ENG

Ράμνιστα 2000, Κυρ-Γιάννη

A A

Ο έρωτας μου για τη Ράμνιστα υπήρξε κεραυνοβόλος. Μια άψογα παλαιωμένη Νάουσα με πολύπλοκο μπουκέτο και τιθασευμένη γεύση. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Το κρασί όμως που ο Στέλιος Μπουτάρης -γιος και συνεχιστής της οινικής διαδρομής του Γιάννη Μπουτάρη- παράγει στο πανέμορφο κτήμα τους στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας συνεχίζει να κρατά μια σταθερή θέση στις προτιμήσεις και το τραπέζι μου. Πασιχαρής, λοιπόν, σας το παρουσιάζω.

Το κτήμα στο Γιαννακοχώρι, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας. Η δημιουργία και η φύτευσή του με Ξινόμαυρο, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, σηματοδότησε την αναμπέλωση ολόκληρης της ζώνης, όταν αυτή είχε φτάσει στο κατώτερο σημείο της, και στην ουσία, επέφερε την αναγέννηση του κρασιού Νάουσα. Ο πρότυπος αμπελώνας, ανάλογα με το μικροκλίμα, τον προσανατολισμό, τον τύπο εδάφους, το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο κλπ., έχει διαιρεθεί σε 30 ξεχωριστά αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα.

Για την παραγωγή του κύριου προϊόν του κτήματος, της Νάουσάς του, η οποία ονομάστηκε Ράμνιστα σύμφωνα με το τοπωνύμιο της συγκεκριμένης μικροπεριοχής του Γιαννακοχωρίου, χρησιμοποιούνται σταφύλια από αμπελοτεμάχια με πιο ελαφριά εδάφη και χαμηλότερο Ph, αποσκοπώντας στο υψηλότερο αρωματικό δυναμικό και στην πολυπλοκότητα του κρασιού. Το οποίο κρασί ωριμάζει για 16 μήνες σε γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια, χωρητικότητας 225 και 500 l. Στη συνέχεια, μετά από την εμφιάλωσή του, παλαιώνει ακόμη 6 μήνες.

Το αποτέλεσμα είναι μια σαγηνευτική Νάουσα. Σοβαρή, αλλά με χάρη και δύναμη. Σας περιγράφω τα δυνατά σημεία του κρασιού. Καταρχάς το ελκυστικό καστανοκόκκινο χρώμα. Ακολουθεί το υπέροχο ανοιχτό μπουκέτο που αναδύει αρώματα κερασιών, κυδωνιού, μαρμελάδας, πούρου και βανίλιας. Και το κρεσέντο έρχεται με τη γεύση. Κάθε γουλιά γεμίζει το στόμα με μετάξι. Γλύκα, χάρη και δύναμη μαζί. Οι τανίνες του Ξινόμαυρου, του σταφυλιού από το οποίο παράγεται, έχουν μαλακώσει αρκετά, έτσι ώστε να χαρίζουν καλή δομή και πλούτο.

Το κρασί εξελίσσει τον γευστικό χαρακτήρα του για πολλά χρόνια. Λαμπρή απόδειξη η φιάλη του Ramnista 2000 Le Millenaire που ανοίξαμε πρόσφατα. Με ωραία εξελιγμένο, απολύτως τυπικό μπουκέτο, σοβαρότητα στη δομή, λειωμένες τανίνες και απίστευτη φρεσκάδα για τα 17+ χρόνια της. Με δυο λόγια μια φοβερή Νάουσα/Ράμνιστα έτσι όπως τη θυμάμαι και την αγαπώ!

Μαρία Νέτσικα