ENG

Πέτρα & Φως 2018, Οινοποιία Γ. Λαφαζάνη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΠΕΤΡΑ & ΦΩΣ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ
Εσοδεία: 2018
Κατηγορία: Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ
Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 100%
Αμπελώνες: Αχλαδιάς & Κούτσι, Νεμέα
Οινοποίηση: 12μηνη παλαίωση σε καινούργια δρύινα βαρέλια 300l
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 11,00€

Η ιστορία της Οινοποιίας Λαφαζάνη αρχίζει στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν ο Βασίλης Λαφαζάνης ξεκίνησε την παραγωγή κρασιού στη περιοχή του Πειραιά. Μετά από μια δεκαετία ιδρύει το πρώτο οικογενειακό οινοποιείο στη Μαγούλα Αττικής, με στόχο να παράγει ποιοτικό κρασί από τον αμπελώνα της Αττικής, της Βοιωτίας και της Πελοποννήσου. Και το 1993 δημιουργεί ένα δεύτερο οινοποιείο στην περιοχή της Νεμέας.

Το 2008, ωστόσο, η οικογενειακή οινοποιία διασπάται σε δύο νέες εταιρείες, την πρώτη με έδρα τη Μαγούλα, το πρώτο οικογενειακό οινοποιείο υπό τη διοίκηση του Γεώργιου Λαφαζάνη και τη δεύτερη, με έδρα τη Νεμέα υπό τη διοίκηση του Σπύρου Λαφαζάνη.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το οινοποιείο του Γιώργου Λαφαζάνη μπορεί να βρίσκεται στην Αττική, οι δεσμοί όμως με τη Νεμέα είναι σημαντικοί και διαχρονικοί. Ήταν, λοιπόν, αναμενόμενο να περιλάβει στη γκάμα των κρασιών του και μία έκφραση της πιο δημοφιλούς ελληνικής ΠΟΠ. Η συγκεκριμένη, ακούει στο όνομα Πέτρα & Φως και παράγεται από σταφύλια Αγιωργίτικου των ιδιόκτητων αμπελώνων τους στον Αχλαδιά και το Κούτσι. Η χαμηλή στρεμματική απόδοση διασφαλίζει την ποιοτική πρώτη ύλη για μια ωραιότατη κλασική Νεμέα.

Η νεαρή ακόμη σοδειά του 2018 είναι άκρως απολαυστική.  Σας περιγράφω τα δυνατά της σημεία.
Καταρχάς το ελκυστικό ρουμπινί χρώμα με τις βιολετιές ανταύγειες που φανερώνει αμέσως τη νεότητά του.
Η μύτη ελευθερώνει άνετα τα αρώματα των κόκκινων φρούτων, βύσσινου, μαύρου κερασιού και βατόμουρου που σταδιακά ντύνονται με τόνους πιπεριών και βανίλιας, παραπέμποντας στο καινούργιο βαρέλι της ωρίμανσης.   
Στο στόμα είναι ευχάριστα παιχνιδιάρικο, με άφθονο φρούτο, τις γνωστές βελούδινες τανίνες και ευπρόσδεκτη οξύτητα στο φινάλε.

Σας προτείνω να το σερβίρετε σχετικά δροσερό στους 14-16°C. Σε δείπνο της Wine Plus το απολαύσαμε δίπλα σε μαύρο χοίρο με καπνιστό πουρέ πατάτας και σος fumé. Είναι επίσης τέλειο δίπλα σε ψητά κρέατα, πουλερικά και ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, φρέσκα αλλαντικά.