ENG

Heard it throught the grapevine

A A

Τρύγος στο νότιο ημισφαίριο, πωλήσεις κρασιού στον καιρό του  COVID-19. Ο αμπελοοινικός κόσμος προσαρμόζεται.

Ο τρύγος στο νότιο ημισφαίριο εν μέσω Covid-19
Στη Νότια Αφρική, οι προσπάθειες ενός οινικού lobby με την καθοδήγηση του φορέα Vinpro, στέφτηκαν με επιτυχία και οι αρχές επέτρεψαν τη συνέχιση του τρύγου, παρά το 21ημερο γενικό κλείσιμο που εφαρμόζεται στη χώρα.
Σε αντίστοιχες ενέργειες προβαίνουν οι οινοποιοί της Χιλής μέσω του Wines of Chile για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του τρύγου του 2020.
Και η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέτρεψε τη συνέχιση του τρύγου. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε ότι τον προηγούμενο μήνα η Wine Australia, ο επίσημος οινικός φορέας της χώρας, επιβεβαίωσε την καταστροφή 1.500 ha αμπελώνων από τις πυρκαγιές που έπληξαν τόσο σοβαρά την Αυστραλία.

Προσαρμογές στην εμπορία κρασιού
Στην εποχή του κορωνοΐού, η προσαρμογή είναι απαραίτητη, τόσο στην προσωπική ζωή του καθενός μας, όσο και στην επαγγελματική.
Στον κλάδο του κρασιού, οι μεγάλες εταιρείες διανομής Bibendum, Matthew Clark, Tennent's και Walker & Wodehouse στο Ηνωμένο Βασίλειο και η C & C Gleeson στην Ιρλανδία συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν την εφαρμογή LOCAL, μέσω της οποίας επιδιώκουν να βοηθήσουν τους πελάτες τους, δηλαδή εστιατόρια, μπαρ και pubs και μικρούς οινεμπόρους, να συνεχίζουν να πωλούν κρασιά, προσφέροντας κατ’ οίκον παράδοση.
Πως; Οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή LOCAL για να βρουν τοπικές επιχειρήσεις που παραδίδουν κρασιά και να επιλέξουν τι να αγοράσουν από τον κατάλογό τους.


Αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς

Στις ΗΠΑ, πάντως, οι off-trade πωλήσεις κρασιού (δηλ. στα σουπερμάρκετ) αυξήθηκαν κατά 28% την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου, λόγω Covid-19 (πηγή: IRI Worldwide).
Βεβαίως, σε αυτή την αύξηση περιλαμβάνεται κι ένα άλμα της τάξεως του 58% για τις χάρτινες 3λιτρες συσκευασίες (πηγή: Nielsen).