ENG

Λημνιώνα 2017, Κτήμα Ζαφειράκη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΛΗΜΝΙΩΝΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ
Εσοδεία: 2017
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Τύρναβος
Ποικιλιακή σύνθεση: Λημνιώνα 100%
Αμπελώνες: Παλαιόμυλος, Τύρναβος
Οινοποίηση: γηγενείς ζύμες, δρύινες δεξαμενές 3 – 5 τόνων
Ωρίμαση: 12μηνη σε μεγάλα βαρέλια 600- 2.400 lt
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 20.50€

Η ερυθρή Λημνιώνα, είναι μια σπάνια ελληνική ποικιλία, η οποία χάρη στην ευαισθησία των οινοπαραγωγών δεν χάθηκε από το οινικό στερέωμα.

Κατάγεται από τη Θεσσαλία και ειδικότερα από τις περιοχές της Καρδίτσας και του Τυρνάβου. Σήμερα, βεβαίως, λόγω του υποσχόμενου προφίλ της, καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, συχνά πειραματικά.

Και ποιο είναι αυτό το προφίλ;
Καταρχάς το εκφραστικό άρωμα λουλουδιών, μαύρων φρούτων και μπαχαρικών. Και, βεβαίως, η γοητευτική φινέτσα των κρασιών της. Οι τανίνες συμβάλουν στην καλή δομή, ενώ η αλκοόλη, ακόμη και όταν είναι σχετικά υψηλή, εξισορροπείται από την έντονη οξύτητα της ποικιλίας.

Τη Λημνιώνα, μας τη σύστησε ο οινολόγος και οινοποιός Χρήστος Ζαφειράκης. Η οικογένειά του ασχολείται με την αμπελουργία στην περιοχή του Τυρνάβου για περισσότερα από 100 χρόνια. Ο ίδιος, τέταρτης γενιάς πλέον συνεχιστής της παράδοσης, μετά τις σπουδές του στην Ιταλία, αποφάσισε να στήσει το δικό του κτήμα. Με σταφύλια από τους ιδιόκτητους αμπελώνες στη θέση Παλαιόμυλος δημιουργεί εδώ και μια δεκαετία κρασιά αναμφισβήτητης κομψότητας που εκφράζουν την ιδιαιτερότητα του terroir.
Και η αλήθεια είναι πως στα χέρια του, η Λημνιώνα μετατρέπεται σε ερυθρό κρασί που γοητεύει με την έκφραση κομψότητας που αποπνέει.
Η πρακτική του; Βιολογική καλλιέργεια, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, οινοποίηση με γηγενείς ζύμες σε δρύινες δεξαμενές 3 – 5 τόνων και ωρίμαση σε μεγάλα βαρέλια 600- 2.400 lt για να μην καλυφθεί το φρούτο.

Έχοντας δοκιμάσει τις περισσότερες σοδειές της, από το 2008 που πρωτοκυκλοφόρησε, με μεγάλη ευχαρίστηση ξαναδοκίμασα και απόλαυσα τη Λημνιώνα 2017, Κτήμα Ζαφειράκη.   

Και σας την περιγράφω.

Το χρώμα της είναι ελκυστικό, λαμπερό σκούρο ρουμπινί.

Αέρινο και το άρωμα, με τον βοτανικό -«σήμα κατατεθέν» της ποικιλίας- χαρακτήρα, να ενισχύεται από γλυκόριζα, λευκό πιπέρι, κεράσι, ώριμες φράουλες και να καταλήγει με σοκολατένιες νότες.

Ακόμη πιο ελκυστική η φρεσκάδα στη γεύση. Κρασί ελαφρύ και ολοζώντανο, με γοητευτικές τανίνες και μεγάλη διάρκεια.

Με δυο λόγια, η Λημνιώνα του Χρήστου Ζαφειράκη είναι ερυθρό με φινέτσα, αρωματικό μπουκέτο και γοητευτική ζωντάνια στη γεύση.