ENG

Η οινική χρονιά του 2022

A A

Η κλιματική αλλαγή έβαλε το στίγμα της στην οινική χρονιά του 2022 , με φαινόμενα, το ένα πιο ασυνήθιστο από το επόμενο.

Καταρχάς, ο χειμώνας του 2022 εξελίχθηκε με χαμηλότερες θερμοκρασίες, μεγαλύτερης διάρκειας χιονοπτώσεις και λιγότερες βροχοπτώσεις, απ’ ότι συνήθως. Για ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως μία χρονιά πιο κρύα από τον μέσο όρο.

Η άνοιξη συνέχισε με χαμηλότερες από το σύνηθες θερμοκρασίες κι έτσι καταγράφηκε μια μικρή καθυστέρηση στα στάδια του βλαστικού κύκλου των αμπελιών.

Και το καλοκαίρι επικράτησαν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα. Ιδίως τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σημειώθηκαν βροχοπτώσεις που ήταν ωφέλιμες για την ομαλή ωρίμαση του σταφυλιού.
Όμως, από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές προκάλεσαν προβλήματα προσβολής από ασθένειες, και απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή στην φυτοπροστασία.

Σε γενικές γραμμές, ο τρύγος του 2022 ήταν απαιτητικός και έκρυβε πολλές συγκινήσεις. Οι ατυπικές κλιματολογικές συνθήκες με τις αυξημένες βροχοπτώσεις και τις σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις δοκίμασαν τις αντοχές ανθρώπων και φυτών.

Ωστόσο, οι έγκαιρες αμπελουργικές επεμβάσεις καθώς και οι στοχευμένες οινολογικές αποφάσεις έδωσαν το επιθυμητό ποιοτικό αποτέλεσμα.

Αυτό μας απέδειξε η γευστική δοκιμή 12 φρέσκων λευκών, ροζέ και ερυθρών κρασιών από ολόκληρη την Ελλάδα, στην πρόσφατη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI’96.

Ακολουθούν οι περιγραφές τους.

Ροδίτης 103 2022, Οινοποιείο Κανακάρη
Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αιγιαλείας / 10.90€
Με ιδιαίτερα τονισμένη οξύτητα και φρέσκο άρωμα πράσινου μήλου εμφανίζεται φέτος αυτός ο εξαιρετικός Ροδίτης. Από αμπελώνα σε υψόμετρο 1000 μ. στα φοβερά οροπέδια της Ορεινής Αιγιαλείας και κλώνο του κατακόκκινου Ροδίτη Αλεπού.

San Gerasimo 2022, Ορεάλιος Γη
Π.Ο.Π. Ρομπόλα Κεφαλληνίας / 13.60€
Φινετσάτο άρωμα ώριμων εσπεριδοειδών και χυμώδες στόμα με τραγανή οξύτητα για τη βασική ετικέτα Ρομπόλας του Συνεταιρισμού των Αμπελουργών της Ρομπόλας Κεφαλονιάς (Ορεάλιος Γη είναι ο νέος διακριτικός τίτλος). Η χρονιά για το νησί κατατάσσεται ανάμεσα στις ποιοτικότερες.

Μαλαγουζιά 2022, Κτήμα Γεροβασιλείου

Π.Γ.Ε. Επανομή / 17.70€
Φέτος, η Μαλαγουζιά του Βαγγέλη Γεροβασιλείου δίπλα στα γνωστά αρώματα ώριμων φρούτων εμφανίζει και ευχάριστες βοτανικές νότες. Το ποσοστό του κρασιού που οινοποιείται σε δρύινο βαρέλι συμβάλλει στο χυμώδες και στρόγγυλο σώμα, με την οξύτητα, όπως πάντα, να παίζει τέλεια τον εξισορροπητικό ρόλο.

Μαντίνεια 2022, Τσέλεπος

Π.Ο.Π. Μαντίνεια / 10.50€
Με καθαρή ποικιλιακή μύτη λουκουμιού τριαντάφυλλου και λουλουδιών πορτοκαλιάς, η Μαντίνεια του Γιάννη, του Άκη και της Ανδριανής Τσέλεπου, φέτος διακρίνεται για τη φινέτσα και τη μακριά αρωματική επίγευση.  

