ENG

Μαντίνεια 2020 Κτήμα Σπυρόπουλος

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εσοδεία: 2020
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Μαντίνεια
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100%
Αμπελώνες: Αρτεμίσιο & Ζευγολατιό & Αγιωργίτικα, Μαντίνεια / βιολογική καλλιέργεια
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 10.00€

Η οικογένεια Σπυρόπουλου ασχολείται με την παραγωγή κρασιού στη γη της ορεινής Αρκαδίας, σε βάθος πέντε γενεών, από το μακρινό 1860.

Στις αρχές, όμως, της δεκαετίας του ’90 έκανε σταθερή και πρωτοποριακή στροφή προς τη σύγχρονη οινοποίηση, επενδύοντας στη βιολογική καλλιέργεια των αμπελώνων τους. Με πυρήνα το οινοποιείο της Μαντινείας και ‘σήμα κατατεθέν’ τον αυστηρό, πέτρινο αρκαδικό πύργο που ξεχωρίζει από μακριά στο οροπέδιο, δημιούργησε κρασιά που αγαπήθηκαν πολύ. Διερεύνησε τις δυνατότητες του Μοσχοφίλερου και υπήρξε από τους πρώτους που το χρησιμοποίησαν για την παραγωγή ροζέ και αφρωδών κρασιών.  
Περνώντας και στο πεδίο των ερυθρών, δημιούργησε αμπελώνα και οινοποιείο στη Νεμέα, όπου οινοποιούνται και παλαιώνουν οι ερυθρές του ετικέτες.

Το 2020 αποτέλεσε ένα έτος-σταθμό για το Κτήμα Σπυρόπουλος. Αποφασίζοντας να επανασυστηθεί στο παλαιό και πιστό οινικό κοινό του, αλλά παράλληλα ανοίγοντας τις «πόρτες» του και στο νέο, άλλαξε εκ βάθρων την οπτική του εικόνα, σηματοδοτώντας έτσι τη μετάβαση στη νέα γενιά του κτήματος. Πρόκειται για την οπτικοποίηση των νέων αμπελουργικών και οινοποιητικών του κατευθύνσεων.

Την Π.Ο.Π. Μαντίνεια αυτής τη σοδειάς θα δοκιμάσουμε. Το 2020 για τη ζώνη ήταν μια απαιτητική χρονιά τόσο σε καλλιεργητικές εργασίες όσο και σε επεμβάσεις φυτοπροστασίας. Ο τρύγος, όψιμος, εξελίχθηκε σε εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες. Τα σταφύλια του Μοσχοφίλερου, ώριμα, εύχυμα, αρωματικά με καλές οξύτητες και απόλυτα υγιή, δημιούργησαν προσδοκίες για μια πολύ καλή έκφραση του δυναμικού στα κρασιά.

Η Μαντίνεια 2020 Κτήμα Σπυρόπουλος στο ποτήρι τραβάει αμέσως το βλέμμα με τις παιχνιδιάρες γκρι ανταύγειες.

Τυπικότατη, σύνθετη και φρέσκια η μύτη, ξεκινά με λουλουδάτο φόντο όπου ξεχωρίζει αμέσως το τριαντάφυλλο. Σταδιακά δίνει τη θέση του στα εσπεριδοειδή, τα λεμόνια, το περγαμόντο και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Το στόμα, με πυκνότητα, τονισμένη οξύτητα και άφθονο πλούτο τελειώνει με ευχάριστες βοτανικές νότες και το άρωμα του τριαντάφυλλου να παραμένει για πολύ ώρα στη γεύση μας. Οι ελαφριές τανίνες στο κλείσιμο καθιστούν αυτή τη δυναμική Μαντίνεια τέλειο καβαλιέρο αρωματικών, πικάντικων εδεσμάτων.