ENG

Μπλε Τρακτέρ 2017, Κυρ-Γιάννη

A A

Ένα ευχάριστο, φρουτώδες, καθημερινό ερυθρό από τη σοδειά του 2017 που ήταν εξαιρετική για τη Νάουσα και ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Κατηγορία: ΠΓΕ Μακεδονία
Ποικιλιακή Σύνθεση: Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot
Προέλευση: Επιλεγμένοι αμπελώνες συνεργαζόμενων αμπελουργών της Βόρειας Ελλάδας Ωρίμανση: 8 μήνες σε δεξαμενή και μέρος του χαρμανιού σε δρύινα βαρέλια
Παλαίωση: 5-7 έτη

Βαθύ κόκκινο χρώμα με ιώδεις ανταύγειες στα χείλη του ποτηριού.
Στην πρώτη μύτη απολαμβάνουμε πυκνό φρέσκο φρούτο, βατόμουρα και δαμάσκηνα. Από το βάθος αναδύονται σιγά-σιγά νότες γλυκών μπαχαρικών, η βανίλια του βαρελιού.
Θερμό, ζουμερό και μαλακό στη γεύση. Οι τανίνες στρόγγυλες, ‘λειωμένες’ οδηγούν σε επίγευση μαρμελάδας φρούτων.

Όπως μας εξηγούν οι άνθρωποι του κτήματος Κυρ-Γιάννη:

Οι περισσότερες ετικέτες της Κυρ-Γιάννη παράγονται από σταφύλια που προέρχονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες στη Νάουσα και στο Αμύνταιο, δύο από τις πιο σημαντικές αμπελουργικές ζώνες της Μακεδονίας.

Δίπλα στους δικούς μας αμπελώνες βρίσκονται αυτοί των επαγγελματιών αμπελουργών με πολλούς από τους οποίους συνεργαζόμαστε από το ξεκίνημα του Κτήματος το 1997. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την επιστημονική υποστήριξή τους με την ομάδα των γεωπόνων καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και τελικώς την αγορά των σταφυλιών τους.

Με τη συνεργασία αυτή, ενισχύουμε την τοπική κοινωνία και συνεισφέρουμε στη διατήρηση της πλούσιας αμπελουργικής παράδοσης σε καίριες αμπελουργικές ζώνες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Φλώρινα, η Ημαθία, η Πέλλα και η Γουμένισσα. Στις περιοχές αυτές, υπάρχουν σήμερα περίπου 70.000 στρέμματα αμπελώνων και 14.000 αμπελουργοί. Για να τιμήσουμε αυτή τη σχέση αποφασίσαμε να αφιερώσουμε το νέο μας κρασί, το “Μπλε Τρακτέρ”, στον Έλληνα Αμπελουργό. Το μικρό, αμπελουργικό, μπλε τρακτέρ, που είχε ο Γιάννης Μπουτάρης, όταν φύτεψε το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα τη δεκαετία του ’70 και βρίσκεται τοποθετημένο στην είσοδο του οινοποιείου, συμβολίζει την Αρετή και Σκληρή Δουλειά του συνεργάτη μας, Έλληνα Αμπελουργού.