ENG

Νεαρός Τσαπουρνάκος 2019, Κτήμα Βογιατζή

A A

Η οικογένεια Βογιατζή έχει τη δική της ιστορία στο οινεμπόριο, που καταγράφεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Από την τρίτη γενιά, ο Γιάννης μετά από σπουδές στην οινολογία στο πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας και σημαντική εμπειρία στην ελληνική οινοπαραγωγή, με τον αδερφό του Νίκο, μηχανολόγο, αποφάσισαν να επιστρέψουν στον Βελβεντό δημιουργώντας έναν νέο ιδιόκτητο αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας (7,8 ha) και ένα σύγχρονο οινοποιείο στην είσοδο της κωμόπολης, κοντά στη λίμνη Πολυφύτου.

Μια επίσκεψη στο κτήμα περιλαμβάνει περίπατο στον αμπελώνα, ξενάγηση στο οινοποιείο και προβολή ενός πολυθεάματος με πολλαπλό ενδιαφέρον. Μέσα από τις φωτογραφίες και την αφήγηση, ξετυλίγεται φύλλο-φύλλο η ιστορία του τόπου και της οικογένειας, η δημιουργία του αμπελώνα και των κρασιών του κτήματος, η φιλοσοφία και η οινολογική άποψη των δημιουργών. Ολοκληρώνεται με τη γευστική δοκιμή των κρασιών τους.

Ας σταθούμε στη δυσκολοπρόφερτη ποικιλία Τσαπουρνάκος, έναν κλώνο του ατίθασου Cabernet Franc που καλλιεργείται στον αμπελώνα του κτήματος δίνοντας εξαιρετικά ερυθρά κρασιά, με αρώματα λουλουδιών, φρούτων, μπαχαρικών και νύξεις σοκολάτας, καπνού. Κομψά με φινετσάτες τανίνες και επίγευση που διαρκεί. (Π.Γ.Ε. Βελβεντός).

Στο ποτήρι μας σερβίρουμε τον Νεαρό Τσαπουρνάκο του 2019, τη φρέσκια εκδοχή του κρασιού που εμφιαλώνεται απευθείας από τη δεξαμενή.

Φοβερή παρουσία, με ζωηρό πορφυρό χρώμα και άφθονες ιώδεις ανταύγειες, αιχμαλωτίζει αμέσως το βλέμμα.

Τη σκυτάλη παίρνει η μύτη με υψηλής έντασης ζουμερό κόκκινο φρούτο. Κεράσια, βύσσινα και ρόδια δίνουν τον τόνο στην αρωματική παλέτα.

Χυμώδες και στο στόμα, με 13% αλκοόλη που ισορροπεί ευχάριστα από τόνους φρεσκάδας και οξύτητα. Μαλακές οι τανίνες, σε κάθε γουλιά χαϊδεύουν βελούδινα τον ουρανίσκο και καταλήγουν σε ελαφρώς πικρό τελείωμα, ιδανικό για να ανοίγει την όρεξη.

Το απολαύσαμε πλάι σε μια νόστιμη, ελαφριά κρεατόπιτα. Ταιριάζει επίσης εξαιρετικά με τα ψητά κρέατα και τα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας.