ENG

Heard it through the grapevine

A A

Ματιές στον κόσμο του κρασιού

Αυξημένη, για 24η συνεχόμενη χρονιά, εμφανίζεται η κατανάλωση κρασιού στις Η.Π.Α. το 2018, υποβοηθούμενη από την αύξηση και του αριθμού των οινοποιείων, τα οποία ξεπέρασαν τα 13.000 (τα 1.000 πρωτολειτούργησαν εντός της χρονιάς). Τα ήρεμα κρασιά, που αντιστοιχούν στο 87,3% του συνόλου, εμφάνισαν αύξηση μόλις κατά 0,2%. Τη διαφορά διαμορφώνουν τα αφρώδη με +4,3% και οδηγό το prosecco (+11%).

Σύμφωνα με τη Βρεττανή δημοσιογράφο οίνου Jancis Robinson στον παγκόσμιο αμπελώνα καλλιεργούνται γύρω στις 10.000 διαφορετικές ποικιλίες οιναμπέλου. Από αυτές μόνο(!) οι 1.368 χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Μετά από 7 χρόνια διοικητικών διαδικασιών, το Παρίσι αποκτά τη δικιά του Γεωγραφική Ένδειξη. Οι 46 οινοποιοί που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία, αναμένουν και την τελική επικύρωση, πριν κυκλοφορήσουν τις πρώτες φιάλες με την ένδειξη Ile-de-France PGI. Τα κρασιά πρέπει να είναι ήρεμα, λευκά, ροζέ ή ερυθρά και να προέρχονται από μια λίστα 83 ποικιλιών, ορισμένες από τις οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλη αντοχή στις ασθένειες.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών προς τα κρασιά που φέρουν την ένδειξη βιολογικά ή βιοδυναμικά ή vegan συνεχώς αυξάνεται. Ωστόσο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της Wine Intelligence αυτό δεν μεταφράζεται, ακόμη, σε πωλήσεις. Η ενημέρωση των καταναλωτών δεν έχει, ακόμη, οδηγήσει σε θεμελιώδη αλλαγή της αγοραστικής συμπεριφοράς.