ENG

Ξινόμαυρο 2013, Κτήμα Αρβανιτίδη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ
Εσοδεία: 2013
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Αμπελώνες: Single Vineyard Άγιος Κωνσταντίνος, Ασκός Θεσσαλονίκη
Παλαίωση: 12μηνη παραμονή σε δρύινα γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 14.90€


Το Κτήμα Αρβανιτίδη, βρίσκεται στο Ασκό Θεσσαλονίκης, ένα ημιορεινό χωριό στις ανατολικές πλαγιές του Βερτίσκου σε υψόμετρο 550 μέτρων. Εκεί, ο γεωπόνος Θανάσης Αρβανιτίδης και ο αδελφός του Γιώργος έστησαν στη θέση ενός παλιού οικογενειακού αμπελιού έναν νέο σύγχρονο αμπελώνα 70 στρεμμάτων, στον οποίο καλλιεργούν ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο και Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot.

Το Ξινόμαυρό τους είναι single vineyard από το αμπελοτόπι Άγιος Κωνσταντίνος με στρεμματική απόδοση μικρότερη των 600 κιλών. Η οινοποίηση, κλασική ερυθρή, εστιάζει στην ανάδειξη της φίνας πλευράς της ποικιλίας. Και η παλαίωση σε γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια διαρκεί έναν χρόνο.

Στο ποτήρι, το Ξινόμαυρο 2013, Κτήμα Αρβανιτίδη, προϊόν μιας πολύ καλής χρονιάς, εμφανίζεται με ελκυστικό, φωτεινό ρουμπινί χρώμα και ανταύγειες που θυμίζουν βύσσινο γλυκό.

Στη μύτη απολαμβάνουμε ένα συνδυασμό κλασικού και ‘μοντέρνου’ Ξινόμαυρου. Η εκφραστική αρωματική παλέτα του ξεκινά από τη βιολέτα, τα φραγκοστάφυλα και τα δαμάσκηνα για να καταλήξει στα μπαχαρικά και τις νότες ντομάτας, ελιάς και καπνού.

Εξίσου φινετσάτη η γεύση, με μεταξένιες τανίνες και πολύ μακρύ τελείωμα. Διαθέτει, δηλαδή, την ποικιλιακή ταυτότητα για την οποία το Ξινόμαυρο είναι αγαπητό.

Το σερβίραμε δίπλα στο ζουμερό, σιγοψημένο μοσχαράκι γιουβέτσι και απογείωσε το Κυριακάτικο τραπέζι.

M.N.