Λημνία Γη 2022, Κτήμα Χατζηγεωργίου – Λήμνος

Π.Ο.Π. Λήμνος / 10.50€
Όπως κάθε χρονιά, το Κτήμα Χατζηγεωργίου βάζει όλη την τυπική δυναμική του Μοσχάτου Αλεξανδρείας σε ένα μπουκάλι με μυρωδάτα λουλούδια, ώριμα καλοκαιρινά φρούτα, χυμώδη ισορροπία.

Chateau Julia Chardonnay 2022, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Π.Γ.Ε. Δράμα / 15.50€
Το Κτήμα της Δράμας επιλέγει να μην περνά από βαρέλι το Chardonnay από ιδιόκτητους αμπελώνες του και το αποτέλεσμα είναι πάντα ένα κρασί καθρέφτης της ποικιλίας. Έτσι και στη σοδειά του 2022, στη μύτη εύκολα ξεχωρίζουν τα εξωτικά φρούτα ενώ η γεύση, αρκούντως γεμάτη και με φρεσκάδα, είναι άκρως απολαυστική.

Sauvignon Blanc 2022, Κτήμα Χατζημιχάλη

Π.Γ.Ε. Κοιλάδα Αταλάντης / 13.30€
Η σοδειά του 2022 για την Αταλάντη εξελίχθηκε αρκετά ομαλά και το αποτέλεσμα αποτυπώνεται και στο SB από το ημιορεινό αμπελοτόπι ‘Κρυόβρυση’ που βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του όρους Χλωμό. Στο ποτήρι βρίσκουμε το καθαρό ποικιλιακό άρωμα εσπεριδοειδών, πεπονιού, πράσινων βοτάνων και κομψότητα, ζωντάνια, διάρκεια στη γεύση.

Lenga 2022, Κτήμα Αβαντίς
Ποικιλιακός οίνος / 12.60€
Το γνωστό Gewürztraminer από την Εύβοια εμφανίζεται και φέτος με καθαρό και αρκετά έντονο τον αρωματικό χαρακτήρα της ποικιλίας. Στη γεύση, τα λίγα σάκχαρα (5,8 gr/l), που το κατατάσσουν στην κατηγορία των ημίξηρων, προσθέτουν πόντους στην απόλαυση.

Ροζέ 2022, Κτήμα Άλφα
Π.Ο.Π. Αμύνταιο / 20.60€
Και για την απαιτητική χρονιά του 2022 αυτό το ροζέ Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο εκμεταλλεύεται όλη την αρωματική παλέτα της ποικιλίας, με μύτη που ξεκινά από τα λουλούδια και φτάνει μέχρι τα κράνα και τα φύλλα ντομάτας. Φινετσάτη γεύση με την οξύτητα να ενισχύει το μακρύ τελείωμα.

Απλά 2022, Οίνωψ
Ποικιλιακός οίνος / 14.40€
Ξινόμαυρο (50%) από Νάουσα & Αμύνταιο + Λημνιώνα (30%,) από Θεσσαλία + Μαυρούδι (20%) από Δράμα & Σέρρες. Ο Νίκος Καρατζάς μας προτείνει και φέτος ένα απολαυστικό ροζέ φαγητού με όγκο, δύναμη και άρωμα αποξηραμένων λουλουδιών.

Βυσσινόκηπος 2022, Κτήμα Παλυβού
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 11.20€
Ένα από τα πιο σκουρόχρωμα ελληνικά ροζέ, συνεχίζει να μας ξετρελαίνει με την έντονη φορεσιά του. Στη μύτη βρίσκουμε και φέτος τα βατόμουρα και τα βύσσινα της ονομασίας και στο πυκνό σώμα την καλή δομή, τις ευχάριστα ορεκτικές τανίνες, δώρο της συνύπαρξης Αγιωργίτικου και Syrah (90% - 10%), στη ροζέ της έκφραση.

Monoceros ερυθρός 2022, Οινοποιείο Ντουράκη
Ποικιλιακός οίνος / 6.20€
Και ένα χαρμάνι Merlot και Grenache Rouge (80% - 20%) από τον Αλίκαμπο Χανίων, που επενδύει στη φρεσκάδα, καθώς δεν περνά από βαρέλι. Στιλάτο ερυθρό, ξεχειλίζει από αρώματα τραγανών κόκκινων φρούτων, φρεσκάδα και ζωηρό χαρακτήρα.