ENG

Heard it throught the grapevine

A A

Στην αρχή της νέας χρονιάς/δεκαετίας ρίχνουμε μια ματιά στα πιο πρόσφατα νούμερα από τον κόσμο του κρασιού.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του International Organisation of Vine and Wine (OIV), το 2019 η παγκόσμια παραγωγή κρασιού κατέγραψε μείωση της τάξεως του 10%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένα, η μείωση έφτασε στο 15%!! Αυτό μπορεί εύκολα να εξηγηθεί αν ανατρέξουμε στις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν την περασμένη χρονιά σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία: από τον ανοιξιάτικο παγετό σε καλοκαιρινή ξηρασία. Δείτε και τα νούμερα: -15% η παραγωγή κρασιού στην Ιταλία, -25% στην Ισπανία!

Παρόλα αυτά η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας οινοπαραγωγής, με το 80% να παράγεται στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες διατήρησαν παρόμοια επίπεδα παραγωγής με αυτά της τελευταίας πενταετίας. Μόνο η Πορτογαλία εμφάνισε 10% αύξηση παραγωγής σε σύγκριση με το 2018 αλλά και την τελευταία πενταετία (+4%).

Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 12% της παγκόσμιας παραγωγής, παραμένουν με σχεδόν σταθερά νούμερα. Σημειωτέον ότι καταγράφουν για τέταρτη συνεχή χρονιά τόσο υψηλά επίπεδα παραγωγής.

Και στις καινούργιες οινοπαραγωγές χώρες που βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο -και στις οποίες πλέον παράγεται το 20% της παγκόσμιας οινοπαραγωγής- το 2019 χαρακτηρίστηκε από χαμηλότερα νούμερα σε σχέση με το 2018. Νότια Αμερική: -10%, Νότια Αφρική: -9%, Αυστραλία: -3%, Νέα Ζηλανδία: -1%.