ENG

Heard it throught the grapevine

A A

Ειδήσεις, προτάσεις και τάσεις από τον κόσμο του κρασιού, παγκοσμίως

200 χρόνια αμπέλι & κρασί για τη Νέα Ζηλανδία
Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1819 ο αιδεσιμότατος Samuel Marsden φύτεψε τα πρώτα αμπέλια της Νέας Ζηλανδίας. «Η γη της Νέας Ζηλανδίας υπόσχεται ότι θα είναι πολύ ευνοϊκή για το αμπέλι… αν αυτό συμβεί, θα αποδειχθεί τεράστιας σημασίας για αυτή τη γωνιά του πλανήτη» προφήτευσε. Με τις εξαγωγές κρασιού της NZ να αποφέρουν 1,17 δισ. δολάρια ΗΠΑ ετησίως, η πρόβλεψή του έχει εκπληρωθεί και με το παραπάνω!  

Μένουμε στη Νέα Ζηλανδία, όπου οι ξένες επενδύσεις βοήθησαν στην αύξηση της έκτασης των αμπελώνων κατά 700 ha περίπου ετησίως ή κατά ένα 2% από το 2014 και μετά. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, στη διάσημη περιοχή του Marlborough υπολογίζεται ότι απομένουν μόλις 5.000 ha κατάλληλα για την αμπελοκαλλιέργεια και η ζώνη θα αγγίξει τις παραγωγικές της δυνατότητες στο 2024.

Υβρίδια σε ευρωπαϊκά Π.Ο.Π.
Επισήμως, η Commission εξετάζει τις μεταρρυθμίσεις των φακέλων των Ευρωπαϊκών Π.Ο.Π. και σε ότι αφορά στην άδεια χρήσης των υβριδίων. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη επιτραπεί σε ορισμένες χώρες και σε Π.Ο.Π. (A.O.C. – A.O.P.) αναγνωρισμένα από την Ε.Ε.

Στην Ευρώπη, η απαγόρευση των υβριδίων στα Π.Ο.Π. έχει ήδη παραβιαστεί αρκετές φορές με την έγκριση της Επιτροπής, η οποία τον Απρίλιο του 2018 αναγνώρισε τη δανική A.O.P. Dons για αφρώδεις οίνους που παράγονται αποκλειστικά από υβρίδια. Μερικούς μήνες αργότερα επετράπη η παραγωγή των ολλανδικών A.O.P. Oolde και Vijlen, αποκλειστικά ή εν μέρει από υβρίδια.

Κι όλα αυτά, χωρίς σοβαρό αντίλογο, εκτός από τους Ιταλούς, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την έγκριση του A.O.P. Dons. Η προσφυγή τους απορρίφθηκε από την Επιτροπή, η οποία δικαιολόγησε, μεταξύ άλλων, την απόφασή της λόγω του γεγονότος ότι υπήρχαν ήδη στην Ε.Ε. A.O.P. που επιτρέπουν τη χρήση υβριδίων.

Πιο συγκεκριμένα, στο Βέλγιο, στην περιφέρεια της Φλάνδρας χορηγήθηκαν από το 1997 έως το 2004 αρκετά A.O.P. σε κρασιά που μπορούν να παραχθούν με vitis vinifera και υβρίδια. Το ίδιο στη Βαλλωνία, το 2004, με τα A.O.C. Côtes de Sambre και Meuse. Τα οποία εγκρίθηκαν χωρίς πρόβλημα κατά τη διαδικασία τυποποίησης των Ονομασιών Προέλευσης από την Ε.Ε., στο πλαίσιο του Κανονισμού Ε.Ε. 479/2008 της 29ηςΑπριλίου 2008, για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς.

Οι Γερμανοί, πάντως, αποδείχθηκαν πιο… ευέλικτοι. Όλα τα γερμανικά QbΑ και QmP μπορούν σήμερα να παραχθούν από ποικιλίες σταφυλιών, που για μας θεωρούνται υβρίδια, όχι όμως στη Γερμανία. Το Bundessortenamt, η γερμανική κρατική υπηρεσία που καθορίζει τις εγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών, έχει ταξινομήσει μεγάλο αριθμό από τα υβρίδια ως vitis vinifera, με την αιτιολόγηση ότι έχουν πολύ υψηλό ποσοστό γονιδίων vitis vinifera. Ακολουθώντας το γερμανικό παράδειγμα, η Αυστρία επιτρέπει πλέον τη χρήση διαφόρων υβριδίων για την παραγωγή των A.O.P. κρασιών της. Σημειωτέον πως πρόκειται για υβρίδια που και στις δύο χώρες είναι πολύ δημοφιλή στους οινοπαραγωγούς με βιολογική κατεύθυνση.