ENG

Κρασιά για το καλοκαίρι από την κάβα της Lidl

A A

Ιούνιος, επιτέλους! Το καλοκαίρι είναι πια εδώ…
Και καλοκαίρι στην Ελλάδα ίσον ήλιος, ζέστη. Ίσον παραλίες και θάλασσες δροσερές. Ίσον χαλαρότης, ηρεμία, νωχέλεια. Ίσον μαγικά βραδινά με σωτήρια δροσιά.
Και η ευτυχία απογειώνεται για άλλους γαλαξίες με καλοκαιρινά γεύματα σε κήπους, σε βεράντες, δίπλα στη θάλασσα ή σε ταράτσες μέσα στην πόλη.

Είναι η καλύτερη ώρα για ελαφριά, φρέσκα και αρωματικά κρασιά.
Σας έχω, λοιπόν, μια επιλογή από την κάβα της Lidl που θα ικανοποιήσει κάθε γούστο.

Ξεκινάμε με το Μοσχάτο 2019 από την Αχαΐα (Π.Γ.Ε. Αχαΐα).  
Παράγεται από το μικρόρωγο λευκό αρωματικό σταφύλι Μοσχάτο, το οποίο στο συγκεκριμένο terroir, με τις βροχοπτώσεις και τα δροσερά καλοκαίρια, δίνει κρασιά μοναδικού χαρακτήρα και φινέτσας.
Όντως! Δοκιμάζοντας το ντελικάτο, αρωματικό ξηρό κρασί, ανανέωσα τις γευστικές μου αναμνήσεις από την έκρηξη αρωμάτων που προκαλεί στο στόμα: καθαρό ποικιλιακό άρωμα τριαντάφυλλου, lime και βασιλικού. Ελαφρύ στο στόμα, με τη φρεσκάδα να έχει τον τελευταίο δροσιστικό ρόλο.
Σας προτείνω να απολαύσετε ένα ποτήρι μόνο του, σαν απεριτίφ πριν από το γεύμα, και στη συνέχεια να το συνδυάσετε με δροσερές σαλάτες, θαλασσινά, τηγανητά μικρά ψάρια και πιάτα λαχανικών.

Από την Πελοπόννησο έρχεται και το επόμενο κρασί, το ημίγλυκο Ροζέ Αγιωργίτικο (Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος).
Το πανέμορφο και περιζήτητο Αγιωργίτικο, ο βασιλιάς των ερυθρών σταφυλιών του ελληνικού Νότου, εκτός από πλούσια ερυθρά κρασιά με βελούδινη γεύση, μας δίνει και ροζέ με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα.
Όπως το ορεκτικό ροζέ ημίξηρο που έχω στο ποτήρι μου. Εμφανίζεται με λαμπερό σομόν χρώμα και διακριτική μύτη κερασιού και χαμομηλιού. Στο στόμα, η αίσθηση φρεσκάδας, η ζωντάνια και η ευωδιά ταιριάζουν απόλυτα με την παιχνιδιάρα γλυκύτητα.
Συνοδεύστε το με πλατό φρέσκων αλλαντικών, κίτρινων τυριών και με φρούτα.

Επόμενη επιλογή το αφρώδες demi-sec Rosé Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο (Π.Ο.Π. Αμύνταιο).
Αμύνταιο και Ξινόμαυρο είναι ένα ζευγάρι που μας δίνει -εκτός από απολαυστικά ερυθρά- και ελκυστικά, ροζέ κρασιά, ήρεμα και αφρώδη. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα το 1972 ως Ονομασία Προέλευσης Αμύνταιο, το πρώτο ελληνικό ροζέ Π.Ο.Π., που ξεχωρίζει αμέσως από τον αρωματικό του χαρακτήρα. Ταυτόχρονα είναι και το ένα από τα τρία αφρώδη Π.Ο.Π. της χώρας.
Εμείς δοκιμάζουμε το αφρώδες, ημίξηρο ροζέ. Αγαπημένο κρασί! Προσωπικά βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστικό το ανοιχτό ροζ χρώμα και τον έντονο αφρισμό της σοδειάς του 2018. Η μύτη ξεκινά διακριτική, με υποψίες μαγιάς που εξελίσσονται σε όχημα για την ανάπτυξη των λεπτών αρωμάτων βατόμουρου και φράουλας με ορεκτικές νύξεις λεμονιού. Στο στόμα, η μακριά πλούσια γεύση τελειώνει με δροσιστική οξύτητα και μετρημένη γλυκύτητα που τονίζει το πυκνό φρούτο της επίγευσης. Και βεβαίως με χιλιάδες μικρές εκρήξεις καθώς οι φυσαλίδες χτυπούν στον ουρανίσκο.
Για συνοδεία του κρασιού μπορείτε να στραφείτε στα φρούτα και τα γλυκίσματα: ζαχαρωμένες φράουλες, μους, σου, μπαμπάδες. Σας προτείνω όμως να το δοκιμάσετε και πλάι σε φρέσκα αλλαντικά ή στα γλυκόξινα πιάτα της κινέζικης και ταϊλανδέζικης κουζίνας. Και βεβαίως είναι εξαίρετο απεριτίφ..

Τελευταία πρόταση το Fragolino. Ανάλαφρο και αρωματικό ερυθρό αφρώδες ποτό με βάση το κρασί από την Ιταλία. Οι γείτονες αγαπούν πολύ τα ερυθρά αφρώδη και μια δοκιμή του θα σας αποκαλύψει τον λόγο.
Καταρχάς, θα εντυπωσιαστείτε από τον φίνο αφρισμό και το ζωηρό, ρουμπινί χρώμα που κάτω από το φως σκορπά ελκυστικές πορφυρές ανταύγειες. Θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα με τις φράουλες που μπλέκουν με την τσιχλόφουσκα στο πυκνό και εκφραστικό άρωμα. Και θα λατρέψετε τη γεύση! Ελαφρύ, με μόλις 7,5% αλκοόλη, χυμώδες και ισορροπημένο με γλυκιά νύξη στο τελείωμα, ξεχειλίζει φράουλες και φραγκοστάφυλα.

Ένα τέλειο καλοκαιρινό απεριτίφ. Συνοδεύει, πάντως, άνετα και ψημένους ξηρούς καρπούς, κόκκινα φρούτα, ακόμη και αλλαντικά.
Μαρία Νέτσικα