιείο Ντουράκη
Μονοποικιλιακό ξηρό Μοσχάτο Σπίνας από το δραστήριο οινοποιείο στον Αλίκαμπο Χανίων. Μια τυπικότατη, πεντακάθαρη στον χαρακτήρα, εκδοχή του σταφυλιού, που δίνει έμφαση στη φρεσκάδα: κλασικά και φίνα τα αρώματα θυμίζουν τριαντάφυλλο και λευκά λουλούδια, μεταξένια η αίσθηση στο στόμα ισορροπεί θαυμάσια από την οξύτητα. Το άνετο, μακρύ τελείωμα ολοκληρώνει την απολαυστική εμπειρία. (Ποικιλιακός οίνος)

Ασύρτικο Single Vineyard Διάσελο 2022, Κτήμα Παλυβού
Από τον καινούργιο αμπελώνα του κτήματος στην Αρχαία Νεμέα, δοκιμάσαμε ένα Ασύρτικο  από πολύ νεαρά ακόμη φυτά, που μας δείχνει ωστόσο τι θα περιμένουμε τις επόμενες χρονιές. Με ευχάριστη ορυκτή διάσταση που εκφράζεται με τσακμακόπετρα και ζύμη και αναπτύσσεται δίπλα στα λουλούδια. Φινέτσα, ευχάριστη οξύτητα στη γεύση και λίγο βαρέλι έχει βάλει το δεντρολίβανο πλάι στα ώριμα εσπεριδοειδή. (Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος)

Κυδωνίτσα 2021, Oenops
Αυθόρμητη αλκοολική ζύμωση και 6μηνη ωρίμανση σε αμφορείς για την Κυδωνίτσα από τη σειρά μονοποικιλιακών κρασιών Dots του οινοποιείου Oenops στη Δράμα. Το κρασί προσφέρει το γλυκό, ώριμο φρούτο της ποικιλίας. Και διαθέτει την πυκνή παρουσία, την οξύτητα και το μάκρος για να το υποστηρίζει σε αρμονικό σύνολο.  (Ποικιλιακός οίνος)

Πυρίτης 2020, Artemis Karamolegos Winery
Ο Αρτέμης Καραμολέγκος επιλέγει Ασύρτικο από 3 αμπελώνες στον Πύργο και το Μεγαλοχώρι Σαντορίνης με γέρικα κλήματα, ηλικίας > 120 χρόνων. Και καταφέρνει να δώσει στο κρασί, αυτό που υπόσχεται η ονομασία του: ορυκτή διάσταση που εκφράζεται με τσακμακόπετρα, βότσαλα και θάλασσα! Πυκνή και σύνθετη η μύτη, πλούσιο το σώμα με ευχάριστο το ελαφρώς τανικό άγγιγμα και εντυπωσιακή διάρκεια. (Π.Ο.Π. Σαντορίνη)

Ξινόμαυρο ροζέ 2021, Κτήμα Γεροβασιλείου

Ροζέ Ξινόμαυρο από την Επανομή που εκμεταλλεύεται όλη την αρωματική παλέτα της ποικιλίας. Η εκφραστική μύτη ξεκινά από τα λουλούδια και φτάνει μέχρι τα κράνα και τα φραγκοστάφυλα. Η απίθανη οξύτητα ενισχύει το μακρύ τελείωμα. (Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη)

Ξινόμαυρο 2017, Κτήμα Αρβανιτίδη

Single vineyard Ξινόμαυρο από τον Ασκό Θεσσαλονίκης, που θα μυήσει τον οινόφιλο στη φίνα πλευρά του Ξινόμαυρου με τα αρώματα φραγκοστάφυλου, τις μεταξένιες τανίνες και τη γλυκόξινη γεύση που τόσο αγαπούν οι φίλοι του σταφυλιού. Τραγανό και χωρίς ίχνος υπερβολής ή εύκολου εντυπωσιασμού, με κάθε γουλιά γεμίζει το στόμα μας με χάρη και δύναμη μαζί. (Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη)

Ναουσαία 2017, Κτήμα Φουντή
Κλασική, ωραιότατη Νάουσα. Αρωματική, μοσχοβολά λιαστή ντομάτα και φύλλα ελιάς κι όσο περνά η ώρα κατασταλάζει στην παλέτα των πικάντικων μπαχαρικών. Κομψή, τραγανή κι όσο πρέπει στυφή στο στόμα. Παράγεται με το ίδιο στυλ από το 1992. (Π.Ο.Π. Νάουσα)

Betlem 2020, Pedemontis

Μία σοβαρή, εκφραστική single vineyard Barbera από τον αμπελώνα Berlem του μικρού οινοποιού του Piemonte. Καθαρό και αέρινο ερυθρό αλλά ταυτόχρονα επίμονο και θερμό, στη μύτη εκφράζεται με δαμάσκηνα, κασίς και δέρμα, ενώ το στόμα σφύζει από οξύτητα, μάκρος και αυστηρότητα. (D.O.C. Barbera d’Alba)

1ος Άθλος 2018, Κτήμα Μπαραφάκα

Πολύ πετυχημένη η καινούργια Νεμέα του Χρήστου Μπαραφάκα, με σταφύλια από ημιορεινούς αμπελώνες και 18μηνη ωρίμαση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και αμφορείς. Με έντονα σκούρο χρώμα και εξαίσια μύτη. Καθώς ανοίγει ξεδιπλώνει αρώματα κόκκινων φρούτων και ξύλου με νύξεις γλυκών μπαχαρικών. Βελούδινη η ιδιοσυγκρασία και μακρύτατη η επίγευση. (Π.Ο.Π. Νεμέα)

Touriga National 2018, Κτήμα Τέχνη Οίνου

Το γνωστό Δραμινό οινοποιείο κάνει τα μαγικά του και μας προσφέρει μια Touriga National με φοβερή χρωματική συμπύκνωση, εκρηκτική μύτη, πολύ γεμάτο και θερμό σώμα και δυναμικές τανίνες. To 50% έχει περάσει από βαρέλια 1ηςκαι 2ης χρήσης.

Maramia 2017, Tenuta Mara

Ένα Sangiovese από αμπελώνα βιοδυναμικής καλλιέργειας στο Rimini της Romana. Ήπια οινοποίηση με τη αλκοολική ζύμωση να ξεκινά αυθόρμητα σε δρύινα βαρέλια και το κρασί να ωριμάζει για 15μήνες σε επαφή με τη δρυ και 12 στη φιάλη του. Το μπουκέτο με άφθονα βότανα και μπαχαρικά, μας προετοιμάζει για τη γεμάτη γεύση και τις δυναμικές τανίνες που μας περιμένουν στο στόμα. (I.G.T. Rubicone)

Αρετή Αγιωργίτικο 2015, Κτήμα Βιβλία Χώρα

Έντονο και πυκνό με υπέροχο φρούτο και αισθησιακή ιδιοσυγκρασία που συντελεί στη σαγήνη, αυτό το Αγιωργίτικο από τη Β. Ελλάδα αποδεικνύει με μεγαλειώδη τρόπο το ποιοτικό δυναμικό της ποικιλίας και εκτός Νεμέας. Κλασική μύτη κερασιού και μπαχαρικών, πληθωρική γεύση και καλοδουλεμένες τανίνες. (Π.Γ.Ε. Παγγαίο)