ENG

Νάουσα 2018, Αργατία

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΝΑΟΥΣΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΑΡΓΑΤΙΑ
Εσοδεία: 2018
Κατηγορία: Π.Ο.Π. ΝΑΟΥΣΑ
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Αμπελώνες: Κράσνα Ροδοχωρίου & Λάκκα Γιαννακοχωρίου, Νάουσα
Οινοποίηση: 8-12μηνη παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 18.00€


Τον Παναγιώτη Γεωργιάδη τον γνωρίζω από την εποχή που ήταν διευθυντής των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας (όπως ονομαζόταν τότε η ένωση Οίνοι Βορείου Ελλάδος). Έχουμε συνεργαστεί σε πολλά πρωτοποριακά για την εποχή τους project, όπως η δημιουργία του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης, η πρώτη παρουσίαση των οινοποιείων της ένωσης στον Μύλο (ο πρόδρομος, δηλαδή, των σημερινών ΒορΟινών) κ.α.


Και τη Χαρούλα Σπινθηροβόλου, τη γνώρισα ως γεωπόνο της Διεπαγγελματικής Ένωσης Οίνου της Νάουσας και έχω παρακολουθήσει την αδιάκοπη συνεπή δουλειά της στη μελέτη των ελληνικών ποικιλιών που την ανέδειξε σε έναν από τους λίγους ανθρώπους στη χώρα που γνωρίζουν τόσο καλά το αμπέλι.

Ως ζευγάρι ήταν αναπόφευκτο το να δημιουργήσουν τη δικιά τους οινοποιία, στον τόπο τους,  τη Νάουσα. Περήφανοι για την ποντιακή καταγωγή τους, την ονόμασαν «Αργατία», που στην ποντιακή διάλεκτο δηλώνει τη συνεργασία για έναν κοινό σκοπό.

Τον αμπελώνα τους, τον έστησαν, σε δύο περιοχές, την Κράσνα Ροδοχωρίου και τη Λάκκα Γιαννακοχωρίου, φυτεύοντας και καλλιεργώντας βιολογικά τους περισσότερο ποιοτικούς κλώνους του Ξινόμαυρου, τους V6 και V3, αλλά και άλλες ποικιλίες. τις ερυθρές Νεγκόσκα, Μαυροδάφνη και τις λευκές Μαλαγουζιά, Ασύρτικο.

Η επιτυχία του Ξινόμαυρου της Αργατίας ήταν άμεση κι όσο τα αμπέλια μεγαλώνουν σε ηλικία, τόσο αυξάνεται και το γευστικό του βάθος. Το διαπιστώσαμε απολαμβάνοντας την εξαιρετική Νάουσα 2018.

Βεβαίως, στην οικογενειακή αμπελουργική και οινοποιητική δραστηριότητα, πλέον, βάζει τη δικιά του σφραγίδα και ο Χριστόφορος Γεωργιάδης, ως δεύτερη γενιά, ενώ ο νεότερος Κωνσταντίνος ετοιμάζεται να αναλάβει ρόλο.

Έτσι στη σοδειά του 2018 η συμμετοχή των διαφορετικών κλώνων του Ξινόμαυρου διαμορφώθηκε ως εξής:  κλώνος V6: 45%, V3: 45%) πληθυσμός Ξινόμαυρου: 10%.
Σας θυμίζω πως το 2018 ήταν μια χρονιά «περίεργη» με δροσερό και βροχερό καλοκαίρι που οδήγησε σε ανομοιομορφία στην ωρίμανση των σταφυλιών και απαιτούσε… ειδικούς και επιδέξιους χειρισμούς κατά τον τρύγο.

Η 8-10ημεη κρυοεκχύλιση στους 9-10oC και η 8-12μηνη ωρίμανση 80% των κρασιών σε παλαιά δρύινα γαλλικά βαρέλια 500l έδωσε μια Νάουσα terroir με χαρακτήρα, τυπικό μπουκέτο και πολυπλοκότητα.

Που μεταφράζονται σε ανοιχτό, φωτεινό ρουμπινένιο χρώμα.

Σε αρώματα κερασιού και δαμάσκηνου, τα οποία με την ανάδευση αποσύρονται για να δώσουν τη θέση τους στις φυτικές νότες φύλλου ντομάτας, λουλουδιών και σε γλυκά μπαχαρικά.

Σε γεύση όλο δυναμισμό, με στέρεη δομή και πιο στρόγγυλες τανίνες από αυτές που μας έχει συνηθίσει το σταφύλι, διατηρώντας, ωστόσο, καθαρό τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και την ωραία, αφυπνιστική του οξύτητα.

Το οινοποιείο της Αργατίας βρίσκεται στο Ροδοχώρι Νάουσας και υποδέχεται τους επισκέπτες, αποτελώντας το ορμητήριο για τους Φίλους του Ξινόμαυρου. Οι δημιουργοί του με χαρά μας ξεναγούν, ενώ αξέχαστη μένει η γευστική δοκιμή, απολαμβάνοντας τη φανταστική θέα των χωριών της ημαθιώτικης πεδιάδας κάτω από την επιβλητική παρουσία του Βερμίου.

Μαρία Νέτσικα